Boh použije aj teba

m0851, https://stocksnap.io/photo/ERNYCFWP8I

  • 15. Feb '16
  • 4 minúty
  • 2906
  • 301

Vôbec prvý verš, ktorý sa moja dcéra naučila, bol Izaiáš 40:8: „Usychá tráva, vädne kvet, ale slovo nášho Boha zostáva naveky.“ Na začiatok azda trochu zvláštny verš, ale keď tak nad tým premýšľam, možno ani nie.

Nechodil som na žiadnu prestížnu školu.
Nezmaturoval som s vyznamenaním.
Nie som zakladateľ, vynálezca, ani vizionár žiadnej významnej spoločnosti.
Ničomu nepredsedám.
Nespravujem nič viac než svoj osobný majetok.
Nemám žiaden čestný doktorát.
Nie som považovaný za najvplyvnejšieho, ani označovaný za najatraktívnejšieho a ani za najúspešnejšieho.
Nie som žiadna vychádzajúca hviezda.

Nenapísal som nič, čo by New York Times označil za bestseller, nikto ma verejne neuznáva, neodporúča a nezaručí sa za mňa. Za svojím menom nevidím žiadne písmenká. Nemôžem si za svoj čas účtovať horibilné sumy. Nie som rečníkom a nevystupujem na žiadnych veľkých konferenciách. Ani jedna budova, ulica či nemocnica nie je po mne pomenovaná. Pochádzam z obyčajnej rodiny, ktorá nie je žiadnym starým a významným rodom.

A je to úplne v poriadku. Naozaj.

Boha nezaujíma môj životopis. Boh sa azda len pousmeje nad mojimi a tvojimi pokusmi dokázať svoje schopnosti. To, čo dokážeme, nie je dôvodom našej existencie. Naše vyznamenania a pocty nás nerobia väčšími. Boha nezaujíma naša zbierka titulov, lajkov, tweetov, priateľov, známostí či obdivovateľov.

Sme trávou

Vôbec prvý verš, ktorý sa moja dcéra naučila, bol Izaiáš 40:8: „Usychá tráva, vädne kvet, ale slovo nášho Boha zostáva naveky.“ Na začiatok azda trochu zvláštny verš, ale keď tak nad tým premýšľam, možno ani nie.

„Boh použije tvoju slabosť a nevýraznosť na svoju slávu.“

Potrebujeme si neustále pripomínať, že sme ako tráva — pominuteľní, dočasní, prchaví a chvíľkoví. Sme tu a o chvíľu nás už niet. Máme jeden život a jeho užitočnosť nezávisí od toho, ako vyzerá náš životopis a koľko toho vieme.

Zlyhanie najmúdrejšieho z ľudí

Na rozdiel od nás kráľ Šalamún mal asi všetko — múdrosť, bohatstvo, slávu a moc. Šalamún dostal do daru múdrosť, akú dovtedy a ani potom nedostal žiaden iný človek (1. Kr 3:12). Bol vynikajúcim básnikom, nadaným autorom piesní, výborným botanikom a skutočne prvotriednym biológom. Bol vznešeným a obľúbeným panovníkom. Šalamún bol tak trochu da Vinci, Einstein, Bach, Augustus a Shakespear — všetko v jednej osobe.

A predsa sa odvrátil od Boha (1. Kr 11:4, 9–12). Ani ohromná múdrosť nezaručila Šalamúnovi vernosť. Múdrosť nezabránila tomu, aby jeho srdce odbočilo z cesty. Nechápte ma zle, múdrosť je naozaj dôležitá, a ak nám chýba, mali by sme o ňu prosiť Boha. Ale sama osebe múdrosť nie je dostatočná.

Nezáleží na tom, či máte titul z teológie, vychovali ste tucet zdravých a šťastných detí, alebo ste založili neziskovú organizáciu a staráte sa o chudobných, či bojujete proti ilegálnym aktivitám. Na Boha tým dojem neurobíte. To, že ste tvorivými a veľmi zdatnými osobnosťami, nebude stačiť. Niekto by bol na nás pre to iste hrdý, ale Boh len zívne nad našimi „vodcovskými schopnosťami“. Môžeme ovládať všetky triky na zvýšenie produktívnosti, ani tým však v Božích očiach neporastieme.

Naša nerozumnosť (pochabosť), Božia veľkosť

Boh si používa nerozumných.

Vyberie si hoci najútlejšie dievčatko, aby viedlo svoj kickballový tím.
Použije aj obyčajného údržbára so silným prízvukom, aby sa stal zvestovateľom evanjelia a zachraňoval životy.
Božím pôsobením môže aj skutočne vyťažená a zanedbaná matka vychovať zo svojich detí duchovných velikánov.
Boh zmocňuje aj nevládneho dôchodcu, aby povzbudzoval v práci desiatky, ba aj stovky misionárov.
Boh si povolá aj autistu, ktorý vydá hlboké svedectvo o svojej viere.

„Pozrite len svoje povolanie, bratia! Nie mnohí ste múdri podľa tela, nie mnohí mocní, nie mnohí urodzení, ale čo je svetu bláznivé, vyvolil si Boh, aby múdrych zahanbil; čo je svetu slabé, vyvolil si Boh, aby mocných zahanbil; čo je svetu neurodzené a opovrhnuté, vyvolil si Boh, a čoho niet, vyvolil si, aby zničil to, čo je, aby sa nikto nechválil pred Bohom“ (1. Kor 1:26–29).

Ak tvoj životopis nie je dvakrát rozsiahly, tvoj intelekt je nevýrazný, tvoje zručnosti nie sú príliš výnimočné a tvoja múdrosť je len priemerná — netráp sa pre to. Boh môže použiť aj teba — a aj mňa. On chce použiť tých, ktorý odvracajú zrak od svojej sebestačnosti a vzhliadajú k Jeho dokonalosti. Použije všetkých tých, ktorí sa pokoria pred krížom, a ak sa chvália, tak jedine v Ňom — v Jeho sile, v Jeho múdrosti, Jeho spravodlivosti a v Jeho dokonalosti.

Na to, aby bola zjavená Jeho ohromná moc, použije Boh aj menej výrazných ľudí. Nebuď sklamaný zo svojich slabostí. Nenariekaj nad svojou nedokonalosťou. Raduj sa, že Kristus je ten, ktorý je dokonalý a na ktorého sa vždy môžeš spoľahnúť.

„Ale riekol mi: Dosť máš na mojej milosti; lebo moja moc sa v slabosti dokonáva. Najradšej sa teda budem chváliť slabosťami, aby prebývala vo mne moc Kristova“ (2. Kor 12:9).

Neboj sa, kresťan, Boh si ťa použije pre svoju slávu so všetkými tvojimi slabosťami a nevýraznosťou. Byť nikým je v poriadku, ak všetkým, čo robíš, slúžiš Niekomu.

Steven Lee © Desiring God. Website: desiringGod.org
Pôvodný článok nájdete na: www.desiringgod.org

4,8/5 (12 hlasov)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.