Chcete mať úctivé deti?

https://www.pexels.com/photo/landscape-mountains-sunset-person-69100/

  • 12. Júl '18
  • 2 minúty
  • 2784
  • 8

11-ročný George je neúctivý. Keď mu mama povie „nie“, je sarkastický, alebo povie hrubú poznámku pri vychádzaní z izby. Keď mu otec niečo prikáže, prekrúti očami, alebo ľahostajne mávne rukou.

Mama a otec sa s ním snažia rozprávať a vysvetliť mu, prečo musí počúvať ich príkazy, alebo prečo mu mama niečo zakazuje. George však odpovedá neúctivo.  Jeho rodičia sú frustrovaní, pretože to vyzerá tak, že nič na ich syna nefunguje.

George má problém. Spôsob, akým vyjadruje svoju nevôľu, nie je vhodný. Potrebuje sa zmeniť. Avšak zmeniť by sa mal predovšetkým spôsob, akým zaobchádza s rodičmi.

O tento scenár sa podelil doktor Scott Turansky v jeho knihe Christian Parenting Handbook (Príručka kresťanskej výchovy). Rodičom v takejto situácii prezradil pár krokov, ktoré spravili, aby napravili neúctu ich syna: nerozprávať o probléme, ale prejsť priamo k postupu, akým dieťa rieši konflikt. Rodičia opravovali Georgeov tón hlasu, sarkazmus a nevhodný výber slov, a taktiež od neho vyžadovali lepšie reakcie predtým, než sa pohli ďalej.

Táto stratégia začala fungovať. Namiesto topenia sa v problémoch ako robenie a nerobenie úloh do školy, domácich prác a pod., začali sa ihneď sústreďovať na skutočný problém, a to na neúctu, ktorú dieťa prejavuje pri interakcii s rodičmi.

Takže čo je tá jedna vec, ktorú by ste mali robiť, ak chcete úctivé deti? Nezameriavajte svoju pozornosť na konkrétny incident, ale zamerajte sa na to, ako s vami zaobchádzajú vaše deti, teda na slová, ktoré používajú a na ich postoj k vám.

Tu je pár rád od doktora Turanského ako na to.

  1. Porozumejte problému

Gary si uvedomil, že jeho dospievajúca dcéra bola k nemu neúctivá pred jej priateľmi. Jej sarkazmus a nevľúdnosť si všimol už keď boli osamote, no pred jej priateľmi to bolo pre neho oveľa znepokojujúcejšie. Hoci sa ich „verejná“ rutina zhodovala so „súkromnou“, pred ostatnými sa cítil ponížený viac.

  1. Príďte s plánom

Garymu nezáležalo len na tom, aby vyzeral dobre pred ľuďmi, a preto začal meniť spôsob, akým s dcérou komunikoval v súkromí. Keď si všimol, že je počas ich rozhovoru hrubá, sarkastická, alebo nepríjemná, prerušil dialóg poznámkou: „To nebolo láskavé,“  alebo: „Nemusíš byť ku mne nepríjemná, keď so mnou nesúhlasíš“.

  1. Majte plán B

V niektorých situáciách bola táto poznámka dostatočná na to, aby sa jeho dcéra vrátila k zdravšiemu dialógu, no v niektorých prípadoch bola mimoriadne nahnevaná a odmietla ustúpiť. Otec potreboval pauzu, aby sa upokojil a dokonca povedal svojej dcére, že má odísť od počítača, alebo dokonca zo svojej izby, až kým nebude ochotná porozprávať sa s ním o probléme zrelým spôsobom.

  1. Reagujte sebavedomo, ale pokojne

Po pár týždňoch práce na tomto postupe, Gary znova pocítil neúctu svojej dcéry pred jej priateľmi, ale tentoraz bol pripravený. Zavolal svoju dcéru do inej izby a upozornil ju, aj kvôli snahe, ktorú vynakladal posledné týždne, a tak pochopila, že to so zmenou myslí vážne.

  1. Buďte trpezliví

Trvá istú dobu, kým si navyknete na nové spôsoby a začnete sa sústreďovať na tieto zvyky. Nabudúce, keď budete frustrovaní vystupovaním vášho dieťaťa, zastavte sa a zamyslite sa, či je to vzorec jeho správania. Ak áno, snažte sa zistiť, čo ho spúšťa. Potom nájdite nové spôsoby jednania a nacvičujte si ich, až kým sa nestanú novým zvykom. Zapamätajte si túto skvelú metaforu: „deti sú taktiež prebiehajúcou prácou“.

Myslíte si, že vám tieto myšlienky pomôžu, aby bolo vaše dieťa viac úctivé? Máte trpezlivosť s vašimi deťmi, keď sa správajú neúctivo, alebo vybuchnete?

© iMOM.com

4,2/5 (23 hlasov)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.