LION

  • 28. Feb '17
  • 2 minúty
  • 5944
  • 19

Skutočný príbeh o päťročnom chlapcovi stratenom tisícky kilometrov od domova. Po mnohých rokoch je odhodlaný nájsť svoju rodinu.

RÉŽIA: Garth Davis
SCENÁR: Luke Davies
HRAJÚ: Sunny Pawar, Dev Patel, Rooney Mara, Nicole Kidman, Priyanka Bose, Tannishtha Chatterjee a iný

1986, India. Päťročný Saroo žije v extrémnych podmienkach so svojou mamou, sestrou a trochu starším bratom Guddu. Jeden večer prichádzajú bratia do neďalekého mesta. Guddu odchádza hľadať nejakú prácu, zatiaľ čo unavený Saroo ostáva spať na stanici s prísľubom, že sa poňho brat vráti. Chlapec sa však prebúdza a márne kričí bratovo meno na opustenej stanici. Hľadá ho aj v pristavenom vlaku, v ktorom ale zaspí a znenazdajky sa ocitá v tisícky kilometrov vzdialenej Kalkate.

Po tom, čo sa veľkomestom pár dní pretĺka sám a čelí nástrahám zneužívania detí, dostane sa do detského domova. Celý jeho život sa obracia naruby v momente, keď ho adoptuje manželský pár v Austrálii.

Tu sa s nami malý Saroo lúči a presúvame sa o 20 rokov ďalej. Dospelého muža študujúceho na univerzite stále viac prenasledujú záblesky z minulosti. Spolužiaci mu preto odporučia prevratnú technologickú novinku Google Earth, ktorá zapáli iskierku nádeje v márnej túžbe nájsť stratenú rodinu.

Film nominovaný v šiestich kategóriách na Oscara vrátane Najlepšieho filmu je celovečerným debutom pre režiséra Gartha Davisa. Predlohou scenáru bola kniha Dlhá cesta domov od samotného Saroo-a. Príbeh založený na genialite aplikácie od Google by som za normálnych okolností asi nezhltol. Ide však o skutočné udalosti a to dodáva filmu zvláštny ráz.

Lion je veľmi príjemný na sledovanie.  Ubehne veľmi rýchlo, pričom približne rovnako dlho sa dívate na malého, a rovnako dlho na veľkého Saroo-a.  Avšak akokoľvek mimoriadne je obsadenie druhej polovice filmu na čele s Devom Patelom(Milionár z chatrče), vaše srdce si získa predovšetkým malý Sunny Pawar, ktorý bol vybratý na konkurze spomedzi 4000 chlapcov. Je škoda, že film si neudržal takú príťažlivosť aj s blížiacim sa koncom.

Kamera je silnou stránkou. Zábery na Indiu koncom osemdesiatych rokov sú oku lahodiace. Celou snímkou sa k tomu tiahne jednoduchý, ale veľmi pekný hudobný motív. Lion je pekný film s príbehom, ktorý chytí. Pridanou hodnotou je, že rozprestiera otázky o vnímaní domova a rodiny.

OTÁZKY NA ZAMYSLENIE:

  • Saroo sa stratil. Každý sa niekedy stratí počas svojho života. Čo ale robíš, keď sa stratíš? Hľadáš cestu späť alebo rezignuješ?
  • Dospelý Saroo raz povedal svojej priateľke, že nemôže len tak sedieť, zatiaľ čo vie, že jeho brat kričí jeho meno a mama vyčkáva návrat svojho syna. Toto vedomie hnalo jeho túžbu ďalej. Máš niečo, kvôli čomu nedokážeš sedieť a pasívne hľadieť, ako to je?
  • Saroo hľadal domov. Miesto, kam patrí. Čo hľadáš ty?
  • Máš domov? Čo to vôbec znamená mať domov? Prečo je to dôležité?
     

PETER URBANEC 2017. SLOVENSKÉ EVANJELIZAČNÉ STREDISKO.

3,7/5 (6 hlasov)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.