Kázanie (naučeného) Slova

UnlockingTheBible @ Flickr.com, http://www.flickr.com/photos/74505972@N04/6989843282/

  • 24. Máj '12
  • 4 minúty
  • 4735
  • 14

Keby som sa mal naučiť naspamäť jedinú knihu, ktorá by to bola?

Film Fahrenheit 451 sa končí kurióznou scénou: vďaka likvidačnému vládnemu nariadeniu sa majú všetky knihy zničiť, a tak jediný spôsob, ako uchovať najväčšie literárne diela pre budúce generácie, je naučiť sa ich naspamäť. V tejto poslednej scéne vidíme ľudí, ktorí kráčajú s knihami vo svojom vnútri; knihami, ktoré by na jediné lusknutie prsta dokázali recitovať. Po skončení filmu sme sa ja aj moja manželka Carrie zamysleli: keby som sa mal naučiť naspamäť jedinú knihu, ktorá by to bola?

Nedávno som absolvoval seminár, ktorý ma povzbudil, aby odpoveď na túto otázku znela: Biblia. Seminár mal názov „Nasledovanie a zvestovanie Slova", a jeho vedúci, Tim Brown z Western Seminary v Michigane, bol odhodlaný nás presvedčiť, že memorovanie Písma je nesmierne užitočné. Presvedčil ma. Dosť na to, aby som prinajmenšom počas nasledujúceho roka obmenil tradičný vzorec priebehu mojich stíšení a príprav na kázne.

Prečo memorovať?

Samozrejme, že nám na spomenutom seminári prezentovali rôzne presvedčivé argumenty. Napriek tomu si však myslím, že to, čo Vás môže o užitočnosti memorovania Písma presvedčiť najviac, je, že to sami skúsite. Venujte dva týždne učeniu sa pasáže z Biblie, ktorú považujete za najdôležitejšiu (10 veršov? Kapitola? Žalm?), a som si istý, že autor daného textu začne vo Vás pracovať — a táto začatá práca bude tým najlepším dôkazom, prečo sa učiť Písma spamäti.

Teraz už teda pristúpim k spomínaným argumentom, ktoré nám náš seminárny vedúci ponúkol:

Písmo to prikazuje: „Slová, ktoré ti dnes prikazujem, budú v tvojom srdci." (Deuteronomium 6:5) Nie v knihe na polici, ani nahraté na páske v šuplíku. V tvojom srdci.

Písmo nás vystríha pred hriechom. „Tvoju reč som skryl vo svojom srdci, aby som proti tebe nehrešil." (Žalm 119:11) Je ťažké hromadiť si v mysli chamtivé myšlienky, ak sa práve učíme úvodné verše 24. žalmu: „Hospodinova je zem i to, čo ju napĺňa", alebo mať žiadostivé myšlienky pri verši: „Preskúmaj ma, ó Bože, poznaj moje srdce." (Žalm 139:23) Božie slovo vo mne ma formuje.

Zovocňuje to tvoju dušu. Áno, slovo „zovocňovať" skutočne existuje, a znamená: „prinášať ovocie". Memorovanie Písma je jeden z najlepších spôsobov, ako premýšľať nad Božím zákonom „dňom — nocou". (Žalm 1:2) Takéto rozjímanie prináša u daného človeka ovocie (verš 3). Pre kompletný zoznam ovocia, ktoré môžete očakávať ako úrodu, pozri Galatským 5:22–23.Písmo nás utišuje a spomaľuje naše rozbehnuté tempo. Kde a kedy máme v našej kultúre hluku a rýchlosti možnosť dávať pozor na Božie slovo? Čo keby sme radšej využili tie hluché momenty, kedy nevieme presne, čo s časom (čo vie byť pekne otravné) na memorovanie Písma? Môj vedúci musel nedávno stráviť 13 hodín letom na Taiwan. Väčšina ľudí zaúpela, keď počula dĺžku toho letu. A čo na to on? „Uf, to zrejme nebude stačiť." Mal veľa toho, čo sa chcel naučiť za ten pol deň.Osobný dôvod. Toto je priestor pre Vás, aby ste si doplnili vlastný dôvod, prečo sa učiť verše naspamäť. Zažili ste už niekedy situáciu, keď ste chceli mať poruke vhodnú odpoveď na niečiu otázku (Lukáš 21:15)? Potrebovali ste už niekedy útechu, ktorú tento svet jednoducho nemôže ponúknuť? Pomohla by Vám vtedy konkrétna pasáž z Biblie udržať váš zrak napriamený na Ježiša? Ak si odpoviete na otázky tohto typu, ponúkne Vám to ďalšie dôvody na začatie memorovania Písma.

Ako memorovať?

Úprimne, nie je okolo toho zas až tak veľa tajomstva. Tu sú niektoré predvídateľné tipy:

Staňte sa pokazeným rádiom. Povedzte jeden riadok, potom ho povedzte ešte desaťkrát. Povedzte ďalší riadok, potom ho povedzte ešte desaťkrát. Povedzte si oba riadky desaťkrát. Chápete? Kľúčom je hovoriť to všetko nahlas. Kreslite obrázky. Nemusíte ich nikomu ukazovať, ale detské náčrtky zvieratiek a vzdušné obláčiky sú spôsob, akým sa prelúskate cez Genezis

1.Vymýšľajte si skratky. Môj vedúci seminára si zapamätal celú Kázeň na hore cez skratku: JW DAO-vo zlaté pravidlo o EBN Sieti, v ktorej vystupuje Linka dôvery. Nikto iný tomu nerozumie, ale práve o tom to je.Napíšte si to. Niektorí ľudia si takto lepšie pamätajú texty, pretože si asociujú jednotlivé slová s niečím konkrétnym, hmatateľným.Napodobnite špecifický pohyb. Vhodné gestá a pohyby pomáhajú vyvolať si neskôr dané slová. Keď si napríklad ja hovorím Žalm 146, po tom, ako poviem: „Hospodin otvára oči slepým," začnem dvíhať ruku, pretože ma to automaticky navádza na „Hospodin dvíha skleslých".

Rozdiel

Odkedy som s memorovaním veršov začal, vidím rozdiel v dvoch konkrétnych oblastiach:

Osobné stíšenia. Namiesto toho, aby som si prečítal niekoľko odsekov Písma každý deň, naučím sa spamäti jeden. Ako dieťa vyrastajúce v kresťanskej rodine to považujem za triezvy spôsob, ako pristupovať k tým dobre známym príbehom, ktoré máme tendenciu očami len narýchlo preletieť. Pre novoobráteného alebo mladého kresťana to môže zase byť spôsob, ako si zamilovať zvláštnosť týchto protiprúdových slov.Príprava kázní. Predtým, než sa vrhnem na 15 vopred pripravených biblických komentárov, daný text sa naučím naspamäť. Najprv si vložím tieto slová do svojho srdca, a až potom ukladám do pamäte môjho harddisku myšlienky niekoho iného.

Ten druhý bod sa tomu, kto nie je kazateľom, môže zdať irelevantný. Avšak, Duch Svätý obdaril každého nasledovníka Ježiša Krista darmi pre určitú službu.

A preto, „slovo Kristovo nech prebýva vo vás bohato," (Kol 3:16) — pouvažujte nad memorovaním Biblie. Keby ste sa mali naučiť len jednu z jej kníh, ktorá by to bola?

Skutočný príbeh z Rumunska, z deväťdesiatych rokov:

Biblie sú v Rumunsku tak zriedkavé, že ak sa k nejakej kresťania dostanú, doslova si ju podelia na kúsky, a každý člen zboru sa naučí naspamäť jednu knihu. A tak jeden ovláda celú knihu Žalmov, iný Markovo evanjelium, atď. V nedeľu pastor vyvoláva toho-ktorého človeka, aby odrecitoval kázňový text. Títo rumunskí kresťania skutočne rozjímajú dňom-nocou nad knihou, ktorá je Slovom Božím.

David Vroege © 2012. Preach The (Memorized) Word. SermonCentral.com.

Pôvodný článok nájdete na: www.sermoncentral.com

4,8/5 (4 hlasy)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.