Deadpool

  • 24. Feb '16
  • 3 minúty
  • 4272
  • 189

Recenzia filmu.

Wade Wilson (Ryan Reynolds) je bývalým členom špeciálnych jednotiek. Teraz si zarába ako chlapík, ktorý za peniaze vyrieši každý problém. Je ukecaný, labilný, so špecifickým, prevráteným, drzým, niekedy až perverzným zmyslom pre humor. V bare stretáva Vanessu Carlysle (Morena Baccarin), dievča ktoré si zarába svojím telom. V rozhovore s častými zvrátenými narážkami zistí, že je to niekto, s kým si rozumie. Strávi s ňou „romantický" rok, ktorý končí šokujúcim objavom pokročilého štádia rakoviny v jeho vnútorných orgánoch. Bez toho, aby o tom Vanesse povedal, odchádza a podstupuje experimentálnu liečbu, ktorá pomocou mutácie lieči jeho chorobu. Rakovina je preč, ale tvár a telo dobre vyzerajúceho Wadea sú znetvorené. Môže za to Ajax (Ed Skrein), ktorý liečbu dozoroval.

Celý film je o tom, že Wade hľadá Ajaxa, aby ho „opravil" a o tom, že sa takto zohavený bojí ukázať Vanesse. Pri liečbe Wade získava nadprirodzenú schopnosť: Jeho telo sa rýchlo „samovylieči" z každého zranenia. Je nezastaviteľný, ale zohavený. Oblieka si červenú masku. (Na červenej nie je vidno krv). Na svete je nový hrdina s nadprirodzenými schopnosťami: Deadpool.

Zdá sa mi, že tých hrdinov je už akosi veľa. Je ťažké udržať si v tom prehľad. No tento je iný. Je to antihrdina. Nemá vyberané spôsoby, zabíja jedna radosť a má podrezaný jazyk. Robí si žarty zo všetkého a z každého, dokonca aj zo seba. Akčné scény sú nielen rýchle a dobre natočené, ale aj vtipné. Tento film je v skutočnosti skôr komédiou, s mnohými vtipnými odkazmi na popkultúru a samotný žáner, z ktorého vychádza, než klasickým filmom o superhrdinovi. Mimochodom Ryan Raynolds mu robí, či už v samotnom filme, alebo mimo neho, účasťou v rôznych zábavných talkshow výbornú reklamu. U diváka tento film asi uspeje. Deadpool bude možno jedným z najpopulárnejších superhrdinov. (Aj keď on superhrdinom vôbec nechce byť). Hlavne u tých od 18 vyššie.

Príbeh je jednoduchý, ako pri všetkých podobných filmoch. Tvorcovia stavili na akčné scény, vtipné poznámky, monológy a dialógy, kde vystupuje hlavný hrdina. Asi to stačí. Vo filme je nahota a hlavne vtipný, no často aj hrubý a dvojzmyselný jazyk, ktorý posúva hranice, čo publikum v kine zjavne miluje.

Nečakajte nič hlboké. Čakajte jednoduchý, miestami podarený, entertainment.

Otázky na rozmýšľanie:

  1. Možno keď pozeráš niektorý z filmov o superhrdinoch, možno si povieš: Keby som mal takú schopnosť, alebo silu ako on, zatočil by som s nespravodlivosťou a zlom, ktoré vidím okolo seba. Dosiahol by som niečo pekné a dobré. Otázkou ale nie je, čo by si urobil so schopnosťami, ktoré nemáš, ale čo robíš so schopnosťami, ktoré už máš?  
  2. V každom filme o superhrdinovi sa predsa aj superhrdina musí zaprieť, aj on cíti bolesť, niečo musí obetovať. Prečo si myslíme (a superhrdinské schopnosti vôbec nemáme), že niečo pekné a dobré dosiahneme bez zapretia a obete? Nie je to naivná predstava?
  3. Wade sa bojí, či ho jeho milá bude mať rada, aj keď je zohavený. Dokázal by si milovať druhého, aj keby svoju krásu a šarm stratil? Je láska len vzhľad? Čo robí lásku láskou?
  4. Keď sa Wade chystá na posledný rozhodujúci súboj, jeho priateľ mu v tej, ako to vo filmoch zvykne byť rozhodujúcej, emočne napätej chvíli hovorí: „Išiel by som s tebou, ale nechcem." — čo zožne smiech publika. Akým si priateľom? A akých priateľov máš?
  5. Vie byť vtip vtipom aj bez vulgárneho slova, alebo dvojzmyselnej narážky? Vieš byť vtipným aj bez „pomocných" slov?

Slavo Slávik 2016. Slovenské evanjelizačné stredisko.

3,9/5 (8 hlasov)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.