Nádej pre zúfalé srdce

Pixabay, https://www.pexels.com/photo/blur-coffee-cold-cup-209500/

  • 5. Jan '17
  • 4 minúty
  • 2831
  • 48

Evanjelium ma zachránilo.

Možno si myslíte: „To je jednoduché." Áno, evanjelium, pravda o Ježišovom živote, smrti a vzkriesení, prisvojené vierou, ma zachránilo pre večnosť. Ale to, nad čím teraz rozmýšľam, nie je spása.

Evanjelium ma zachránilo z priepasti zúfalstva.

Počas dospievania som neustále bojovala s depresiami. Všetko sa začalo, keď zomrela moja stará mama. Zmenila som školu a stratila blízkych priateľov. Krátka úľava prišla počas vysokej školy. Po narodení mojich dvoch detí ma však zúfalstvo vtiahlo do temnoty, ktorú som dosiaľ nepoznala.  Desilo ma to. Myšlienky a pocity, ktoré ma pohltili, boli paralyzujúce. Upadla som do hlbokej priepasti a nemohla nájsť cestu von.

Čo urobil Ježiš

Ako školená poradkyňa som skúsila všetko, o čom som vedela, že mi môže pomôcť prekonať to. Hoci mi to prinieslo momentálnu pomoc, neprinieslo mi to nádej, po ktorej som túžila, a ktorú som potrebovala najviac. Jedného dňa som preto vyhľadala pomoc svojho pastora.

Vyrozprávala som mu, čo všetko som urobila, aby som sa z tej priepasti dostala. Boli to všetko dobré a nápomocné veci. Vypočul si zoznam zručností, ktoré som využila, aby som si poradila, stratégie, ktorými som chcela zmeniť svoje životné okolnosti a všetky vonkajšie riešenia, ktoré som skúsila. „Ale nepočul som vás rozprávať, ako dôverujete tomu, čo pre vás už Kristus vykonal,“ odpovedal.

Musela som sa tváriť nechápavo, pretože to zopakoval ešte raz.

V mysli som si hovorila: „Čo má toto spoločné s mojou depresiou? Prišla som tu zistiť, čo mám robiť, aby sa môj život zlepšil."
Pokračovali sme v rozhovore o tom, čo znamená, že Ježiš za mňa žil dokonalý život, zomrel a bol vzkriesený kvôli mne. Pravdou je, že hoci som v ten deň neopustila kanceláriu úplne vyliečená a zmenená, odišla som s novým zrnkom nádeje. S odstupom mesiacov táto nádej narastala. Bola zakorenená hlboko v mojom srdci a po nejakom čase začala prinášať ovocie.

Hoci rozhovor s mojím pastorom možno neotriasol zemou a to, o čom sme sa rozprávali nebolo nič svetoborné, pripomenul mi pravdu, na ktorú som zabudla. Pripomenul mi, že nádej a radosť nenájdem v tom, čo môžem urobiť ja, ale v tom, čo pre mňa urobil Ježiš.

Okrem toho, čo všetko som počas dlhých rokov urobila preto, aby som sa zbavila depresie, Ježiš pre mňa vykonal evanjelium. A práve to mi prinieslo pretrvávajúcu radosť. Depresia a zúfalstvo má rafinovaný spôsob ako vás zbaviť nádeje. Budúcnosť je temná a bezútešná. Ticho a izolácia sú ohlušujúce. Zdá sa, že koniec toho je v nedohľadne.
Ale evanjelium dáva nádej.

Evanjelium nádeje

Ježiš povedal svojím učeníkom: „Na svete máte súženie, ale dúfajte, ja som premohol svet" (Jn 16:33). Život nie je bezproblémový. Ježiš nezjednodušoval  význam toho, čo znamená nasledovať Ho. Život bude ťažký. Ale naša nádej pramení z toho, čo vykonal Kristus: premohol hriech a smrť.

Evanjelium Ježiša Krista nám hovorí, že Ježiš bol mužom bolestí. Bolesť a utrpenie v Jeho živote mu teda neboli cudzie. Stretol sa s pokušením, smútkom, strachom, chorobou a smrťou. Zažil odmietnutie, stratu, chudobu, samotu a urážky. Neexistuje slza, ktorú by sme vyronili a On by jej nerozumel. Ježiš vzal na kríž všetok náš hriech, hanbu a smútok. Niesol váhu našej viny a trestu. Trpel mukami odlúčenia od Boha, čo právom patrili nám.

Ale pretože bol bez hriechu, hrob ho neudržal. Keď vstal z hrobu, porazil hriech a smrť. Skrze vieru v Jeho dokonané dielo spásy, máme nádej večného života. Navždy na mieste, kde viac nebude smútku a sĺz.

Je toho viac. Nielenže máme nádej na večnosť, ale máme nádej tu a teraz. Kvôli tomu, čo pre nás Ježiš vykonal, sme boli včlenení do Božej rodiny. On je naším Otcom. Sme Kristovi spoludediči. Všetky Božie zasľúbenia pre nás platia.

Všetko, čo potrebujeme

To znamená, že keď je život ťažký, máme voľný a úplný prístup k trónu milosti. Môžeme k Nemu prichádzať s vedomím, že nás počuje, zaujíma sa o nás a že nám pomôže. Ako milované dieťa môžeme veriť, že nás zaopatrí. Môžeme spočívať v istote, že Jeho láska k nám nezávisí od toho, čo robíme my, ale od toho, čo urobil Ježiš. Viaže sa na to zasľúbenie:

„Lebo som presvedčený, že ani smrť, ani život, ani anjeli, ani kniežatstvá, ani prítomnosť, ani budúcnosť, ani mocnosti, ani vysokosť, ani hlbokosť, ani nijaké iné stvorenstvá nemôžu nás odlúčiť od lásky Božej, ktorá je v Kristovi Ježišovi, našom Pánovi." (Rim 8:38–39)

Rovnako máme zasľúbenie, že Ježiš v nás dokončí, čo začal. Nenechá nás nezmenených. Využije každú bolesť, každý smútok a každú slzu v našich životoch pre naše dobro a na Jeho slávu. Nie sme v tom sami. Boh sľubuje, že bude našou silou v slabostiach a že nám dá všetko, čo potrebujeme, aby sme pre Neho mohli žiť.

Depresia ma môže navštíviť znova. Ako povedal Ježiš, na svete máme súženie. Ale viem, v koho dúfam. Keď zúfalstvo zaťažuje moje srdce, potrebujem „zobrať srdce" a pamätať, že Ježiš „premohol svet." A pretože premohol svet a porazil hriech a smrť, viem, že môže vzkriesiť nádej v mojom srdci, ktoré je naplnené zúfalstvom.

CHRISTINA FOX © DESIRING GOD. WEBSITE: DESIRINGGOD.ORG
PÔVODNÝ ČLÁNOK NÁJDETE NA: WWW.DESIRINGGOD.ORG

4,9/5 (14 hlasov)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.