12 testov lásky

Hamed Masoumi @ Flickr.com, https://www.flickr.com/photos/hamedmasoumi/2263962161/

  • 12. Júl '12
  • 6 minút
  • 11297
  • 99

Porozumenie rozdielu medzi láskou a zaľúbenosťou.

Porozumenie rozdielu medzi láskou a zaľúbenosťou.

Spomínate, keď sa to stalo po prvýkrát? Vaše oči sa stretli prvýkrát, potom druhýkrát. Niečo vo vašom vnútri sa chcelo pozrieť tretíkrát a potom rýchlo štvrtý pretrvávajúci pohľad.

Nechcel si sa uprene dívať, ale niečo ťa k tej osobe neodolateľne priťahovalo. Keď ste sa zoznamovali, tvoje dlane boli spotené a dúfal si, že nikto si nevšimol zvýšené potenie pod pazuchami. Tvoje srdce bilo ostošesť a tento neznámy pocit sa tebou úplne prehnal.

Zrazu si sa bál čokoľvek povedať, lebo si vedel, že keď otvoríš ústa, môžu z nich vyjsť len nezrozumiteľné bláboly. Zážitok bol vzrušujúci a strašný zároveň.

Keď druhá osoba začala rozprávať, cítil si sa k nej priťahovaný akoby čarami. Nepoznal si ju, nevedel si odkiaľ prichádza, ale to, ako vyzerala a aura, ktorú vyžarovala, spustila nevysvetliteľnú eufóriu a vzrušenie. Jej úsmev alebo hocijaké malé gesto sa zrazu vrylo hlboko do tvojej pamäte. Vedel si, že na ňu nikdy nezabudneš. Premýšľaš o tom, ako by si tento moment opísal priateľovi. A potom ti príde na myseľ, akoby znenazdajky, formulka nespočetne krát opakovaná v Hollywoode — „myslím, že som sa zaľúbil“.

Zažil si to ty, zažil som to ja. Bez pochýb všetci súhlasíme, že sú to vzrušujúce momenty, najmä, keď cítime, že druhá osoba reaguje. Ale je to skutočná láska?

Ako zistíš, či to, čo som práve opísal, je začiatok najväčšej lásky, akú môžeš na tejto zemi zažiť alebo je to len epizódka zaľúbenosti?

Ako zistíš, či si skutočne zamilovaný alebo len jednoducho fyzicky priťahovaný k osobe opačného pohlavia?

Nasledujúcich 12 testov vám pomôže porozumieť tomu, či skutočne prežívate lásku. Nie je to len pre slobodných ľudí, ktorí randia alebo pre zasnúbených. Keď ste v manželstve a ste v pokušení povedať: „Som ženatý 27 rokov, tak čo to so mnou môže robiť?“ prosím, znovu porozmýšľajte. Chyba pri rozlišovaní medzi láskou a zaľúbenosťou ovplyvňuje viac ako len hľadanie tej správnej osoby. Ak porozumiete radikálnemu rozdielu medzi láskou a zaľúbenosťou, môžete sa pripraviť na budúce problémy v manželstve.

Keď veríte tomu, že to, čo my nazývame zaľúbenosťou je skutočná láska, môžete byť vo veľmi dobrom vzťahu, ale cítite sa nemilovaný. Vaše skreslené očakávania vás môžu oddeľovať od naplneného, vrúcneho a hlbokého vzťahu. Okrem toho, keď nemáte ujasnený rozdiel medzi láskou a zaľúbenosťou, môžete neúmyselne padnúť do vzťahu s niekým opačného pohlavia, kto nie je vaším manželom/manželkou, naivne si mysliac, že to, čo ste našli je „skutočná láska“.

Každý z nasledujúcich testov je pripravený tak, aby vám pomohol rozoznať a odlíšiť lásku a zaľúbenosť. Po prečítaní každého vyjadrenia ho preneste na váš súčasný vzťah alebo na vaše očakávania ohľadom toho, ako by mala láska vyzerať. Sami seba sa spýtajte: Je môj súčasný vzťah alebo môj pohľad na vzťahy viac v súlade s láskou alebo so zaľúbenosťou v danej oblasti?

Test času. Láska získavarastie časom, zaľúbenosť ustupuje a klesá časom. Snažíš sa pomenovať isté pocity „láskou" alebo používaš iné slová na ich opis? Šetríš si slovo láska pre niečo lepšie ako pocity? Keď ste rýchlo a často zamilovaní, a neskôr sklamaní, možno si spomeniete na prvý test skutočnej lásky, ktorý vás môže v budúcnosti ušetriť od zlomeného srdca.

Test poznania. Láska rastie s poznaním všetkých známych charakteristík druhej osobnosti. Ako dobre musíte poznať osobu, aby ste si ju mohli vziať? Alebo ako dobre poznáte svoju partnerku, svojho partnera? Zaľúbenosť spôsobuje, že si myslíme, že vieme všetko, čo potrebujeme vedieť. Pravá láska vytvára atmosféru takého záujmu, že tá druhá osoba sa otvára ako kvet.

Test centra. Pravá láska je zameraná na druhú osobu. Pri zaľúbenosti sa človek zameriava sám na seba. Vo vašich najdôležitejších vzťahoch do akej miery je vaša pozornosť zameraná na to, čo dostanetedo akej miery je zameraná na potreby druhých?

Test jedinečnosti. Pravá láska je zameraná len na jednu osobu. Zaľúbený človek môže „milovať" dve aj viacero osôb naraz. Kedy si uvedomíte, že je jednoduchšie pracovať na problémochexistujúcom vzťahu, kde jedinečnosť a vernosť sú udržiavané, ako vytvárať novú sadu problémov s inou osobou?

Test istoty. Pravá láska si vyžadujepodporuje pocit bezpečia a pocity dôvery. Zaľúbený človek vyzerá, ako keby mal slepý zmysel pre bezpečie, premýšľa na základe zbožných želaní namiesto starostlivého posúdenia, zaľúbenosť je slepá voči problémom. Istota rastie s hlbokým poznaním charakteru, hodnôt a životného príbehu.

Test práce. Osoby, ktoré milujú, pracujú pre druhú osobu, pre jeho alebo jej prospech. Zaľúbení rozmýšľajú len vlastnom živote. Často snívajú o nereálnych veciach, ktoré oni a ani ich partneri nemôžu nikdy dosiahnuť.

Test riešenia problému. Milujúci pár sa postaví problémom otvorenesnaží sa ich spoločne vyriešiť. Zaľúbení ľudia majú tendenciu prehliadať alebo ignorovať problémy. Ako ste na tom s vaším partnerom vo vnímaní problémov a ich riešení? Zisťujete, že ťažké problémy vo vašom vzťahu odbijete alebo sa im priamo postavíte?

Test vzdialenosti. Láska pozná dôležitosť vzdialenosti. Zaľúbenosť si predstavuje lásku ako intenzívnu blízkosť, 24/7, celý čas. Keď si okolnosti vyžadujú byť dlhodobejšie oddelený od toho, koho ľúbite, môže vás to veľa naučiťkvalite vášho vzťahu. Keď nie je možnosť oddelenia, odlišného života, vzťahov s inými ľuďmi a zdravej rovnováhy, potom je daný vzťah pravdepodobne viac zaľúbenosťou ako láskou.

Test fyzickej príťažlivosti. Fyzická atraktivita je v podstate len malou časťou skutočnej lásky, ale je centrom zaľúbenosti. A nečítajte „malá časť" s významom „žiadna časť" vo výroku, ktorý som povedal. Keď tvoje srdce neskáče tlkotom a necítiš reálnu príťažlivosť k človeku, ktorého si plánuješ vziať, môžeme to nazvať problémom.

Test náklonnosti.V láske je náklonnosť vyjadrená vo vzťahu neskôr, zahŕňa vonkajší prejav fyzickej príťažlivosti, ktorú sme vyššie opísali. Pri zaľúbenosti je náklonnosť prejavovaná skôr, niekedy úplne na začiatku. Náklonnosť závisí od vyzdvihovania intenzívnejšej fyzickej blízkosti. Bez kontroly ostatných aspektov pravej lásky, náklonnosť sa rýchlo pominie. Aj keď to vyzerá, že vzťah je „bližší", blízkosť môže byť umelá a krehká.

Test stability. Láska má tendenciu vydržať. Zaľúbenosť sa môže zrazuneočakávane zmeniť. Pri zaľúbenosti vietor veje sem a si zamilovaný. Vietor veje tam a si zamilovaný. Nie je to tak s pravou láskou. Pravá láska je stabilná. Je tam záväzok. Test stability môže byť ťažko aplikovaný vo vzťahu preverovanom zopár dní alebo týždňov.

Test oddialeného uspokojenia. Pár, ktorý prežíva pravú lásku nie je ľahostajný ohľadom času ich svadby, ale ani necíti neodolateľné pudenie k okamžitej svadbe. Zaľúbený pár má pocit, že sa musia hneď vziať. Predlžovanie pre zaľúbených je neznesiteľné.

Trvalá láska
Nie je to neuveriteľné, ako veľmi Hollywood ovplyvňuje tvoje a moje zmýšľanie? Dúfam, že tieto testy ti pomôžu jasnejšie vidieť rozdiely medzi láskou a zaľúbenosťou. Poskytnú ti pomoc v tvojich súčasných či budúcich vzťahoch a v tvojom manželstve.

Jedna z úžasných vecí na vzťahu s mojou ženou je, že som do nej stále zamilovaný. V skutočnosti, čím dlhšie a lepšie sa učím milovať ju, tým viac zisťujem, že chémia pracuje spôsobmi, ktoré by som nikdy predtým, pred 10 rokmi nepoznal. Toto všetko nie je o tom, že vyzdvihujeme lásku nad zaľúbenosť — jednoducho chceme porozumieť rozdielu, aby sme sa z oboch mohli tešiť v ich špeciálnych pozíciách vo vzťahu.

Teda láska v trvalom vzťahu nie je dlhý a postupný zostup z vrcholu opojnej počiatočnej romance. Trvalá láska je viac ako stáť tam, kde sa oceán dotýka pobrežia — vlny stále prichádzajú. Nie každá vlna emócií je rovnaká, a preto je to veľmi zaujímavé a vzrušujúce. Ale vyžaduje si to čas a záväzok, aby sme objavili nádheru trvalého vzťahu.

Áno, vlny prichádzajú a odchádzajú. Ale keď vieme, čo láska v skutočnosti je, vieme tiež, že príliv a odliv sa vrátia. Preto zostaňme na pláži! Naučme sa „čítať vlny". Prepracujme sa cez vzťahové problémy a užívajme si rôzne zvuky a vášeň narážajúceho alebo jemne obklopujúceho príboja. Mnoho ľudí odíde zo vzťahov bez toho, aby si namočili nohy!

Chip Ingram z knihy Love, Sex, and Lasting Relationships used by permission of Baker Books, a division of Baker Publishing Group, www.bakerpublishing group.com, copyright © 2003 Used by permission.

4,9/5 (11 hlasov)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.