Boh nie je Santa Claus

Steve Wilson @ Flickr.com, https://www.flickr.com/photos/shedboy/4246259612/

  • 16. Dec '14
  • 3 minúty
  • 2831

Ako konzumeristický svetonázor ovplyvňuje cirkev

Boh nie je Santa Claus

Niekedy na to však zabúdame, pretože sme prijali svetonázor zvaný konzumerizmus. Tento spôsob videnia sveta má vo svojom centre konzumenta, cieľom ktorého alebo ktorej je nachádzať uspokojenie a vyhýbať sa bolesti tým, že konzumuje veci, zážitky a ľudí.

Nanešťastie, rovnaký konzumeristický svetonázor uplatňujeme aj na Ježiša a jeho cirkev. Lenže on nás chce zmeniť z konzumentov na prispievateľov.

Ak by sme ja a ty nahrávali svoje modlitby, ako by zneli? Ako neustály monológ, v ktorom od Boha žiadame stále nové veci, ako sedemročné dieťa v Tescu? Nebol by to dlhý zoznam požiadaviek typu „Bože daj mi“ stále dokola?

Pomôžu nám veci, ktoré žiadame od Boha, stať sa čoraz podobnejšími Ježišovi a šíriť jeho kráľovstvo alebo majú slúžiť len na to, aby nás uspokojili a urobili náš život o čosi pohodlnejším?

Je smutné, ako veľa ľudí bude sklamaných kvôli nesprávnej interpretácii kresťanstva, keďže Ježiš povedal: „Pros a dostaneš.“ Prosili Ježiša, ale nedostali, čo chceli, takže teraz stratili ilúzie a sú nahnevaní.

Konzumerizmus tvrdí, že vierou v Ježiša som dostal v Kristovi všetko duchovné požehnanie, aby som mohol uniknúť peklu. Taktiež mi dáva lásku, mier, moc a veci, ktoré potrebujem, aby som mohol uskutočniť svoj plný potenciál a naplnil svoje sny na zemi. Väčšina ľudí, ktorých poznám v komunite kresťanov, by nepoužila presne tieto slová, ale ak si s nimi sadneš a dostaneš sa pod povrch, zistíš, že konzumeristický svetonázor žije a darí sa mu dobre.

Na rozdiel od toho prispievateľ hovorí, že preto, že veril Ježišovi, Boh mu udelil všetko duchovné požehnanie v Kristovi, aby jeho kráľovstvo mohlo prísť na zem skrze jeho život. Ježišova láska, milosrdenstvo, moc a príkazy prezrádzajú, že jeho vláda a kráľovstvo budú skrze jeho cirkev ustanovené na zemi tak, ako je na nebi.

Viete, my existujeme vďaka Bohu. To nie Boh existuje vďaka nám.

Konzumerizmus je nepriateľom, ktorý sa správa ako kyselina, požierajúca všetko, čoho sa dotkne. V mojej knihe z roku 2013 Limitless Life (Život bez hraníc — pozn. prekl.) som sa podelil o „prázdne ja“, termín ustanovený psychológom Philipom Cushmanom, PhD a popísaného v knihe J. P. Morelanda Kingdom Triangle (Kráľovský trojuholník — pozn. prekl.) Tu ponúkam pár opisov, ktoré môžu pomôcť poukázať na niektoré problémy osobnejšie.

Prázdne ja je individualistické

Ľudia s prázdnym ja si zvolia cirkev, do ktorej budú chodiť, podľa toho, či sú kázne dobré, či sa vďaka nim cítia lepšie a či je hudba podľa ich gusta. Prázdne ja sa nestará o víziu zboru ani o to, ako by mohlo napomôcť v napĺňaní tejto vízie, aby svetu priniesla reálnu zmenu. Na čom záleží, je, že daný zbor napĺňa osobné potreby tohto jednotlivca. A v momente keď prestane, prázdne ja sa pustí do hľadania vhodnejšieho zboru.

Prázdne ja je infantilné

Prázdne ja sa snaží o nájdenie šťastia prostredníctvom jedla, zábavy a ostatných konzumných tovarov. Potrebuje mať svoje túžby uspokojené ihneď. Musí byť spacifikované, pretože keď jeho túžby nie sú uspokojené ihneď, nedokáže sa ovládať. Je nadmieru zaujaté sexom, fyzickým vzhľadom, imidžom tela a potrebou cítiť sa stále dobre.

Prázdne ja je narcistické

Narcizmus je prehnaný pocit toho, čo nazývam „zaľúbenie do seba“, pri ktorom je jedinec posadnutý, a to výhradne svojím vlastným záujmom a osobným naplnením. Narcistický človek manipuluje ľudí a pokúša sa manipulovať Boha, aby svojej potrebe moci a obdivu u ostatných dal nejakú hodnotu. Boh a ľudia v blízkosti narcistického človeka sú sluhami, čo majú napĺňať jeho potreby.

Prázdne ja je pasívne

Prázdne ja je pasívne v tom zmysle, že radšej nespraví nič a nechá život prefrčať okolo, než aby sa na živote podieľalo nejakým skutočne zmysluplným spôsobom. Jeho primárnym cieľom je zábava pri vynaložení tak málo energie, ako je to len možné. Jednoducho povedané, prázdne ja hľadá potešenie, čo zabezpečia ostatní.

Je však pravdou evanjelia, že prázdne ja je nálepka, ktorú z teba Ježiš s potešením strhne, aby ti dal novú nálepku a nový život: „… v Ňom prebýva všetka plnosť božskosti telesne, a aj vy prišli ste k dokonalosti v Ňom, ktorý je hlavou každého kniežatstva a moci.“ (Kol 2:9–10)

Tento naplnený a skutočný život, ktorý prijmeme od Ježiša nás zmení z konzumentov na prispievateľov.

Uvažuj o tom.

Derwin L. Gray @ 2014
Pôvodný článok nájdete na www.derwinlgray.com

3/5 (1 hlas)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.