MLČANIE

  • 24. Feb '17
  • 2 minúty
  • 4200
  • 98

Dvaja portugalskí kňazi prichádzajú v 17. storočí do Japonska šíriť kresťanstvo a nájsť otca Ferreiru. Budú však čeliť skúškam, ktoré v prvom rade poriadne preveria ich vlastnú vieru.

RÉŽIA: Martin Scorsese
SCENÁR: Jay Cocks, Martin Scorsese
HRAJÚ: Andrew Garfield, Adam Driver, Liam Neeson, Tadanobu Asano, Ciarán Hinds, Šinja Cukamoto a iný

17. storočie. Posledný dvaja jezuitskí kňazi vstupujú na neľútostnú pôdu Japonska. Kresťanstvo tu už niekoľko rokov nie je vítané. Tvrdé prenasledovanie sužuje vieru tisícov domorodcov a vedie k ich upaľovaniu či inej brutálnej forme smrti. Kľúč, ako vykoreniť kresťanstvo z Japonska však spočíva v donútení duchovných otcov verejne zaprieť svoju vieru. Povráva sa, že takýto silný útlak neustál ani otec Ferreira, čo sa stáva hlavným motívom príchodu jeho učeníkov— otca Rodriguesa a Garupa. Aj oni sami tak vstupujú do veľkého nebezpečenstva, a netrvá im dlho aby si uvedomili, že ich viera a vytrvalosť bude vystavená najťažšej skúške ich života.

Historickú drámu režíruje uznávaný Martin Scorsese. Aj keď adaptáciu rovnomenného románu Mlčanie od japonského spisovateľa Šúsakuho Endoa chystal už koncom osemdesiatych rokov minulého storočia, k realizácii vysnívaného projektu sa dostal až teraz. A možno to vôbec nebolo na škodu.

Mlčanie je bezpochyby veľkofilm. Verejnosťou kolísavo prijatý a kritikmi kontroverzne ignorovaný. Film obstál s jedinou nomináciou na zlatú sošku, a to za kameru. Tá je síce bezchybná, avšak ničím zvlášť výnimočná. Ťaží najmä z dych berúcej vizuálnej stránky. Oboznámenie sa s krajinou vychádzajúceho slnka počas prvej pol hodiny je vskutku nádherné.

Iné silné stránky boli však paradoxne zamlčané. Hovoriť sa dá o adaptovanom scenári, réžii, kostýmoch ale predovšetkým o Andrew Garfieldovi, ktorý v hlavnej roli otca Rodriguesa podal už druhýkrát v tomto roku skvelý výkon. Na plátno dokázal pretaviť nielen odhodlanie kázať evanjelium ale veľmi autenticky aj pochybnosti, strach a zmätok z Božieho konania.

A to sme potrebovali. Okolo seba totiž vidíme dosť duchovných vodcov, ktorých viera je neotrasiteľná. Alebo to tak aspoň navonok vyzerá. Tu trafia Mlčanie do čierneho. Odkrýva život dvoch mladých mužov, ktorých pochybnosti vieme porozumieť, ba ich dokonca poznáme.

Dĺžka filmu(160 minút) môže pôsobiť prepálene u divákov neobľubujúcich historický žáner či kresťanskú tematiku. Liam Neeson ako najznámejší herec z castingu veľa priestoru nedostal, a navyše vôbec nepresvedčil. 

Mlčanie je kvalitne natočený film s veľmi silným posolstvom. Donúti premýšľať. Zasiahne. Dokonca bez toho, aby vaše emócie vyprodukovala umelo skrze dojímavé tóny sláčikov. Hudbu budete čakať márne. Viac sa tu, čuduj sa svete, narába s tichom a mlčaním. 

OTÁZKY NA ZAMYSLENIE: 

  • Duchovní otcovia a japonskí domorodci žili pre niečo, čo bolo v ich očiach tak cenné, že boli ochotný kvôli tomu aj kruto umrieť. Pre čo žiješ ty? Má to skutočnú cenu? Je to hodné, aby si pre to aj zomrel?
  • Skoro celý film sledujeme kolísavú vieru Kichijira. Viackrát prichádza s prosbou o odpustenie hriechov. Otcovi Rodriguesovi niekedy už dochádza trpezlivosť. Ako sa na to však pozerá Boh? Koľko krát môžeš zlyhať a vrátiť sa? Kedy Mu dôjde trpezlivosť? 
  • Má Boh právo vôbec na to, aby si trpel a vzdal sa svojho života kvôli Nemu?

PETER URBANEC 2017. SLOVENSKÉ EVANJELIZAČNÉ STREDISKO.

4,9/5 (8 hlasov)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.