Ako sa sťažovať, no nereptať

Matthew Wiebe, https://stocksnap.io/photo/AW41W55XCB

  • 23. Feb '16
  • 3 minúty
  • 3173
  • 127

Keď sa na niečo ponosujeme, často to možno označiť za zlé, ale vyjadriť nespokojnosť nemusí byť nevyhnutne zlé. Existuje spôsob, ako to robiť vo viere a pravde a tiež spôsob, ako to robiť maloverne, prejavujúc nedôveru.

Keď sa na niečo ponosujeme, často to možno označiť za zlé, ale vyjadriť nespokojnosť nemusí byť nevyhnutne zlé. Existuje spôsob, ako to robiť vo viere a pravde a tiež spôsob, ako to robiť maloverne, prejavujúc nedôveru.

Biblia dáva maloverné sťažovanie sa do súvislosti s reptaním a varuje nás, aby sme to nerobili (Numeri 14:26–30, Ján 6:43, Filipanom 2:14, Jakubov 5:9). Reptanie a hundranie priamo či nepriamo poukazuje na to, že Boh nie je dostatočne dobrý, verný, milujúci, múdry, mocný alebo kompetentný. Pretože ak by taký bol, zaobchádzal by s nami lepšie a vesmír by riadil účinnejšie. Takéto nedôverčivé sťažovanie sa je hriešne, pretože obviňuje Boha, že Jeho rozhodnutia sú zlé a nesprávne.

Ale ponosovanie sa vo viere a pravde nenapáda Boha a Jeho rozhodnutia. Je to presnejšie povedané, úprimná výpoveď sprevádzaná (aj) žiaľom a stonaním z toho, že v tomto skazenom a padlom svete zažívame v našich životoch problémy, úzkosť a smútok. Bohu nevadí tento spôsob ponosovania sa. Práve naopak, povzbudzuje nás k nemu a v Biblii nás o ňom učí.

Volám na Hospodina a kričím. Volám na Hospodina a pokorne sa modlím.
Vylievam pred Ním svoj žiaľ, vyznávam pred Ním svoje súženie. (Žalm 142:2–3)

Ako Boh chce, aby sme vyjadrili svoju nespokojnosť

Väčšina biblických a spravodlivých sťažností sa nachádza v Knihe žalmov. Žalmy obsahujú modlitby a hymny, ktoré Boh vybral, aby nás učil, ako v Jeho uctievaní máme vyjadriť, čo prežívame. Približne tretinu žalmov tvoria náreky, ktoré sú pre nás vzácnymi Božími darmi.

V týchto nárekoch autori vyznávajú Bohu svoj zármutok (žalm 137), hnev (žalm 140), strach (žalm 69), túžbu (žalm 85), zmätok (žalm 102), osamelosť (žalm 22), kajúcnosť (žalm 51), sklamanie (žalm 74) a depresiu (žalm 88), pochádzajúce buď zo skazenosti okolia, svojej vlastnej nemorálnosti alebo temnoty.

Žalmy sú vyjadrením Božieho hlbokého a nevypovedateľného súcitu s nami (Jakub 5:11). On vie, že často zažívame ochromujúcu bolesť a potrebujeme ju vyjadriť.

Boh túži po tom, aby sme Mu vylievali náš žiaľ a hovorili s Ním o našich problémoch (Žalm 142:2). On chce, aby sme to robili v súkromí — ako Dávid, keď písal žalm 142 v jaskyni Adullam (1. Samuelova 22). A chce, aby sme to robili v spoločenstve — ako Izraeliti, ktorí spoločne tento žalm spievali.

Chce, aby sme mu povedali, čo presne cítime, ako keď Dávid zvolal “nieto nikoho, kto by si všímal moju dušu” (Žalm 142:5). A tiež chce, aby sme pamätali na vzácne Božie zasľúbenia (2. Petrov 1:4) a nezabúdali, že napriek tomu ako okolnosti vyzerajú a ako ich vnímame práve teraz, nás ťažkosti jedného dňa už viac nebudú sužovať — ako Dávid, keď vyjadril svoju nádej: “Prejavíš mi svoje dobrodenie” (Žalm 142:8).

Žalmy a náreky sú pokladmi svätých. Sú inšpirujúcim hlasom pre naše utrápené duše. Formujú náš spôsob vyjadrenia žiaľu alebo nespokojnosti tak, aby ctil Boha. A sú samotným vyjadrením Božej milosti a starostlivosti o nás. Pretože v nich vidíme, že nie sme tak sami, ako sa cítime a že Boh nám naozaj rozumie.
A ak máme uši na počúvanie, tieto žalmy nás budú tiež chrániť od nadmerných očakávaní v súčasnej dobe. Boh nie vždy chce, aby Jeho svätí žili v prosperite. Žalmy nám skôr pripomínajú pravdu Ježišovho vyhlásenia “Na svete máte súženie,” a ukazujú nám našu jedinečnú nádej: “dúfajte, ja som premohol svet” (Ján 16:33).

Takže, poďme do toho: predkladajme Bohu svoje sťažnosti, ale nereptajme. Učme sa od žalmistov, ako byť vernými aj v ponosovaní sa.

Jon Bloom © Desiring God. Website: desiringGod.org
Pôvodný článok nájdete na: www.desiringgod.org

5/5 (8 hlasov)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.