Daj svojmu manželovi vedieť, že si naňho hrdá

Raúl Ramírez @ Flickr.com, https://www.flickr.com/photos/fleapulga/4490819834

  • 6. Máj '13
  • 8 minút
  • 15804
  • 123

Týchto desať tipov vám môže pomôcť v tom, ako vyjadriť obdiv mužovi vášho života.

Týchto desať tipov vám môže pomôcť v tom, ako vyjadriť obdiv mužovi vášho života.

Môj manžel, David, pracuje na veľkom projekte, ktorý mu zaberá množstvo jeho voľného času. Obetoval čas, energiu a peniaze, aby všetko išlo dobre a chvíľami premýšľal, či tá snaha vôbec stojí za to.

Jedného dňa, keď pracoval obzvlášť tvrdo, som prišla do jeho kancelárie s pohárom ľadového čaju, pozrela sa mu do očí, a povedala: „Zlatko, vieš aká som na teba hrdá?"

Pozrel sa na mňa takmer s úľavou, potom sklopil zrak a povedal: „Bola by si na mňa hrdá, aj keby nič z tohto nevyšlo?"

„Samozrejme, že by som bola," nežne som ho uistila bozkom a úsmevom. „Zo všetkého najviac som hrdá na to, že preberáš iniciatívu a hľadáš, čo je pre našu rodinu to pravé."

Rozžiarili sa mu oči a v tvári bol potešený. Ako som odišla z miestnosti a nechala ho, aby pracoval, zhlboka sa nadýchol a jeho prsty ťukali rytmickejšie. Zdalo sa, že jedna malá poznámka odo mňa mu priniesla pokoj do mysle a energiu, ktoré potreboval, aby mohol ísť ďalej.

Ak by som mala hádať, povedala by som, že väčšina z nás, vydatých žien, sme na svojich manželov hrdé. Ale ak by sa niekto opýtal nášho manžela: „Kedy naposledy ti tvoja manželka vyjadrila to, že je na teba hrdá?" Čo by povedal?

Shaunti Feldhahn, autorka knihy s názvom Len pre ženy sa pýtala 1000 mužov na ich emocionálne potreby. 28. marca 2005, v rozhovore s Dennisom Raineym a Bobom Lepinem na tému „Rodinný život dnes", Feldhahn povedala: „Najdôležitejšou potrebou muža nie je cítiť sa milovaný alebo cítiť to, že je o neho postarané, ako je to u žien. Muž potrebuje byť ženou rešpektovaný, potrebuje vedieť, že mu dôveruje. V skutočnosti sa žena môže snažiť prejavovať lásku svojmu manželovi, ako dlho chce, tým, že mu bude vravieť „milujem ťa", a robiť najrôznejšie veci, aby tú lásku cítil, ale ak ho bude na verejnosti ponižovať alebo ak bude muž vidieť, že jeho žena nerešpektuje jeho rozhodnutia, alebo že neverí jeho úsudku, nebude cítiť rešpekt ani lásku.

Feldhahn nie je prvá, ktorá na túto vec prišla. V skutočnosti nás Biblia tomuto učí už stáročia.

V Efezským 5:33b apoštol Pavel hovorí k vydatým ženám veľmi jasne: „… a žena nech prejavuje mužovi úctu."

Ak ste už nejakú dobu svojmu manželovi neprejavili to, že ste naňho hrdá, nenechajte ďalší deň prejsť bez toho, aby ste mu svoj obdiv vyjadrili. Tu je desať tipov, ktoré vám môžu pomôcť.

1. Jednoducho to povedzte.

Tie štyri malé slová, „som na teba hrdá", je síce niekedy ťažké povedať, a hlavne vtedy, keď už ubehol nejaký ten čas, odkedy ste mu to povedali naposledy. Aj keď môžu znieť najprv divne, dokonca „lacno", ale keď raz začnete, táto veta viac nebude vyznievať tak neosobne. Neskončite len pri „som na teba hrdá". Povedzte mu prečo. „Som na teba hrdá pretože tráviš čas s naším synom. Veľa to znamená pre neho aj pre mňa."

2. Chváľte ho pred ostatnými.

Ak máte deti, máte s chválením veľa skúseností. Ak malá Zuzka vyhrá okresnú súťaž v hláskovaní, vystavíte jej trofej na čestnom mieste a všade rozprávate, aký génius je vaša dcéra. Ale často zabúdame, že naši manželia túžia po rovnakom uznaní.

Ocenili ste, ako pekne vymaľoval v kúpeľni? Kúpili ste mu rám na certifikát, ktorý dostal v práci? Ukázali ste svojim priateľom trávnik alebo záhradu, o ktoré sa celé leto staral?

Popri tom, ako ho budete chváliť pred ostatnými, nezabudnite ani na jeho rodičov. Nielen to, že budú pyšní na to, akým dobrým manželom je ich syn, ale budú povzbudení aj tým, že jeho manželka to vidí.

3. Snívajte s ním.

V začiatkoch nášho manželstva mi môj manžel často vravieval o jeho podnikateľských nápadoch. Nikdy nezabudnem, ako mi povedal o jeho plánoch postaviť si stánok s hotdogmi. Mal už dokonca aj názov a logo. A tiež mal niekoľko ďalších podnikateľských vízií, ako kupónové knižky či regionálny časopis — považoval to za geniálne nápady, vďaka ktorým bude nakoniec bohatý, bohatý, bohatý!

Samozrejme, aby som ostala pokojná, musela som odísť z miestnosti. Ale potom som znova počula hlas mojej mamy a jej radu, ktorú mi dávala ešte pred manželstvom, „Nezabudni snívať jeho sny."

Muži často snívajú o budúcnosti, aj keď to nie je v tom čase možné, zatiaľ čo ženy zvyknú myslieť v rozmere, v ktorom práve žijú, spočítavanie výdavkov, prekážky, dôvody, prečo sa niečo nedá. Niekedy som si myslela, že keď som Davida nechala snívať, v podstate som mu dávala nemý súhlas na to, aby to začal realizovať. V skutočnosti som však zistila, že opak je pravdou. Vlastne to bol pre neho spôsob ako uvidieť aj praktickú stránku veci.

4. Na verejnosti svojho manžela počúvajte… a neopravujte ho!

Stalo sa vám už niekedy, že ste boli u priateľov na návšteve a váš manžel o niečom rozprával, no nepovedal to celé správne? Mohol vynechať niektoré dôležité detaily alebo poplietol niečie meno. Zvyčajne ho prerušíme a povieme: „Nie, to nebolo tak. Ja to dopoviem." A potom vyzerá pred svojimi priateľmi ako blbec.

Dovoľte mi vyzvať vás k tomu, aby ste prestali nesúhlasiť so svojím manželom v malých veciach. Môžu nastať situácie, kedy vynechá alebo popletie detaily, ale koniec koncov nikto tu nesleduje skóre, kto vie veci povedať lepšie.

5. Pozrite sa mu do očí a usmejte sa.

Už len spôsob, akým sa pozeráte alebo reagujete na svojho manžela, hovorí, či je pre vás cťou to, že ste jeho ženou.

Skúste sa zamyslieť, čo by pre neho znamenalo, keby ste sa niekedy zastavili, prestali robiť to, čo práve robíte a pozreli sa mu do očí a mlčky ho s úsmevom počúvali. Týmto mu vyjadríte: „Rada s tebou trávim čas a počúvam, čo sa deje v tvojom živote."

6. Konflikty riešte v súkromí… a vyhnite sa reči tela, ktorá by vášho manžela na verejnosti ponižovala.

Každá z nás je čas od času na svojho manžela nahnevaná; to je súčasť manželstva. Ale nevyťahujte to pred ostatnými. Vaši priatelia neuvidia, že neskôr sa to medzi vami vyriešilo a ostane v nich dojem, že svojho manžela nerešpektujete.

Cítila som sa za tieto veci vinná, najčastejšie keď horkosť z predchádzajúceho sporu prechádzala do našich plánov, ktoré sme mali s priateľmi na večer. Keď som sa pozrela do svojho srdca, videla som tam horkosť namiesto lásky, chcela som sa mu pomstiť a hlboko vo vnútri som dúfala, že mu ublížim tak, ako on ublížil mne. Takže som prekrúcala očami, keď niečo hovoril, šťuchla doňho lakťom alebo som neveriacky pozerala. Takáto reč tela potichu ponižuje vášho manžela pred ostatnými. Nemusí vedieť, prečo sa správate, ako sa správate, ale on to pochopí ako: „Nie som na teba hrdá a nevážim si ťa."

7. Stojte na jeho strane.

Nie je nikto, z koho by sme si vedeli robiť žarty jednoduchšie, ako z nášho manžela. Všetci dobre poznáte jeho otravné zlozvyky, aj to, čo potrebuje zmeniť. Ale keď si začnú robiť žarty iní, zastaňte sa ho. Môžu to byť nevinné vtipy, ale ak si budete svojho manžela doberať na verejnosti, ponižujete ho namiesto toho, aby ste ho podržali.

Nabudúce, keď sa váš manžel stane terčom doberania, podržte ho, povedzte o ňom aj jeho pozitíva. Nemusíte byť urazená, namiesto toho buďte hrdá na to, kým váš manžel je a čo dosiahol. V konečnom dôsledku svojmu drahému ukážete to, že aj keď máte možnosť výberu, rozhodujete sa prejaviť mu rešpekt, aký si zaslúži.

8. Povzbudzujte ho.

Zaujímalo vás niekedy, načo sú na futbale roztlieskavačky? Nepomáhajú hráčom kopať do lopty, bežať rýchlejšie ani hrať obratnejšie, no ich úloha je rovnako dôležitá. Ich povzbudzovanie im hovorí, že v nich niekto verí, že majú na to, aby vyhrali.

Manželia tiež potrebujú roztlieskavačky. Nepotrebujú niekoho, kto vyrieši ich problémy za nich alebo niekoho, kto im bude hovoriť, čo majú robiť. V skutočnosti snaha vyriešiť ich problémy môže uraziť ich mužnosť. Muži potrebujú ženy, ktoré v nich veria.

Skvelým príkladom tohto druhu povzbudzovania je Meredith White z Longview, Tex. Keď jej manžel Faber študoval, aby sa stal lekárom a dlhé hodiny pracoval, Meredith vedela, že sa veľmi snaží, aby každý jeden deň zvládol dobre. A tak začala s „Čo prinesie streda?" a každý týždeň plánovala pre svojho drahého nejaké prekvapenie alebo darček. „Kvôli tomu som sa každý týždeň tešil na stredu," povedal Faber. „Rozhodne mi to pomohlo cez obzvlášť ťažké obdobie počas môjho štúdia."

9. Zaujímajte sa o to, čo ho baví.

Každý muž, ktorého poznám má pre niečo vášeň, od sledovania športov po zostavovanie modelov lietadiel. Môj manžel rád hráva fantasy futbal od augusta do februára. Musím však priznať, že sú chvíle, kedy sa musím kontrolovať, aby som neprekrúcala očami, keď sa spomenie slovo „futbal", pretože chcem, aby vedel, že podporujem to, že sa stretáva so svojimi priateľmi a zúčastňuje sa čistého športu.

Toto všetko môže byť podnetom na začatie konverzácie s vaším manželom. Keď pracuje vo svojej kancelárii a je zaneprázdnený, sadnite si k nemu a opýtajte sa ho na ich poslednú akciu. „Na čom pracuješ, zlatko?" je fajn spôsob, ako začať. Môže vám odpovedať krátko a nie práve zdieľne ako: „Len nejaké veci na fantasy futbal." A to je chvíľa, kedy sa môžete začať pýtať. Spýtajte sa, ako sa mu hralo, ako sa chce zlepšiť, a nezabudnite to ukončiť nejakým povzbudivým slovom ako napríklad, „že ich vo finále na konci roka všetkých odrovná".

10. Učte svoje deti rešpektu voči svojmu otcovi.

Je ľahké otvorene kritizovať svojho manžela pred svojimi deťmi, ale kedy naposledy ste ho namiesto toho pochválili? Vaše slová obdivu nielen že vytvoria vo vašich deťoch pocit bezpečia tým, že budú vidieť, že ich rodičia sa majú radi, no povzbudí ich to k tomu, aby aj ony hovorili o svojom otcovi s uznaním.

Okrem toho, ak by sa vaše deti, hlavne v čase puberty, vyjadrovali o svojom otcovi bez rešpektu, upozornite ich, že takéto vyjadrovanie je neprijateľné. Pre jednotu vášho manželstva je to veľmi dôležité. A keď váš manžel bude počuť, že sa ho pred vašimi deťmi zastávate, nanovo si uvedomí, že ste naozaj ženou, ktorá si zaslúži jeho uznanie a rešpekt.

Sabrina Beasley

Pôvodný článok nájdete na www.familylife.com

Copyright © 2013 FamilyLife®

All rights reserved. Used by permission.

www.FamilyLife.com

4,7/5 (23 hlasov)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.