Keď sa stretnú „ešte nezosobášení“ I.

Thomas Hawk @ Flickr.com, https://www.flickr.com/photos/thomashawk/6543816163

  • 24. Mar '15
  • 7 minút
  • 6060

Chodenie zobrazujúce Ježiša

Randenie je mŕtve.

Aspoň to tvrdia médiá: Dievčatá, prestaňte od mužov očakávať akýkoľvek formálny pokus o získanie vašej náklonnosti. Nečakajte chlapca, pre ktorého budete prioritou, ktorý vám prezradí svoje úmysly či zavolá na váš mobil. Exkluzivita a úmyselnosť patria medzi antické rituály, veci z minulosti a nemiestne nádeje.

Dovolím si nesúhlasiť. Nemyslím tým, že takáto nová vlna myslenia je dnes úplne nepravdivá alebo že tento súčasný a porušený trend našej kultúry neexistuje. Je to zlé. Jeden z našich najvzácnejších cieľov — mať celoživotného partnera — býva tragicky odkázaný na tweet-y, SMS-ky, Facebookové štuchnutia, spolu s nejednoznačným flirtovaním a blbnutím. To je nesprávne.

Chodenie, ktoré chráni manželstvo

Existuje Boh. A tento Boh stvoril a riadi svoj svet, vrátane mužov, žien, biologických nutkaní, ktoré ich spájajú, a vrátane inštitúcie, ktorá vyhlasuje ich spojenie a drží ho sväté a bezpečné. Tým pádom len on môže predpísať ciele, parametre a významy našich manželstiev.

Ak by sa plnosť života dala nájsť v sexuálnej stimulácii alebo ak by šlo len o to mať deti, tak „zabudnime na formality a majme sex“, prístup by mohol dočasne uspokojiť túžby a spôsobiť dostatok oplodnení. No Boh toho mienil oveľa viac, ako len orgazmy a rozmnožovanie, a my by sme mali tiež. My musíme tiež!

Aj keď ľudia vo svete toho od randenia očakávajú stále menej a menej, Boh to nerobí — takže pred nezadanými musíme viac pracovať na našich ešte-nezosobášených vzťahoch, aby sme zachovali to, čo má zobrazovať a poskytovať manželstvo.

Mami, odkiaľ pochádzajú svadby?

Nič v mojom živote a viere nebolo viac mätúce a duchovne hazardujúce než moja snaha o manželstvo. Od príliš skorej doby som túžil po láske a náklonnosti, pocite bezpečia a intimite, ktoré som predpokladal od manželky.

Žiaľ, ako sa dalo čakať, moja nezrelosť a nezdravé túžby spôsobili omnoho viac zlého než dobrého. Začal som randiť priskoro. Vo vzťahu som ostal pridlho. Veľmi som experimentoval s našimi srdcami a dovolil veciam zájsť priďaleko. Povedal som „milujem ťa“ veľmi skoro. A teraz je moja samota pravidelnou pripomienkou toho, že som to pokazil, že som premeškal šance alebo využil ich nesprávne.

Možno bolo randenie pre vás ťažké z tých či iných dôvodov. Možno pán (alebo pani) Pravý začal vyzerať ako pán (alebo pani) Vymyslený. Možno ste chceli ten vzťah alebo sa vám páči ten chlapec či dievča, no nikdy ste nedostali tú šancu. Možno všetky návrhy a rady, ktoré ste zozbierali, sa pre vás stali mätúcim neporiadkom z dobre mienených protirečení. Stačí nechať vás s otázkou 8-ročného: „Mami, odkiaľ pochádzajú svadby?“

Očakávať od manželstva viac.

Vízia manželstva, ktorú vidíme v Božom slove — ten nádherný, radikálny obraz Božej nekonečnej lásky ku hriešnikom — robí z randenia niečo, čo stojí zato, a stojí zato randiť správne. Svetský prístup môže priniesť zábavu a sex a deti a možno aj istú úroveň záväzku, no nevedie k život-dávajúcemu Kristovi, ktorého majú naše manželstvá nasledovať.

Priatelia, ktorí majú radi sex pred svadbou dôjdu k potešeniu, no nie k výhodám čakania na opačnej strane spoločných sľubov. Radosť v manželstve nie je len a ani hlavne fyzická. Spolu so sexom tam má byť aj hlboký pocit bezpečia, pocit, že som milovaný a prijatý taký, aký som, túžba potešiť druhého bez potreby zapôsobenia. Keď Boh stvoril sexuálne puto medzi mužom a ženou, stvoril niečo omnoho viac uspokojujúce než len samotný akt.

Tí, ktorí sa ľahkomyseľne odovzdajú milostnému chodeniu bez skutočného chodenia, romantickým rande bez Krista a záväzku, sa vlastne usadzujú. Usadzujú sa v niečom, čo je menej, než Boh zamýšľal a menej, než toho Boh vďaka svojmu Synovi urobil možným. Ježiš nás prišiel zachrániť a zmeniť cieľ našich životov, vrátane našich milostných životov, pre niečo viac. Pre viac radosti. Viac bezpečia. Viac zmyslu.

A to viac sa dá nájsť v spoločnej viere a nasledovaní Ježiša. S týmto „viac“ môžeme pozorujúcemu okoliu povedať, aby sa neusádzali v umelých a slabých lojalitách, náklonnosti, bezpečí a sexuálnom experimentovaní, keď Boh zamýšľal a sľubuje omnoho viac prostredníctvom kresťanskej jednoty. A kresťanská jednota vie vzniknúť len v kresťanskom chodení.

Ak kresťanské chodenie, tento zámerný, nesebecký a modliaci sa proces chránenia manželstva znie ako otroctvo, nepochopili sme to. Ak sexuálna promiskuita so slabými záväzkami znie ako sloboda, tiež sme to nepochopili. Ježiš od nás možno žiada viac, no robí to, aby nás ochránil a zvýšil našu najväčšiu a najdlhšie trvajúcu (sexuálnu) radosť.

Tak ako máme spolu chodiť?

Pre tých z vás, ktorých cesty sú poznačené viacerými chybami než obetavosťou, trpezlivosťou a zdravými názormi — dajte svoju nádej do Boha, ktorý skutočne a záhadne požehnáva vašu zlomenú cestu a vyslobodzuje vás z nej a ktorý vo vás môže začať nové, čisté, múdre a božie povolanie v manželstve.

Tu je niekoľko princípov pre vás ešte-nezosobášených. Ani z diaľky to nie je komplexný či vyčerpávajúci zoznam. Sú to jednoduché lekcie, ktoré som sa ja naučil a verím, že môžu byť požehnaním pre vás, vášho priateľa/priateľku a vášho budúceho partnera.

1. Je to naozaj také jednoduché, ako vravia.

V dobe, kedy sa ľudia sobášia neskôr a neskôr a viac a viac z nich sa uchyľuje k online zoznamke, si pravdepodobne potrebujeme pripomínať, že manželstvo je naozaj menej o kompatibilite a viac o záväzku.

Má to svoj dôvod, že Biblia neobsahuje knihu zameranú na to, ako si nájsť partnera. Nebol to omyl Boha všetkých časov, akoby nemohol vidieť do 21. storočia. Kvalifikácie sú úžasne jasné a jednoduché: 1) musia veriť vo vášho Boha (2. Kor 6:14) a 2) musia byť opačného pohlavia (Gen 2:23–24, Mt 19:4–6Ef 5:24–32).

Bez pochýb tam toho bude zapojeného počas randenia viac. Okrem otázok atraktivity a chémie, ktoré nie sú nepodstatné, Biblia vyslovuje pár úloh pre manželky a manželov. Muž je povinný chrániť a starať sa o svoju manželku (Ef 5:25–29). Žena je povinná pomáhať a podriadiť sa svojmu manželovi (Gen 2:18, Ef 5:22–24). Otcovia majú povinnosť viesť svoje rodiny v Božom slove (Ef 6:4). Rodičia musia milovať a vychovávať deti v ich viere (Deut 6:7). Takže nepochybne hľadáme viac ako len atraktívnu osobu, ktorá „miluje Ježiša“.

No mnohým z nás musí byť pripomenuté, že úžasný človek pre mňa od Boha nie je až taký dokonalý. Každý človek je hriešny, takže hľadanie partnera nie je úsilie o perfekcionizmus, ale spoločne chybné úsilie o Ježiša Krista. To je pokus naplnený vierou — stať sa takým, aký je On a spoločne o Ňom svedčiť a zobrazovať Ho. Bez ohľadu na veriaceho, ktorého si zoberiete, čoskoro zistíte, že sa už necítite natoľko „kompatibilní“, ako kedysi, no verím, že budete o to viac užasnutí Božou láskou k vám v Kristovi a tou úžasnou výsadou žiť túto lásku aj navonok spolu, hlavne v svetle vašich rozdielov.

2. Vďaka čomu môže manželstvo stáť zato?

V našich najhorších chvíľach sú naše ciele malé a pomýlené. Už viac nechceme tráviť piatkový večer sami. Chceme zverejniť takmer úprimné fotky s niekým niekde na moste. Chceme si bez výčitiek užívať sex. Len chceme chlapca alebo dievča, ktoré by nám povedalo, akí sme krásni a vtipní a múdri a šikovní v našej práci atď.

Ak by manželstvo ponúkalo len toto, nestálo by zato. Mnohí sa to snažia poprieť, no štatistiky o rozvodoch postačujú na to, aby sme mohli prehlásiť, že manželstvo od nás očakáva viac, ako si ktokoľvek počas svadobného dňa predstavoval. Väčšina mojich zosobášených kamarátov by povedala, že to, čo sa javilo byť zábavné a pekné a nerozbitné pred oltárom už nebolo také čisté a ľahké už po niekoľkých dňoch ich spoločného nažívania. Stále je to intenzívne dobré a krásne, no je to aj nákladné, príliš nákladné a drahocenné na malé ciele.

Manželstvo stojí zato, pretože vo vašom celoživotnom zväzku je Boh. Manželstvo je o spoznávaní Boha, o Jeho uctievaní, o závislosti na Ňom, o vyobrazovaní Jeho podstaty, o premieňaní sa na Jeho obraz. Boh stvoril muža a ženu na svoj obraz a spojil ich, dávajúc im jedinečné zodpovednosti o vzájomnú starostlivosť v ich zničenom, no nádhernom spojení.

Manželstvo vtedy stojí zato, keď vy, váš manžel/manželka a ľudia okolo vidia viac z Boha a jeho lásky voči nám prostredníctvom Ježiša. Ak toto od svojho priateľa neočakávate, rozíďte sa s ním. Ak toto nie je našou prioritou, potrebujeme vypracovať nový plán hry a pravdepodobne novú kartu s výsledkami pre nášho ďalšieho.

3. Hľadajte jasnosť viac ako intimitu.

Najväčšie nebezpečenstvo pri randení je to, keď dávame časti našich sŕdc a životov niekomu, s kým nie sme zosobášení. Je to významné riziko a mnoho, mnoho mužov a žien má hlboké a trvácne rany zo vzťahov, pretože pár si užíval emocionálnu a fyzickú blízkosť ešte pred trvácnym záväzkom. Lacná intimita pôsobí skutočne v danom momente, no dostanete, za čo ste zaplatili.

Zatiaľ čo skvelou odmenou v manželstve je Kristocentrická intimita, odmenou v randení je Kristocentrická jasnosť a svetlosť. Intimita je najbezpečnejšia v kontexte manželstva a manželstvo je najbezpečnejšie v kontexte priezračnosti. Cieľ nášho chodenia je určený tým, že by sme sa mali zobrať, tak by sme mali našu snahu zamerať tým smerom.

V našom úsilí o jasnosť sa bude určite vyvíjať intimita, no nerobme to príliš rýchlo a naivne. Buďme zámerní a zreteľní voči sebe v tom, že pre nás ako kresťanov je intimita pred manželstvom nebezpečná, zatiaľ čo jasnosť je neuveriteľne vzácna.

Marshall Segal © Desiring God. Website: desiringGod.org
Pôvodný článok nájdete na: www.desiringgod.org

4,7/5 (12 hlasov)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.