Evanjelium prosperity, chudoby a evanjelium

epSos .de @ flickr.com, https://www.flickr.com/photos/epsos/4927147688

  • 23. Mar '11
  • 4 minúty
  • 9331

Aký je správny Biblický pohľad na peniaze a bohatstvo? Majú byť kresťania chudobní?

Včera som čítal článok v The Simple Dollar, kde autor, Trent, zdieľaľ svoje názory na evanjelium prosperity. Prečítal som si článok, potom komentáre k nemu a napadlo mi zopár myšlienok, ktoré som chcel dať na papier — a tu je výsledok. V spomenutom článku Trent hovorí o svojich obavách ohľadom kresťanstva prosperity a v čase, keď som si čítal zdieľané komentáre, sa zdalo, že všetci zúčastnení zdieľajú podobné pohŕdanie voči niečomu takému ako je prosperita.

Čo sa Písma týka, myslím, že by bolo najlepšie začať Matúšom 6:33…

Ale hľadajte najprv kráľovstvo Božie a jeho spravodlivosť a všetko toto bude vám pridané.

Najdôležitejšou vecou, ktorá pre mňa z toho verša vyplýva, je to, že našou prioritou v živote má byť Kristus a Jeho vôľa, nie získavanie vecí. Myslím, že je veľmi ľahké prísť a povedať, že ak sme zameraní na to, aby sme si nazhromaždili čo najviac, sme úplne vedľa. Ja sa skôr obávam, že je veľa kazateľov, ktorí v tejto veci nedokázali nájsť rovnováhu a slovo „prosperita“ sa takto stalo tabu v kresťanskom slovníku.

V Biblii je veľa veršov, ktoré jasne ukazujú, že Boh nás chce vidieť požehnaných.

V Biblii je veľa veršov, ktoré jasne ukazujú, že Boh nás chce vidieť požehnaných (alebo, mám sa odvážiť povedať, prosperujúcich?). Ak začnete prechádzať Bibliou, nájdete v nej slovo „prosperita“ asi 45 krát (záleží na preklade, ktorý máte). A nenapadá mi ani jeden prípad, kedy by bolo použité v negatívnom zmysle.

Rád by som sa pustil trochu do štúdia gréčtiny a hebrejčiny, aby sme sa dostali späť k pôvodnému významu slova „prosperita“ — myslím, že pôvodne sa toto slovo nevzťahovalo len na financie, ako si mnohí ľudia dnes myslia (ak niekto vie, že je to tak, pokojne to potom zaveste do komentárov pod článok).

Čo s tým?

Som Američan, predstaviteľ strednej triedy a keď hľadím na ľudí okolo seba, vidím veľa príležitostí finančného rastu. Ale pozrime sa na vec reálnymi očami — som nechutne bohatý v porovnaní so zvyškom sveta. Neviem prečo ma Boh vybral, aby som sa narodil a žil uprostred takého prosperujúceho národa, keď som mohol rovnako ľahko byť nejakým hladujúcim dieťaťom uprostred Indie.

Ale vidím v tom všetkom obrovskú zodpovednosť — že mi bolo mnoho dané — je totiž dôležité, aby som nezostal podobne zachytený v pasci baživosti po majetku, ako hrdinovia Keeping up with Joneses (krátke animované šoty, kde sa dvaja susedia predbiehajú v tom, kto bude mať viac majetku, pre ilustráciu pozri video), ale radšej sa staral o to, aby som bol tým najlepším správcom svojho majetku. Nejde len o to nakladať s ním múdro a starať sa, aby sa množil, ale položiť ho pred Boha, aby mohol byť použitý na Jeho slávu a pomoc ľuďom.

Evanjelium chudoby

Niekedy som mával strach z toho zarábať veľa peňazí. Cítil som sa tak trochu viac „svätý“, keď som mal málo. Pravdou však je, že to, koľko zarábame, nemá nič spoločné s tým, ako vieme obstáť pred Bohom a v chodení s Bohom. Na tomto svete žijú ateisti aj kresťania, ktorí zarábajú neskutočné peniaze, rovnako ako aj chudobní ateisti a kresťania.

Dôvodom, prečo som mal strach dobre zarábať, bol tento verš:

Ľahšie je ťave prejsť uchom ihly, ako bohatému vojsť do kráľovstva Božieho.“ Mk 10:25

Potom som sa začal viac zaujímať o to, ako sa stať dobrým správcom svojich peňazí a zistil som, že žiadne z mojich peňazí v skutočnosti ani nie sú moje. A nie je oveľa lepšie zarobiť celú kopu peňazí a použiť ich na šírenie Božieho kráľovstva, ako sa len úporne snažiť nikdy nič nezarobiť? Čo ak raz dospejem k presvedčeniu, že chcem dať na Božie dielo polovicu svojich peňazí alebo čo tak 90 % peňazí? Predstavte si tie kostoly, ktoré by sme za to postavili, misionárov, ktorých by sme mohli podporiť, hladujúcich ľudí, ktorých by sme nakŕmili.

Najdôležitejšou vecou, ktorá pre mňa z toho verša vyplýva, je to, že našou prioritou v živote má byť Kristus a Jeho vôľa, nie získavanie vecí.

Keby som zarobil strašne veľa peňazí a daroval z nich 90%, bol by som rovnakým mužom, ako bohatý mládenec v Biblii? Alebo, ak by som sa ocitol medzi 1 % najbohatších ľudí na svete (ak si chcete skontrolovať, kde sa v rámci svetovej populácie so svojím príjmom nachádzate, kliknite na www.globalrichlist.com, stránka je v angličtine), na čo sa určite necítim, robí toto zo mňa toho bohatého mládenca, o ktorom Ježiš hovoril?

Záver, ku ktorému som dospel je, že som bohatý, či sa mi to páči alebo nie, a že cítim zodpovednosť v nakladaní s peniazmi, aby som sa nestal otrokom hromadenia si majetku, a namiesto toho použil pre Boha to, čo som od Neho dostal.

Žalm 67:7 trafil klinec po hlavičke môjho srdca:

Požehnáva nás Boh, nech sa Ho boja všetky končiny Zeme!“

Cítim sa nesmierne Bohom požehnaný na tejto Zemi, viem však, aký je toho zmysel.

Bob Lotich. © 2010 Christian PersonalFinance.

Pôvodný článok nájdete na: christianpf.com

4,3/5 (7 hlasov)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.