10 otázok o randení pre Matta Chandlera II.

vistavision @ Flickr.com, https://www.flickr.com/photos/vistavision/17217570962

  • 29. Apr '15
  • 6 minút
  • 4419

Matt Chandler je manžel, otec a vedúci pastor v zbore The Village Church v Dallase, je tiež autorom niekoľkých kníh, vrátane The Mingling of Souls: God’s Design for Love, Marriage, Sex and Redemption. (Miešanie Duší: Boží plán pre lásku, manželstvo, sex a vykúpenie — pozn. prekl.)

Otázka 4: Mal by mi môj zbor pomôcť so svadbou?

Čo viac môžu členovia domáceho zboru urobiť prakticky, aby pomohli zbožnému manželstvu „stať sa“, okrem toho, aby len hovorili mužom: „Vzmuž sa a daj si do poriadku svoj život“ a ženám: „Prestaň sedieť so zloženými rukami a buď aktívna aj ako nezadaná?“ Akú rolu by mala komunita kresťanov hrať pri rozhodovaní o tom, kto a kedy sa má oženiť či vydať? Nejaká rada ako zapojiť ostatných do tohto vzťahu za týmto účelom?

Milujem túto otázku, pretože mám silnú vieru v to, čím Boh povoláva zmluvné spoločenstvo jeho ľudí byť v lokálnom kontexte. Myslím, že je spôsob, akým domáci cirkevný zbor môže prakticky pomôcť zbožným manželstvám stať sa, okrem hovorenia nezadaným mužom „vzmuž sa“ a hovorenia nezadaným ženám „prestaňte sedieť so zloženými rukami a buďte aktívne aj ako nezadané“ (hoci si myslím, že je priestor pre to, aby sa to slobodným mužom a ženám hovorilo).

Myslím si, že to, čo chceme, je tvrdo pracovať v našich cirkevných zboroch na vytváraní kultúry učeníctva. V tejto kultúre je normou, vzduchom, ktorý dýchame, že starší muži hľadajú seriózne mladších mužov, aby ich vychovávali, nielen v Biblii, ale aby ich skutočne vychovávali v tom, ako vyzerá aplikácia Písem do života. Ako vyzerá v praxi slúžiť, milovať a povzbudzovať svoju manželku? Aké je to mať s ňou milostný vzťah? Ako vyzerá, keď je niekto Božím mužom vo vzťahu k svojej žene?

Osobne to robím tak, že pozývam mládencov k nám domov. Lauren skoro stále navarí jedlo. Ja pomôžem prestrieť stôl a následne mi títo mladíci pomôžu umyť riad. A toto je moja cesta ako povedať: „Hej, toto je jeden zo spôsobov, ako slúžim svojej manželke.“ A počas umývania riadu zvyknem proste hovoriť o tom, ako sa pokúšam uvoľniť priestor pre Laurenine dary.

Takže toto je zámerná a organická kultúra výchovy učeníkov, o ktorej dúfam, že je prepojená so životom The Village. A nadovšetko dúfam, že tí mladí vyhľadajú starších mužov. Ja som im predtým hovoril: Prenasledujte starších mužov. Pýtajte sa: Môžem prísť do vašej blízkosti? Čokoľvek zvyčajne robíte, môžem proste prísť a pomôcť vám s tým?
Čaro mladíckosti je v cirkevných zboroch veľmi silné a oslavované, ale napriek tomu som si uvedomil, že bez dobrej zmesi generácií sa stanete nevyváženým a smiešnym. A tou najhoršou predstaviteľnou vecou je zopár 24-ročných, čo si sadnú a debatujú sa o živote. Až keď dokážem spojiť toho 24-ročného slobodného s 38-ročným ženatým mužom, budem mať veľkú nádej, že ten 24-ročný si uvedomí, pochopí a zažiada si manželstva.

Ale navyše, myslím si, že to, čo chváliš a akým spôsobom to chváliš, je dôležité. Takto chceme vychvaľovať manželstvá my v The Village Church. A ja chcem chváliť ženy a mužov, ktorí dali samých seba do služby činenia učeníkov, bez ohľadu na to, či sú alebo nie sú zadaní.

V sérii kázní „Beautiful Design“ (Nádherný plán — pozn. prekl.), ktorú som dokončil počas predchádzajúcej jesene, som sa neustále vracal k nezadaným ženám a mužom, ktorí dali samých seba do služby činenia učeníkov a vychvaľoval som ako sa namáhajú. Takže nehovorím tam len: „Prestaň sa trápiť tým, že si nezadaný.“ Chválim tam tých, čo počas Valentína neposedávajú túžiac, že ich niekto zoberie von na nejaký film, ale ktorí svoje životy žmýkajú činením učeníkov len pre radosť z toho. Stále túžia po manželstve a túžia po druhovi alebo družke, ale nesedia si na rukách, kým ich nedostanú.

Otázka 5: Mám chodiť s dievčaťom, ktoré je zbožné, ale ja ju nepovažujem za atraktívnu?

Častá otázka nezadaných mužov: Pokiaľ necítim fyzickú príťažlivosť k nejakej zbožnej žene, mal by som sa pokúsiť o vzťah s ňou kvôli vypestovaniu týchto pocitov aj napriek tomu? A ak áno, ako dlho, dokiaľ sa to nestane nemúdre alebo dokonca škodlivé?

Nenavádzam mladých mužov, aby skúsili romantický vzťah so zbožnou ženou, pokiaľ sa v tom čase k nej necítia byť fyzicky priťahovaní. Ale dôrazne odporúčam mladým mužom, aby sa snažili o priateľstvo so zbožnými ženami v nádeji, že to prerastie do niečoho väčšieho.

Minulý rok som robil svadbu jednému chlapíkovi, ktorý u mňa doma strávil nejaký čas a ktorý sa často zdržiaval v mojej a Laureninej prítomnosti. Zaregistroval mladú ženu v našom zbore, ktorá bola verná a poslušná Pánu a bola zbožná — ale nebolo tam prítomné to telesné. Rád sa však zdržiaval v jej prítomnosti. Tak som ho jednoducho povzbudzoval, aby bol v jej blízkosti, aby medzi nimi rástlo priateľstvo a aby dúfal, že niečo z toho môže vyrásť.

Kvôli jej dobru som nechcel, aby si povedal: „Budem sa snažiť mať s tebou romantický vzťah v nádeji, že jedného dňa ma začneš fyzicky priťahovať.“

Hovorím to stále: pre zbožných ľudí je zbožnosť sexy. A tak, keď sa pohybuješ v blízkosti nejakej ženy a všímaš si jej zbožnosť a charakter, začneš vašu kompatibilitu, zbožnosť a partnerstvo v súlade s evanjeliom považovať za dôležitejšie, ako obyčajnú telesnú príťažlivosť.

V prvej časti Mingling sa venujem atraktivite, ktorú považujem za dobrú vec, ale nie na tej istej úrovni, na akú ju kladie naša kultúra. Gravitácia vždy vyhrá. Všetkým sa nám tvoria vrásky. Náš nos a naše uši nikdy neprestanú rásť. Je len otázkou času, kedy ten malý komponent, na ktorom nám tak záleží, zmizne a musí byť nahradený príťažlivosťou založenou na charaktere a záväzku.

Keď som dostal rakovinu, všetko, čo na mne bolo sexy, zmizlo — moja sila, moja energickosť, môj zmysel pre humor, moje romantické kreatívne snaženie o Lauren. To všetko sa na dva roky vyparilo. A zmizli aj moje vlasy. Stal som sa zošúverenou verziou toho, čím som bol pred rakovinou. Lauren so mnou vstúpila do zväzku a milovala charakter, ktorý Boh vyformoval v mojom srdci. Teraz to bol môj charakter a moja zbožnosť, ktoré boli motorom toho, že ku mne cítila fyzickú príťažlivosť.

Kultúra sa nám snaží nahovoriť, že telesná/sexuálna príťažlivosť je na prvom mieste, a že až potom nasleduje charakter, zbožnosť a kompatibilita. Myslím, že sme to pochopili opačne. Myslím si, že keď tam sú charakter, kompatibilita a zbožnosť, tieto poháňajú príťažlivosť spôsobom, z ktorého má Boh radosť a aj pre našu dušu je omnoho bezpečnejší.
Ale zároveň chcem chrániť srdcia najmä mladých žien pred zbožnými mužmi, ktorí ich provokujú svojím snažením. Takže sa najprv snažte spriateliť sa s nimi a majte nádej, že to prerastie v niečo viac. Chcite, aby to prerástlo v niečo viac. A som presvedčený, že po istom čase charakter a zbožnosť nakoniec vyhrajú.

Otázka 6: Mal by priateľ „viesť“ svoju priateľku?

Myslíte si, že je múdre, aby priateľ „viedol“ svoju priateľku? Mal by vzťah chodenia do určitej miery odrážať komplementárnu štruktúru oproti manželstvu? Javí sa to ako biblicky a prakticky múdre, ale taktiež sa to javí pre zväzok v tomto štádiu za nevhodné. Čo by ste na to povedali?

Áno, priateľ by mal viesť svoju priateľku určitým spôsobom, ale jednoznačne nie na rovnakej úrovni, ako vedie manžel svoju manželku. Takže moja rola, keď hovoríme o manželskom zväzku, v ktorom som s Lauren, je rola hlavy. Som Bohom povolaný, aby som ju viedol, aby som ju kryl, aby som ju zaopatroval a aby som ju chránil spôsobom, ktorým priateľ povolaný nie je. Avšak priateľ by mal viesť svoju priateľku v zbožnosti a mal by ju povzbudzovať v jej daroch. Myslím, že by ju mal povzbudzovať k pravidelnému modleniu a tiež by ju mal povzbudzovať k rastu v porozumení a poznaní Božieho Slova.

Je možné, že do toho miešam svoje vlastné preferencie, takže mi dovoľte dať do nasledujúceho takú malú hviezdičku. To, čo odo mňa Laura chce, je, aby som sa spýtal: „Počuj, chcela by si ísť vo štvrtok von?“ Ak áno, chce aby ďalšia vec čo jej poviem bola: „Počuj, pôjdeme spolu na obed a budeme robiť toto.“ Nechce, aby som vo štvrtok večer prišiel domov a povedal: „Tak čo chceš teraz robiť?“ A tak pokiaľ ide o priateľa, on by mal byť vodcom v plánovaní ich spoločného obeda, v ochrane čistoty ich vzťahu, v náraste porozumenia tomu, čím ich vzťah je. Myslím si, že muž má byť motorom týchto vecí dokonca aj ako priateľ.

Pokračovanie tu.

Matt Chandler © Desiring God. Website: desiringGod.org

4,5/5 (2 hlasy)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.