5 rád pre mladých mužov

Ariel H. @ Flickr.com, https://www.flickr.com/photos/fotosrotas/6074019459/

  • 24. Apr '15
  • 6 minút
  • 6117
  • 185

Mladí muži! Potrebujete vedenie starších mužov. Zároveň však musím úplne vyvrátiť mýtus, že my, staršia generácia, to už máme všetko vyriešené. Nemáme. V mnohých ohľadoch sa učíme a rastieme rovnakým spôsobom ako mladí muži.

Mladí muži! Potrebujete vedenie starších mužov. Zároveň však musím úplne vyvrátiť mýtus, že my, staršia generácia, to už máme všetko vyriešené. Nemáme. V mnohých ohľadoch sa učíme a rastieme rovnakým spôsobom ako mladí muži.

Aj napriek tomu však Boh naučil starších mužov množstvo vecí — skrze našu silu a slabosti, skrze naše úspechy a zlyhania — a rovnaké lekcie, má možno v mysli pre teba. Sú rady, ktoré ti môžu dať stabilitu uprostred životných turbulencií (či už v tvojom vnútri alebo v tvojom okolí) a pripraviť ťa na to, aby si sa stal dokonalejším v Kristovi (Kolosenským 1:28).

Tu je päť bodov, ktoré dobre poslúžili ako mne, tak aj mladším mužom, ktorým som robil mentora. Sú spojené s piatimi vecami, ktoré mladší muži potrebujú od starších mužov od Paula Maxwella.

1. Nájdi svoju identitu v Kristovi.

Môže to znieť ako klišé, ale tá zďaleka najdôležitejšia vec, ktorú musím opakovať mladým mužom je, že ich identita musí byť ukotvená v Kristovi (Rímskym 6:11, 2. Korintským 5:17). My všetci sa definujeme rozličnými spôsobmi a niektoré z nich do určitej miery platia. Ale naša identita musí byť najprv čo najhlbšie zakorenená v Kristovi. Hlboké a skutočné bezpečie máme jedine v našej jednote s ním. Dokonale nás pozná a hlboko miluje (Efezským 1:4–5).

Môžeš to „vedieť“ v teologickom význame slova, ale je rozdiel medzi „vedením“ a „vedením“, vieš? Každý deň — často v každej chvíli, keď cítiš, že zúfalo túžiš po láske, pozri na Krista. Keď si uvedomíš, že potrebuješ utvrdenie, pozri na Krista. Keď si uvedomíš, že máš potrebu cítiť sa dôležito, pozri na Krista. Keď tebou opovrhujú alebo sa k tebe správajú nespravodlivo, pozri na Krista (Filipským 1:29–30).

Samozrejme, Boh nám do našich životov dáva ľudí, aby nám s týmito vecami pomohli (Filemonovi 1:7), ale oni to nemôžu spraviť konečne a definitívne. Jedine Kristus prinesie skutočnú vyrovnanosť, skutočnú identitu a skutočné bezpečie (Filipským 4:11). Prestaň sa pokúšať hľadať svoje ospravedlnenie a utvrdenie, prijmi čo Ježiš za teba zaplatil na kríži v plnej cene.

2. Maj plán pre dospelosť.

Nemusím ti hovoriť, aby si dospel. Už vieš, že potrebuješ vzdorovať tomu, že v našej spoločnosti klesajú požiadavky na to, aby sa chlapci stali mužmi. Chlapec sa zvykol mužom stať v 21-tke. Potom to bola 30-tka. Dnes je to 40-tka. Viem, že chceš byť dospelý. Avšak túžba samotná z teba dospelého nespraví. Potrebuješ plán. Obyčajné starnutie negarantuje, že dospeješ — existuje len málo veci, ktoré sú smutnejšie než 36-ročný chlapec, ale na svete sú ich kvantá.

Poobzeraj sa po mužoch, ktorí sú od teba starší, povedzme, že o desať rokov alebo viac. Na koho sa chceš podobať? Aké vlastnosti by si chcel mať v čase, keď budeš v ich veku? Ako bude vyzerať nasledovanie Krista v tomto štádiu života (1. Korintským 11:1)? Predstav si dospelejšieho muža, ktorým by si sa chcel stať, a urob konkrétne kroky, aby si sa ním stal.

Umŕtvuj hriechy svojej mladosti (Rímskym 8:13). Je ľahké myslieť si, že z niektorých hriešnych zvyklostí, postojov alebo názorov jednoducho vyrastieme. Božou milosťou sa to občas stane. Ale častejšie sa stáva, že iba vrastieme hlbšie do vzorcov správania a zvyklostí, ktorým sme sa naučili v mladosti (Jakub 1:15). Takže potrebuješ prevziať iniciatívu a tieto veci umŕtvovať. Nepredpokladaj jednoducho, že jedného dňa tieto veci zmiznú. Božou mocou v tebe a za tebou „konajte svoje spasenie“ (Filipským 2:12–13).

3. Investuj do svojich priateľov.

Na tomto fronte som nebol dobrý a cenu za to platím doteraz (Kazateľ 4:12). Potrebuješ dvoch alebo troch blízkych mužských priateľov, s ktorými sa môžeš porozprávať o čomkoľvek. Mužské priateľstvo upadlo v našej kultúre do ťažkých časov pre rozličné dôvody, ale je to jeden z najcennejších darov, čo Boh môže mladému mužovi dať. Pokiaľ nemáš blízkeho priateľa, modli sa zaňho a hľadaj ho.

Buď zraniteľný, buď čestný a pomáhaj aj ty jemu niesť jeho problémy (1. Jánov 1:9). Ale buď tiež pripravený na možné sklamanie. Každý chlap nehľadá rovnaké veci a mnoho chlapov už má svoje kľúčové priateľstvá na mieste.

Vyhľadávanie spoločnosti staršieho brata je tiež dôležité. Všetci potrebujeme nadhľad, ktorý majú starší muži, ktorí nás môžu povzbudiť, ktorí tu sú pre nás a ktorí vedia, že sa cez to dostaneme, nech by to už bolo čokoľvek.

Investuj do svojich priateľov, ale nespoliehaj sa na nich, že spravia to, čo môže spraviť iba Kristus. Toto by na tvoje priateľstvo kládlo príliš veľký tlak a napokon by si bol sklamaný a stratil by si ilúzie. Priateľstvo je skvelé (1. Samuelova 18:3), ale Krista potrebujeme viac, než akéhokoľvek priateľa.

4. Prestaň hľadať dokonalú ženu.

Dokonalá žena neexistuje, takže ju prestaň hľadať. Hollywood ťa oklamal a vyučil zlému (Príslovia 7:21–23). Ak dúfaš, že sa oženíš, je lepšie venovať svoju energiu rozvíjaniu tvojej zbožnosti a dospelosti. Radšej sa staň lepším manželom (1. Korintským 16:13), než by si sa mal naháňať za lepšou ženou.
Tvoja budúca manželka, či už ti perfektne sadne alebo nie, ti nikdy nedá celistvosť, ktorá prichádza len od Krista. Pokiaľ chceš manželku, ktorá ti dá pocit úplnosti, pocit, že ťa úplne pozná, alebo že ti dá bezpečie, budeš na svoje manželstvo vyvíjať príliš veľký tlak a napokon budeš sklamaný. Na druhej strane, ak obaja spoznáte, kým ste v Kristovi, budete mať správny základ pre dobré manželstvo.

Ak si ženatý, znamená to, že si už zistil, že si si nevzal dokonalú ženu. Prestaň sa pokúšať hľadať dokonalú ženu (Príslovia 18:22, Príslovia 19:14), akoby bola tým, čo ti chýba. Aj táto lož pochádza z Hollywoodu. Tento spôsob myslenia zlyháva v dôverovaní Božej zvrchovanej dobrote (Príslovia 6:27–29). Miluj manželku, ktorú ti dal a nebuď hlupákom (Príslovia 5:18)!

5. Buď silný, ale nežný.

Mužnosť zažíva krízu identity. Muži nevedia, či majú byť skôr jemnými chlapmi, drsnými chlapmi alebo niečím medzi tým. Myslím, že potrebujeme mužov, ktorí majú odvahu, hlavne odvahu v ich vlastných presvedčeniach (Žalm 27:14, Matúš 10:22). Pravá odvaha pochádza z istoty, a tú skutočne nájdeš jedine v pravde o Kristovi (Ján 10:28). Pozri bod 1.

Potrebujeme byť silní, ale potrebujeme byť aj nežní (2. Korintským 10:9). Boh náš otec je všemocný a silný (Žalm 147:5), ale stará sa tiež o vdovu a sirotu (Žalm 146:9). Pozná zľutovanie a má jemné srdce (Izaiáš 40:11, Lukáš 1:78). Je ťažké nájsť tú správnu rovnováhu, ale je to dôležité.

Nepotrebujeme viac drsných chlapov, ktorí nemajú cit pre potreby a pocity druhých. Ale taktiež nepotrebujeme viac citlivých chlapov, ktorí nemajú chrbtovú kosť. Na empatii, súcite a na jemnosti záleží. Potrebujeme byť silní, spoľahliví a odvážni. Ale tiež potrebujeme vedieť ako milovať, dávať a utešovať.

Stabilita pre mladých mužov v búrke

Ak si mladý, detaily každej okolnosti, nachádzajúcej sa bezprostredne pred tebou, ťa vedia veľmi jednoducho ohromiť — každá stratená príležitosť, každý rozchod, každé zlyhanie, každý hriech. Ako si si už zrejme všimol vyššie, čím si starší, tým sa jednota s Kristom zreteľnejšie stáva významnou a stabilizujúcou skutočnosťou.

Primkni sa ku Kristovi, a keď budeš dospievať ako muž, objasní ti krásu a relevantnosť tvojej jednoty s ním. Sľubuje: „Neopustím ťa, ani nezanechám“ (Židom 13:5) — ani teraz, ani keď budeš dospievajúcim mužom, ani keď zostarneš. „Verný je Ten, ktorý vás povoláva; On to urobí“ (1. Tesalonickým 5:24).

Constantine Campbell © Desiring God. Website: desiringGod.org
Pôvodný článok nájdete na: www.desiringgod.org

4,7/5 (12 hlasov)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.