6 spôsobov ako na tebe pracuje Boh v práci

https://www.pexels.com/photo/working-art-crafting-handcrafted-29964/

  • 27. Apr '16
  • 5 minút
  • 9105
  • 137

Prišiel si dnes do práce, no zdá sa ti, že Boh neprišiel s tebou. Zdá sa ti, že je vzdialený a nie je súčasťou toho, čo robíš celý deň.

Prišiel si dnes do práce, no zdá sa ti, že Boh neprišiel s tebou. Zdá sa ti, že je vzdialený a nie je súčasťou toho, čo robíš celý deň. Všade naokolo sú pokušenia, možnosti, ako si prilepšiť. Nikto nerieši službu Bohu. Konverzácie sú banálne. No aj tak veríš, že Boh je pánom všetkých vecí. A to znamená, že práve kvôli nemu si sa dostal na túto pozíciu.

Začínaš pochybovať o sebe a zamýšľaš sa, aké to musí byť pre biznismenov, ktorí sú ďaleko vo viere. Ktorí zvládajú všetky stretnutia a prácu s radosťou zo služby Bohu. A ty tu stojíš v práci a zdá sa ti, že Boh tu nie je.

No v skutočnosti práca nie je len miesto, kde Boh skrze teba robí, ale aj miesto, kde Boh pracuje vnútri teba a tvorí ťa k obrazu Ježiša. Môže sa zdať, že je vzdialený, no nie je. Používa náročnosť tvojej práce na to, aby ťa sústredil na aspoň týchto 6 vecí.

1. Boh používa tvoje pracovisko, aby ťa sústredil na vieru.

Pokiaľ žijeme v svetle Božej slávy, neexistujú v živote prázdne momenty. Boh nás stvoril, aby sme žili pre neho a jeho slávu. Je v živote naším nadriadeným. Hocičo, čo robíme, máme robiť na jeho slávu (1. Korintským 10:31). Nepracujeme pre naše vlastné potešenie, zábavu, sebazlepšenie, či vlastný zisk. Pracujeme pre Boha a na jeho slávu a máme ho sláviť vo všetkom, čo robíme.

Nemáme ho chváliť, len keď si zaspievame v nedeľu ráno alebo keď zdvíhame nad seba športovú trofej. Chváľme ho vo všetkom, aj vo svetských a náročných častiach života. Veľkí svätci v Biblii to pochopili. Chválili Boha keď stroskotali na mori, keď boli vo väzení alebo pásli ovce. Božia sláva nás motivuje robiť veľké veci a pripomína nám konečnú odmenu. Áno, niektoré životné skúšky sú náročné, avšak oproti odmene za ne sú len dočasné (2. Korintským 4:17). Ak toto všetko zoberieme do úvahy, zmení to každú časť nášho dňa v práci.

2. Boh používa tvoje pracovisko, aby sústredil tvoje srdce.

Pavol bol vedený a kontrolovaný Ježišovou láskou. Tá mu pomohla činiť veľké veci. Takisto by mala viesť aj nás. Evanjelium, ktoré v nás je, sa má pomaly, z vnútra prepracovať až na povrch.

Keď sme v práci ľahostajní, nedarí sa nám alebo nemáme inšpiráciu. Keď máme nutkanie to vzdať. Keď sa chceme odvďačiť nášmu hrubému šéfovi slabým výkonom, máme pamätať: ,,Čokoľvek robíte, robte z tej duše ako Pánovi, a nie ako ľuďom“ (Kolosenským 3:23). Práca, ktorú robíme, nakoniec nie je pre ľudí okolo nás, ale na slávu nášho nebeského Otca. Ak sa ti nechce pracovať kvôli náročnosti, spomeň si na Neho, ktorý kvôli radosti, čo Ho čakala, pretrpel kríž (Židom 12:2).

3. Boh používa tvoje pracoviskom aby sústredil tvoje ruky.

Naše ruky sú nástrojom nášho srdca. Zvonku prejavujú to, čomu veríme vo vnútri. Naša práca by mala ukazovať, že pracujeme pre vyšší cieľ. Mala by ukazovať, že nás motivuje niečo väčšie, než len výplata. Kvalita našej práce by mala sláviť Boha. Dorota Sayersová hovorí: ,,Žiadna krivá noha stola, alebo nepasujúca zásuvka, nevyšla z dielne tesára Nazaretu.“

Naša práca je nakoniec službou Bohu(Rímskym 12:1). Ak robíme len kvôli povýšeniu, uznaniu a zlepšeniu, vždy budeme odradení a sklamaní. Boh stojí zato, aby sme ho našou prácou dennodenne uctievali a chválili. Prestaň vnímať prekážky a rozptýlenia, sústreď sa na Boha a urob kvalitnú prácu, ktorú vie len On pravdivo odmeniť.

4. Boh používa tvoje pracovisko, aby sústredil tvoju lásku.

Nejde len o to, čo robíme, ale aj o to, ako to robíme. Tvoj prístup k práci ovplyvňuje ďalších ľudí. Niekto môže vyrábať skvelé produkty, ale počas procesu tvorby si všetci skáču po hlavách. Naša práca na slávu Boha by však mala slúžiť všetkým naokolo. Slúžime ostatným podľa toho, čo robíme a ako to robíme. Naša práca by mala byť posilnená duchom a naplnená jeho ovocím. Pretože jeho ovocím je: ,,Láska, radosť, pokoj, zhovievavosť, nežnosť, dobrotivosť, vernosť“ (Galatským 5:22–23).

Predstav si, aké iné a skvelé by bolo tvoje pracovisko, keby bolo založené na týchto hodnotách. No začína to u teba. Modli sa za to, usiluj sa o to. Ak si myslíš, že tvoja práca nie je dostatočne významná, tak zober do úvahy, aký efekt mala láskavosť a súcit jedného muža v poli na jeho zamestnancov (Rút 2:4) a na pár vdov.

5. Boh používa tvoje pracovisko, aby sústredil tvoju myseľ.

Ak sú všetky tieto veci o tvojej každodennej práci pravdivé, tak potom najdôležitejšou zmenou nie je zmena prostredia, ale zmena tvojho pohľadu na vec. Máme sa modliť za to, aby sa naše zmýšľanie obnovilo (Rímskym 12:2). Jednou z najväčších výziev je neveriť tomu, že vo svete nie je nič viac, než to, čo vidíme. Ak si myslíme, že Boh na nás v práci nepracuje, alebo že o to nemá záujem, tak sme uverili pozemskému názoru a nie tomu biblickému.

6. Boh používa tvoje pracovisko, aby sústredil tvoje svedectvo.

Evanjelium v nás má na naše okolie vplyv (2. Korintským 10:13–16). Možno práve preto si v práci s ľuďmi, ktorých nezaujíma Boh, produkty ktoré robia alebo ich prístup k práci, lebo bojujú s motiváciou a smerom ich práce a mohol by si im s tým pomôcť. Možno dôvodom tlaku v práci je to, že ľudia nemajú nič, v čo by mohli veriť, okrem práce. A možno tam nie si na to, aby si bol ako teplomer a meral podmienky v práci. Možno si tam na to, aby si bol ako termostat a tieto podmienky menil.

Máš predsa skvelú správu, ktorú môžeš ostatným šíriť. A to ich môže motivovať, aby zo svojho života a práce vyťažili čo najviac. Alebo ak ty potrebuješ vedieť, prečo ťa Boh povolal do tejto práce, skús ich poprosiť o pomoc. Povedz im, o čom čítaš v Biblii a že potrebuješ pomôcť. Pozvi ich do svojej cesty, ktorej cieľom je stať sa lepším pracovníkom a kolegom. Môžu ťa odmietnuť, ale taktiež môžu oceniť tvoju snahu zlepšiť seba a vaše pracovisko. A to ti môže pomôcť vidieť ako Boh pracuje.

Boh na tebe pracuje tak isto v pondelok ráno, ako aj v nedeľu, len to potrebuješ vidieť. Mnoho z nás robí prácu v zákulisí, prácu, ktorej malo ľudí rozumie alebo oceňuje. Nikto si neuvedomuje, koľko práce je potrebne vložiť do výroby pizze, na napísanie programu, či zaslanie produktu. A tak isto Boh na nás pracuje vo všetkom, čo robíme, aj keď niekedy si to neuvedomujeme, až pokiaľ sa nad tým poriadne nezamyslíme. A keď sa zamyslíme, vidíme, že Boh na pozadí pracuje a ovplyvňuje, čo robíme, prečo to robíme, ako to robíme a kde to robíme. Ak si toto všetko uvedomíš, môže to zmeniť tvoju pracovnú skúsenosť.

Keith Welton © Desiring God. Website: desiringGod.org
Pôvodný článok nájdete na: www.desiringgod.org

4,9/5 (25 hlasov)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.