Ako osláviť Boha v práci

lab604 @ Flickr.com, http://www.flickr.com/photos/lab604/8176679355/

  • 13. Dec '12
  • 3 minúty
  • 3973

„Či teda jete, alebo pijete, alebo čokoľvek činíte, všetko čiňte na slávu Božiu!"

Práve som sa vrátil z dvoch týždňov v Austrálii, plný vďačnosti Bohu za Jeho tamojších ľudí a za radosť z práce s nimi v Brisbane a Sydney a v horách Katoomby.

Jedna z konferencií bola nazvaná Engage (zapojiť, angažovať sa — pozn. prekladateľa). Bola zameraná na „mladých pracovníkov", čo v ich dialekte znamená mladých profesionálov na pracovisku. V interview sa ma opýtali, či si myslím, že toto zameranie bol dobrý nápad. Odpovedal som, že áno, na základe 1. listu Korintským 10:31, „Či teda jete, alebo pijete, alebo čokoľvek činíte, všetko čiňte na slávu Božiu!"

Tak sa ma spýtali: Ako môžu mladí pracovníci oslavovať Boha v práci?

Tu je podstata mojej odpovede.

Závislosť. Choďte do práce úplne závislí na Bohu (Príslovia 3:5–6; Ján 15:5). Bez Neho nemôžete dýchať, hýbať sa, myslieť, cítiť či rozprávať. O tom, že bez Neho nemôžete byť duchovne vplyvní, ani nehovoriac. Vstaňte ráno a povedzte Bohu o vašej zúfalosti po Ňom. Modlite sa za pomoc.

Integrita. Buďte vo svojej práci absolútne, ba až úzkostlivo čestní a dôveryhodní. Choďte načas. Pracujte celý deň. „Nepokradneš!" Viac ľudí okráda svojich zamestnávateľov tým, že sú flákači, ako kradnutím drobných peňazí.

Zručnosť. Staňte sa dobrými v tom, čo robíte. Boh vám nedal len dar integrity, ale i dar zručností. Vážte si ten dar a buďte dobrými správcami tých schopností. Tento rast v zručnostiach je založený na závislosti a integrite.

Formovanie firmy. Podľa svojho vplyvu a príležitostí formujte étos pracoviska tak, aby sa štruktúry, firemná politika, očakávania a ciele posúvali smerom ku zhode s Kristom. (Napríklad niekto formuje étos reštaurácií Chick-fil-A týmto videom

Dopad. Snažte sa napomáhať tomu, aby vaša spoločnosť mala dopad, ktorý zlepšuje životy bez toho, aby ničila duše. Niektoré odvetvia priemyslu majú dopad, ktorý je deštruktívny (napríklad pornografia, hazardné hry, potraty, marketingové triky atď.). Ale mnohé sa s istou pomocou môžu zmeniť smerom k dopadu, ktorý dáva život bez ruinovania duše. Ak máte príležitosť, pracujte na tom.

Komunikácia. Pracoviská sú sieťami vzťahov. Vzťahy sú umožňované komunikáciou. Integrujte svoj kresťanský svetonázor do bežnej komunikácie v živote. Neschovávajte svoje svetlo pod košík. Položte ho na podstavec. Pôvabne. Prirodzene. Radostne. Nech spasení vždy hovoria: Hospodin je veľký! (Žalm 40:17)

Láska. Slúžte ostatným. Buďte tými, ktorí sa dobrovoľne ponúknu, že skočia po pizzu. Že budú šoférovať dodávku. Zorganizujú piknik. Zaujímajte sa o ostatných v práci. Buďte známi ako tí, ktorí sa nestarajú len o bezstarostné víkendové príbehy, ale aj o bremená ťažkého a bolestivého pondelkového rána. Milujte svojich kolegov a ukazujte na veľkého Nosiča Bremien.

Peniaze. Práca je miesto, kde zarábate (a míňate) peniaze. Všetky patria Bohu, nie vám. Vy ste správcom. Zmeňte svoje zarábanie na prebytok štedrosti v tom, ako spravujete Božie peniaze. Nepracujte, aby ste zarobili, aby ste mali. Pracujte, aby ste mali čo dávať a investovať do vecí, ktoré oslavujú Krista. Robte tak, aby vaše peniaze vypovedali o Kristovi ako vašom najväčšom Poklade.

Vďačnosť. Vždy vzdávajte Bohu vďaku za život, za zdravie a za Ježiša. Buďte v práci vďačnou osobou. Neraďte sa k tým, ktorí sa sťažujú. Nech vaša vďačnosť Bohu prekypuje v pokornom duchu vďačnosti ostatným. Buďte v práci známi ako ľudia naplnení nádejou, pokorní, vďační.

Je viac vecí, ktoré sa dajú povedať o oslavovaní Boha na pracovisku. No toto je začiatok. Pridávajte si na zoznam veci postupne, ako vám Boh dáva svetlo. Pointa je: Čokoľvek robíte, či jete, alebo pijete, alebo pracujete, robte všetko preto, aby Boh vyzeral taký skvelý, ako skutočne je.

By John Piper © Desiring God. Website: desiringGod.org

Pôvodný článok nájdete na: www.desiringgod.org

5/5 (2 hlasy)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.