5 spôsobov ako nájsť toho pravého

Pablo Heimplatz @ Unsplash.com, https://unsplash.com/@pabloheimplatz/collections

  • 4. Sep '15
  • 3 minúty
  • 12529
  • 85

Predpokladám, že si jeden(jedna) z tých, ktorí tiež chcú vo svojom živote nájsť svoju spriaznenú dušu, druhú chýbajúcu polovicu tvojho ja. Uspokojivú odpoveď na otázku ako nájsť toho pravého resp. ako mať šťastný, dlhodobý a fungujúci vzťah som na webe nenašiel, a tak som sa rozhodol zostaviť nasledujúcich 5 bodov, ktoré ti verím pomôžu.

Na začiatok. Takto nejako si predstavujeme, že to bude vyzerať: 

No dobre. Možno nie celkom tak. Ale všetci chceme veriť tej rozprávke, že ak nájdeme skutočne toho pravého (tú pravú) všetko bude dobre. Bude svadba, a budú žiť šťastne až kým nepomreli.

Realita? Štatistika? Máš 50% šancu na to, že tvoje manželstvo vydrží. (Nie, nehovorím, že to bude šťastné manželstvo, len že to vydrží).

A teraz tých 5 spôsobov.

1. Never chémii

Možno by si to všetko bral. Povedal si máš pravdu. Je to tak. Ale potom, zrazu, z ničoho nič ju stretneš. Vaše pohľady sa stretnú. Máte na sebe tričká rovnakej farby. Náhoda? Ja si myslím, že nie. Osud. Vy ste boli stvorení jeden pre druhého. Začína to naberať elektrizujúce obrátky. Zabúdaš na všetko, čo si kedy čítal. Štatistiky? Pf. U nás to bude iné. Toto je jedinečné. My sme sa našli. My si rozumieme aj bez slov. Akokoľvek to bude pokračovať, never ani sám sebe. Never pocitom. Never chémii, ak chceš aby tvoj vzťah vydržal aj v manželstve, kde ťa čakajú aj bezsenné noci pri posteli vášho bábätka, neumyté riady, nevynesený kôš, či neuveriteľný boj s lenivosťou a sebeckosťou (a to nemyslím len toho druhého, ale aj teba.) V týchto veciach ti chémia nepomôže.

2. Buď trpezlivý

Ak máš 15, ver mi, že na chodenie je priskoro. Na to, aby si mohol pomýšľať na manželstvo (čo verím, že máš v hlave, keď chceš s niekým chodiť a nájsť tú pravú), potrebuješ sa v prvom rade vedieť postarať o seba a v druhom rade sa postarať o svoju manželku. Materiálne aj emocionálne. Čiže, začni s chodením vtedy, keď budeš mať prácu a jasnú predstavu o tom, ako bude vyzerať tvoja budúcnosť minimálne 5 rokov dopredu.

3. Potrebuješ strážcov

Akokoľvek nepríjemne to znie, potrebuješ niekoho, kto prinesie do tvojho vzťahu zdravý úsudok. Ako hovorí Josh Harris: Nič nedokáže zahmlieť naše vnímanie reality tak, ako to dokáže milostný vzťah.

Ak chceš s niekým chodiť (alebo už chodíš), popros svojho najlepšieho priateľa, aby ti povedal, čo si o tom myslí on. (dúfam, že netreba zdôrazňovať to, že najlepší priateľ ti povie pravdu aj vtedy, keď je nepríjemná a bolí). Ak vidíš nejaký pár, ktorému to v manželstve pekne funguje, požiadaj ich o rady aj o usmerňovanie. Sleduj ich vzťah, uč sa od nich. Dovoľ im, aby korigovali tvoje postoje, názory a ukazovali aj na možné nedostatky v tom tvojom vzťahu.

4. Minulosť ťa dobehne

Aj keď si povieš pri 4 bode, že sú to všetko blbosti, pamätaj. To čo robíš teraz vo svojej prítomnosti sa stane tvojou minulosťou a ukáže sa v tvojej budúnosti. (Andy Stanley)

Ak budeš počas nasledujúcich 5 rokov chodiť s 10 dievčatami, pričom každú len využiješ, budeš budovať svoje sebectvo, a uspokojovať len svoje potreby a potom si nájdeš "tú pravú" ktorú si vezmeš za ženu, nemysli si, že sa s teba stane za jednu svadobnú noc obetavý verný a nesebecký manžel. Je to rovnako naivné, ako myslieť si, že po 5 rokoch sedavej práce za počítačom sa jedného dňa postavíš na štart maratónu a odbehneš ho pod 4 hodiny.

5. Potrebuješ milosť a odpustenie (mať a dať)

Tento bod je jedinečný v tom, že ak si už v nefungujúcom vzťahu, alebo si prvé štyri body preskočil, môže zachrániť tvoj vzťah.

Každý robí chyby. Podstatné je, ako sa k nim postavíš (ak ich urobíš ty, alebo ak ich urobí tvoj/-a manžel/-ka).

Žiť s pocitom viny alebo s pocitom neodpustenia sa vo vzťahu nedá. Práve preto potrebuješ vedieť, že ti je odpustené, a že si ochotný odpustiť. To, že ti je odpustené nezískaš žiadnym sebapresviedčacím rituálom, ale jedine vtedy ak spoznáš Ježiša, jeho život a to, čo urobil. Ochotný skutočne a úplne odpustiť budeš až vtedy, ak pochopíš obsah predchádzajúcej vety.

Odpustenie nie je pocit, je to Sľub. Sľub tomu druhému, že nepoužijete jeho minulosť proti nemu. Josh Harris

A posledný citát:
Vašou najväčšou potrebou nie je manžel/ka. Vašou najväčšou potrebou je byť zachránený pred Božím hnevom — a to už bolo pre vás vykonané skrze Ježišovu smrť a vzkriesenie. Prečo by ste teda mali pochybovať, že Boh naplní vašu podstatne menšiu potrebu? Dôverujte jeho zvrchovanosti. Dôverujte Jeho múdrosti. Dôverujte Jeho láske. C.J.Mahaney

Martin Viglaš © 2015. Slovenské evanjelizačné stredisko. Pôvodne uverejnené na www.evs.sk

4,6/5 (36 hlasov)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.