Hacksaw Ridge: Zrodenie Hrdinu

  • 21. Feb '17
  • 2 minúty
  • 8325
  • 37

Veľkým favoritom na Oscara je film La La Land. Nominovaným je tiež film Hacksaw Ridge. Už 26. februára sa dozvieme, kto ho získa. Na 73. ročníku MFF v Benátkach dostal Hackasaw Ridge 10-minútový standing ovation.

Réžia: Mel Gibson
Scenár: Robert Schenkkan, Andrew Knight
Kamera: Simon Duggan
Hrajú: Andrew Garfield, Teresa Palmer, Vince Vaughn, Sam Worthington, Luke Bracey, Hugo Veaving

Veľkým favoritom na Oscara je film La La Land. Nominovaným je tiež film Hacksaw Ridge. Už 26. februára sa dozvieme, kto ho získa. Na 73. ročníku MFF v Benátkach dostal Hackasaw Ridge 10-minútový standing ovation. Producent Hal B. Wallis mal snahu tento film natočiť už v 50. rokoch. Hlavnou postavou mal byť Audie Murphy. Hrdina skutočného príbehu, Desmond Doss, však nereagoval na vtedajšiu ponuku dať svoj príbeh sfilmovať.  O niekoľko desaťročí sa to Gibsonovi podarilo. 

Desmond Doss (Andrew Garfield) žije pod výchovou otca, ktorý prišiel v prvej svetovej vojne o blízkych kamarátov. Otec je poznačený tým, čo vo vojne zažil. Záleží mu na výchove svojich chlapcov. Zároveň bojuje s minulosťou a pomoc hľadá vo fľaši, ktorá ho často privádza do nepríčetných stavov. To má vplyv aj na rast jeho synov. Doss zároveň vyrastá v kresťanskom spoločenstve. Počúva o Bohu a číta si Bibliu.

V roku 1941, po tom, čo Japonci zaútočili na Pearl Harbor, mnoho mladých Američanov nastúpilo do služby vlasti. Podobne aj Doss. Nechce ostať doma nečinne sedieť len kvôli rozhodnutiu nedotknúť sa zbrane. Je odhodlaný podstúpiť tvrdý tréning. V rôznych podobách zažíva prejavy nepochopenia zo strany budúcich spolubojovníkov. Nielen ich, ale aj vedenia celej armády. Neváha ísť do prvej línie bez zbrane. Vyzbrojený je len odhodlaním, lekárničkou a Bibliou vo vrecku.

Doss je čistý v premýšľaní. Už v skorom veku vedel, kto je. Keď pozeráte film alebo čítate jeho životopis, vidíte niekoho, kto je v súlade so svojím svedomím. „Na ľuďoch, ktorí si stoja za svojím a vedia, kam idú, niečo je. Nezáleží im na tom, ako veľmi tomu ostatní bránia alebo s tým nesúhlasia. Riadia sa vlastnými zásadami a vnútorným hlasom. Máte chuť ich sledovať.“ — Herec Andrew Garfield (Doss) to vyjadril v rozhovore o filme. Keď dostal do rúk scenár, presvedčila ho jedna z najsilnejších myšlienok filmu — Všetci sme bratia. Vo filme je to vyjadrené aj tým, ako Doss pomáha zranenému Japoncovi. 

Mel Gibson zvolil veľmi dobre herecké obsadenie. Andrew Garfield je srdcom filmu. Nevyzerá ako pravý vyšportovaný hrdina. Skôr je vnútorne silný a presvedčený. Precízne zahraná postava, ktorá vám príde naivná a zároveň obdivujete jeho pevné presvedčenie. Film vychádza z reality, ktorá sa stala. Doss v priebehu pár hodín zachránil 75 mužov. Vo filme sa dozviete ako.

Otázka na premýšľanie.
Na konci filmu je vidieť silný odkaz na to, čo dokáže človek s vierou. S dvojakou vierou. 1 — S tou vierou, ktorá sa odhodlá za niečím ísť, niečoho sa držať, ak viem, že je to TO. Vnútorné odhodlanie. 2 — Aj s tou vierou, ktorá podopiera. Pre Dossa to bola viera v Boha Biblie. Viera ho podržala. Viera ho inšpirovala zachrániť 75 mužov. Čo dokáže tvoja viera?

DUŠAN HAVRILA 2017. SLOVENSKÉ EVANJELIZAČNÉ STREDISKO.

4,8/5 (17 hlasov)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.