11 citátov Dietricha Bonhoeffera

internet :), http://lifeondoverbeach.files.wordpress.com/2012/05/dietrich-bonhoeffer.jpg

  • 2. Jún '14
  • 2 minúty
  • 3539
  • 123

Rodičia Dietricha Bonhoeffera ho spočiatku odrádzali od štúdia teológie. Bonhoefferovci boli nemecká rodina doktorov a vedcov, patriaca k vyššej strednej triede a službu farára nepovažovali za vhodné povolanie pre ich šieste dieťa. Pre súčasnú cirkev je teda dobré, že Bonhoeffer bol pevne rozhodnutý pre svoju dráhu. Niet pochybností, že Bonhoeffer, ktorý sa narodil pred 108 rokmi, bol jeden z najvplyvnejších teológov 20. storočia.

Bonhoefferove myšlienky sú silné samé o sebe a ešte oveľa viac v kontexte jeho situácie. Ako nemecký farár, v ére medzi dvoma svetovými vojnami, na vlastné oči videl jemné posuny v nemeckej cirkvi a nemeckom svedomí.

Mnoho jeho činov vyzerá nezmyselne, pozerajúc na nich objektívne. Oddelil sa od nemeckej cirkvi aby založil Vyznávačskú cirkev, zamiešal sa do pokusu o atentát na Hitlera, vrátil sa do Nemecka z bezpečia Spojených štátov tesne pred vypuknutím vojny. Ale to všetko dokopy odhaľuje príbeh muža veľkého presvedčenia, ochotného ísť proti normám a podstúpiť utrpenie pre svoj ľud a pre Boha, ktorého bol oddaným nasledovníkom. Bol to muž, ktorý na konci svojho života skutočne pochopil cenu učeníctva, o ktorej tak slávne písal.

Bonhoeffer bol zabitý v koncentračnom tábore iba pár mesiacov po jeho 39. narodeninách, ale jeho odkaz pokračuje. Dokonca aj dnes, takmer 70 rokov po jeho smrti, je jeho život výzvou pre všetkých, ktorí sa snažia o spravodlivosť aj keď to nie je populárne, pre tých, ktorí bránia prenasledovaných a neochvejne nasledujú Božie vedenie.

Mnoho je múdrosti, o ktorú sa s nami podelil — jeho knihy nie sú na čítanie najľahšie, ale stoja za to — nateraz vám musí postačiť týchto 11 citátov, ktoré vám určite poskytnú námet na zamyslenie.

„Byť kresťanom je viac o odvážnom a aktívnom konaní Božej vôle ako o opatrnom sa vyhýbaní hriechu."

„Mlčanie pri pohľade na zlo je samo o sebe zlo. Boh nás nebude považovať za nevinných. Naše ticho hovorí. Naša nečinnosť koná."

„Posudzovanie nás oslepuje, zatiaľ čo láska osvetľuje. Súdenie iných nás robí slepými voči nášmu vlastnému zlu a voči milosti, na ktorú majú iní nárok rovnako ako my."

„V bežnom živote si sotva uvedomujeme, o koľko viac prijímame, ako dávame. Život nemôže byť obohatený bez takejto vďačnosti. Je ľahké nadhodnocovať dôležitosť našich vlastných snažení oproti tomu, čo sme povolaní konať pre druhých."

„Našou úlohou nie je jednoducho ošetriť rany obetí nespravodlivosti, našou úlohou je zničiť nespravodlivosť samotnú."

„Nepokúšajte sa spraviť Bibliu relevantnú. Jej platnosť je samozrejmá. Nebráň Božie Slovo, svedči ho. Dôveruj mu. Je to loď naložená doplna."

„Konečným testom morálky spoločnosti je to, aký svet zanechá svojim deťom."

„Keď je všetko vypovedané a spravené, život viery je nekončiaci zápas duše so všetkými dostupnými zbraňami voči telu."

„Prvou službou, ktorú dlhujeme iným v spoločenstve, je služba počúvania. Ako sa láska k Bohu začína načúvaním Jeho Slovu, tak sa i láska k bratom a sestrám začína učením načúvania im."

„Cesta mieru nejde vedľa cesty bezpečia. O mier sa musí bojovať, je to samo osebe veľká výprava a nikdy nie bezpečná. Mier je opakom bezpečnosti. Požadovať záruky je snahou o ochranu samého seba. Mier znamená odovzdať samého seba úplne do Božej vôle, nechtiac bezpečnosť, ale vo viere a poslušnosti kladúc osudy národov do rúk Všemohúceho Boha, nie snažiť sa ich riadiť našimi sebeckými zámermi. Bitky sú vyhrané nie zbraňami, ale Bohom. Sú vyhrané, keď cesta vedie ku krížu.

„Boh nemiluje vysnívanú osobu, ale skutočných ľudí, nie ideálny svet, ale reálny."

Copyright © 2014 DARGAN THOMPSON
Pôvodný článok nájdete na relevantmagazine.com

4,6/5 (5 hlasov)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.