Dva druhy pravdy

innoxiuss @ flickr.com, https://www.flickr.com/photos/innoxiuss/2824204305/

  • 20. Sep '10
  • 3 minúty
  • 5663

Je v kresťanstve možné, aby niečo bolo pravdou „pre teba, ale nie pre mňa?“

Je v kresťanstve možné, aby niečo bolo pravdou „pre teba, ale nie pre mňa?“

Jedného dňa, nebolo to tak dávno, som sa rozprával so študentom o kresťanstve v areáli univerzity. Bol bystrý, inteligentný a môžem povedať, že sa vyznal vo vede a filozofií.

„Kresťanstvo je dobré pre VÁS,“ povedal, „no pre MŇA nie. Myslím, že by ste mali veriť v to, čo vás robí šťastným a dáva vám pokoj.

„No, v tom by si mohol mať pravdu,“ povedal som. „Nie som tu preto, aby som ťa kŕmil svojimi názormi. Len mi dovoľ povedať pár myšlienok, nech vidím, čo si o nich myslíš. Poznáme dva druhy pravdy,“ povedal som. “Je tu názor, alebo preferencia ako: Mám rád čokoládovú zmrzlinu. Niektorí ľudia majú radi čokoládovú. Iní majú radšej vanilkovú. Niektorí sa špecializujú na účtovníctvo, iní na španielčinu.

„Potom je tu iný druh pravdy: vedecká pravda. Napríklad zemská gravitácia. Funguje, či už tomu veríš, alebo nie. Predtým, ako bola objavená, jablká stále padali k zemi, však?“

„Správne,“ súhlasil.

„Dnes si väčšina ľudí myslí, že náboženstvo je na rovnakej úrovni ako NÁZOR,“ pokračoval som. „Podobne ako obľúbená príchuť zmrzliny. Ale Biblia ukazuje, že duchovná pravda je viac ako ZÁKON GRAVITÁCIE. Je to pravda, či už veríš, alebo nie.

„Dnes si väčšina ľudí myslí, že náboženstvo je na rovnakej úrovni ako NÁZOR,“ pokračoval som. „Podobne ako obľúbená príchuť zmrzliny. Ale Biblia ukazuje, že duchovná pravda je viac ako ZÁKON GRAVITÁCIE. Je to pravda, či už veríš, alebo nie.

Teraz je ďalšou otázkou to, či je Biblia pravdivá alebo nie,“ povedal som. „Myšlienka je nasledovná: Biblia hovorí, že nás náš hriech oddeľuje od Boha, a jedinou cestou ako tento problém vyriešiť, je skrze Ježiša Krista.

„Môžeš veriť čomukoľvek chceš,“ povedal som. „Nie som tu na to, aby som ťa nútil veriť mojej ceste… Ale ak máš pravdu ty a ja nie, tak nič nestratím. Keď zomriem, jednoducho sa premením na prach. No ak mám pravdu ja a ty sa mýliš, mohol by si večnosť stráviť oddelený od Boha. Nemá cenu aspoň to preskúmať?

Môžem povedať, že o tom začal premýšľať.

Mnohým ľudom sa nepáči myšlienka, že jedine kresťanstvo je cestou, ako sa dostať do neba. A ja ich za to neobviňujem. Znie to povýšenecky. Do čerta, niektorí kresťania SÚ povýšeneckí. No väčšinu času si myslím, že títo znechutení ľudia cítia, že je to jednoducho zle pochopené. Keď Ježiš povedal, „Ja som cesta, pravda i život,“ nechvastal sa a nehovoril, „Som najlepší. Jedine ten, kto mňa nasleduje sa dostane do neba.“

Bolo by to ako vravieť, „Cez Grand Canyon vedie len jedna cesta. Nemôžeš ho preskočiť, prejsť naprieč pešo, ani v aute. Musíš si vziať helikoptéru,“ Podstata problému je tá, že je tu len jedno riešenie.

Kvôli našim hriechom nie je možné dostať sa k Bohu. Ak sa snažíme získať Božiu priazeň našim „dobrým“ životom, nepohneme sa ďalej. Ak sa snažíme byť nábožnými, aby sme sa dostali k Bohu, zasekneme sa. Avšak Boh k nám dosiahne. Ježiš Kristus prišiel, aby nám bolo odpustené a mohli sme s Ním mať vzťah. Môžeme sa pokúšať prísť k Bohu dobrými skutkami a náboženským úsilím, ale Ježiš povedal, že takto to nefunguje.

Ježiš nepovedal len, že „nikto nepríde k Otcovi, okrem Mňa, „ ale povedal aj, „Kto počúva moje slovo a verí Tomu, ktorý ma poslal, má večný život a nejde na súd, ale prešiel zo smrti do života.“ Keby tu dnes boli iní muži, ktorí sú Bohom, myslím, že by tu boli aj iné cesty ako sa dostať do neba! No Ježiš je jediná osoba v dejinách, o ktorej viem, že spĺňa požiadavky!

Mark Hansard. © 2010. Everystudent.com. Použité s povolením "Hlas pre Krista"

Pôvodný článok nájdete na: www.everystudent.com

5/5 (4 hlasy)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.