Identifikácia modiel

Joe Penniston @ Flickr.com, https://www.flickr.com/photos/expressmonorail/4596823783/

  • 16. Nov '12
  • 3 minúty
  • 6132

Nepýtam sa, či máte alebo nemáte konkurenčných bohov. Domnievam sa, že ich máme všetci; sú skrytí v každom z nás. Otázka znie: „Čo s nimi urobíme?

Ako budeme stále jasnozrivejší , než aby sme zostali v ich moci? Ako sa môžeme oslobodiť od našich modiel, aby sme robili správne rozhodnutia a múdre voľby, ktoré sú najlepšie pre nás a pre ľudí okolo nás? Ako môžeme rozoznať naše modly?"

Jeden spôsob vyžaduje, aby sme sa pozreli na našu myseľ, predstavivosť. Arcibiskup William Temple raz povedal: „Vaše náboženstvo je to, čo robíte s vašou samotou." Inými slovami, skutočným bohom vášho srdca je to, k čomu sa bez námahy uberajú vaše myšlienky, keď si nič iné nevyžaduje vašu pozornosť. O čom vás baví snívať? Čo zamestnáva vašu myseľ, keď nemusíte myslieť na nič iné? Rozvíjate možné scenáre o postupe v zamestnaní? Alebo sú to hmotné statky ako sen o domove? Alebo snívate o vzťahu s určitou osobou? Jeden či dva sny ešte nie sú známkou modlárstva. Radšej sa pýtajte, o čom obvykle premýšľate, aby ste mali radosť a pohodlie v súkromí vášho srdca.

Ďalším spôsobom ako odhaliť skutočnú lásku vášho srdca, je skúmať ako míňate svoje peniaze. Pán Ježiš povedal: „Lebo kde je tvoj poklad, tam bude aj tvoje srdce." (Mt 6:21) Vaše peniaze tečú najľahšie k najväčšej láske vášho srdca. Vlastne znakom vašej modly je, že na ňu míňate príliš veľa peňazí, preto sa musíte neustále cvičiť v sebakontrole. Apoštol Pavol napísal, že ak Boha a Jeho milosť milujete najviac na svete, budete dávať svoje peniaze v prekvapujúcom množstve na duchovnú službu, charitu a na chudobných (2. K 8:7–9). Väčšina z nás však má tendenciu míňať príliš veľa na oblečenie, deti alebo na symboly spoločenského postavenia, ako sú dom a auto. Naše spôsoby míňania odhaľujú naše modly.

Tretí spôsob odhalenia modiel funguje najlepšie pre tých, ktorí vyznávajú vieru v Boha. Môžete pravidelne chodievať na bohoslužby. Môžete mať celý súbor úprimných zbožných vieroučných vyznaní. Môžete sa veľmi tvrdo usilovať, aby ste verili a poslúchali Boha. Ale čo je vašou záchranou, ktorá funguje každý deň? Pre čo skutočne žijete, čo je vaším skutočným — nie predstieraným — Bohom? Dobrým spôsobom na odhalenie je vaša reakcia na nesplnené modlitby a sklamané nádeje. Ak sa modlíš o niečo, čo nedostávaš, môžeš sa stať smutný a sklamaný. Ale pokračuj. Život ešte nekončil. To nie sú tvoji ozajstní páni. Ale keď sa za niečo modlíš a snažíš sa o to, no nedostávaš to, a reaguješ výbuchmi hnevu alebo hlbokým zúfalstvom, vtedy môžeš zistiť, čo je tvojím skutočným bohom. A tak ako Jonáš môžeš sa nahnevať až na smrť.

Konečný test funguje pre všetkých. Skúmaj svoje city, ktoré vôbec nevieš ovládať. Ako rybár, ktorý chytá ryby, vie, že má ísť na miesto, kde sa čerí voda, tak aj ty hľadaj svoje modly na dne svojich najbolestnejších citov, zvlášť tých, ktoré akoby sa nikdy nemali rozplynúť a ktoré ťa ženú do vecí, o ktorých vieš, že sú zlé. Keď sa hneváš, pýtaj sa: „Je niečo také dôležité pre mňa, že to musím mať za každú cenu?" Urob to isté so silným strachom, zúfalstvom alebo pocitom viny. Pýtaj sa sám seba: „Som taký vydesený, lebo v mojom živote je ohrozované niečo, o čom si myslím, že život nezvládnem, keď to nebude? Som vnútri tak na dne, lebo som niečo stratil alebo som zlyhal v tom, o čom si myslím, že je to nevyhnutné pre môj život?" Ak si prepracovaný a so zúrivou aktivitou sa ženieš do krajnosti, pýtaj sa sám seba: „Cítim, že to nutne musím mať, aby som bol naplnený a dôležitý?" Keď si budeš dávať takéto otázky, keď budeš takpovediac „vytrhávať svoje city z koreňov", často objavíš, ako lipneš na svojich modlách.

Timothy Keller @ EVS

Ukážka z knihy Falošní bohovia

4,2/5 (6 hlasov)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.