Nečakal si, že manželstvo bude až také ťažké?

https://www.pexels.com/photo/bench-sea-sunny-man-717/

  • 21. Apr '16
  • 4 minúty
  • 5306
  • 27

Aj keď je mnoho zložitých manželstiev, väčšina z nás je pri vstupe do manželstva hlboko presvedčená, že to naše bude iné.

Aj keď je mnoho zložitých manželstiev, väčšina z nás je pri vstupe do manželstva hlboko presvedčená, že to naše bude iné. Na začiatku všetci tak veľmi chceme povzbudzovať, podporovať sa a navzájom si vychádzať v ústrety. Berieme si úžasného človeka, ktorého nadovšetko milujeme a pre ktorého sme sa rozhodli. Už viac nebudeme sami. Kedykoľvek budeme mať chuť, zažijeme výborný sex. Bolo ťažké byť slobodný, manželstvo bude oproti tomu jednoduché. Sem-tam možno prídu ťažkosti, ale keď sa zomkneme, určite ich prekonáme.

Pravdepodobne to tak prežíval aj Adam. Keď prvýkrát uzrel ženu — družku, ktorú pre neho stvoril Pán Boh, vybuchol od radosti: „Toto je už kosť z mojich kostí a telo z môjho tela“ (1. kniha Mojžišova 2:23). Pán Boh sformoval Evu z Adamovho tela, aby bola jeho pomocníčkou. Niekde v hĺbke duše Adam vedel, že žena naplní jeho túžbu po priateľstve, podpore a potešení tak ako nič iné z toho, čo Pán Boh stvoril. A naozaj naplnila, lebo Pán Boh videl, že „nie je dobré človeku byť osamote“ (1. kniha Mojžišova 2:18). Rozumel Adamovi a stvoril mu dokonalú partnerku.

Adamove očakávania v onen prvý deň ani nemohli byť väčšie. Na rozdiel od všetkých ostatných, čo žili po ňom, keď Adam po prvýkrát pozeral na Evu, nebol skazený hriechom ani nepoznal jeho následky. Je zrejmé, že bol nepoškvrnený, dokonca spravodlivý. Ale ani to ho neochránilo pred tvrdou skutočnosťou, ktorá prišla. V tretej kapitole 1. knihy Mojžišovej sa idylka priateľstva a intimity tragicky rozpadá.

Urobil Pán Boh niekde chybu? Nevedel, že slabiny v úsudku tejto ženy ich oboch — a aj celý ľudský rod, ktorý z nich vzíde — privedú k záhube? Nevedel, že ich manželstvo bude horšie než ich najstrašnejšie predstavy? Oni sa doslova a do písmena vzdali raja a museli bojovať o každý kúsok jedla. Ešte nebolo manželstvo, ktoré by bolo bez problémov.

Zarážajúce však je, že všetci očakávame, že to naše bude výnimkou.

Láska v krajine „bez problémov“

Samozrejme, problémom nie je manželstvo. Problémom je hriech. Adamov hriech. Evin hriech. Náš hriech. Každé manželstvo od čias Adama a Evy vystavuje ťarcha hriechu skúškam. To hriech robí manželstvo ťažkým. Každé manželstvo, v každej dobe. Nemáme sa teda ženiť, či vydávať? Ak sa aj vyhneme manželstvu, náš život nebude o nič ľahší. Len sa opýtajte slobodných.

Pán Boh zjavne nestvoril manželstvo, aby sme mali pohodlný život. Ale preto, aby odhalil lásku — nádhernú, hlbokú a silnú, akú nemožno nájsť vo svete „bez problémov“. Pán Boh stvoril manželstvo, aby nám pomohol vojsť do sveta skutočnej lásky. Ak sme schopní denne bojovať s podráždením, nepohodlím, zatrpknutosťou i sebectvom a letmo zahliadneme, ako to naozaj je, privedie nás to na kolená k chvále. Nie k chvále nášho manželstva, ale samého Pána Boha. Pán Boh stvoril manželstvo, aby nám ukázal, aká je Jeho láska k nám.

Najlepšie manželstvo a najhoršia nevesta

My, cirkev, máme obrovské privilégium byť Kristovou nevestou (List Efezským 5:25, Zjavenie podľa Jána 19:7–9). V tomto vzťahu vidíme rovnakú lásku ako bola tá Ozeášova — lásku, ktorú ženích plným priehrštím dáva svojej neveste, aj keď ona ním pohŕda, potupuje ho a hľadá potešenie u iných (Ozeáš 2:14–23). Je to vytrvalá láska — láska, ktorá sa nikdy nevzdáva; nezáleží na tom, koľkokrát nevesta ujde za bôžikmi a hľadá u nich radosť, ktorú jej môže dať len Pravý ženích (List Rímskym 8:38–39). Je to láska, ktorá vyráža dych a nepochopiteľne sa obetuje — až tak, že Ženích položí svoj život, aby zachránil nevestu a postaral sa o ňu. O nevestu, ktorá považuje svoje malicherné pozemské potreby za dôležitejšie ako dar Jeho lásky a každý deň od Neho očakáva ich naplnenie (List Rímskym 5:8, Izaiáš 53:1–12).

Nie je to pekný obrázok. No paradoxne, je to úžasné. Dennodenne Ho ignorujem a snáď až urážam svojimi myšlienkami a činmi, no On sa predsa o mňa uchádza, ochraňuje ma, odpúšťa mi a objíma ma? Je ochotný bojovať — až položiť život, aby ma zachránil, hoci ja si dlhé hodiny možno až dni skoro ani neuvedomujem, že existuje? Prečo nad týmto sústavne nežasnem? Čím je Pán Boh viac ochotný bojovať, aby mi ukázal svoju lásku, tým nádhernejšie to je.

Prečo nám Pán Boh dal manželstvo

Manželstvo — tak ako všetky ťažké veci, ktorými v živote prechádzame — používa Pán Boh ako prostriedky na to, aby nám pomohol načerpať z hlbín nekonečne slávnej skutočnej lásky. Nikdy by sme nespoznali jej nádheru a hĺbku, ak by sme kráčali pohodlnou cestou. Vytrvalosť v zápasoch a úsilie všetko prekonať, ku ktorým nám dáva silu náš Stvoriteľ, rozhodne prinášajú takú hlbokú radosť a spokojnosť, akú sebecká, rozmaznaná a „bezproblémová“ láska nikdy nemôže zažiť ani prejaviť. Najlepší príklad, ktorý máme, je kríž. Vďaka Pánu Bohu, Pán Ježiš neočakával, že manželstvo s Jeho nevestou bude jednoduché. A preto, že On bol verný v tom najzložitejšom a najohavnejšom manželstve, aké kedy bolo, my sa teraz môžeme naveky radovať.

Máš ťažké manželstvo? Ak zažívaš akúkoľvek formu zneužívania, vyhľadaj pomoc. Okamžite to niekomu povedz. No ak ťažkosti pramenia v hriešnej sebeckosti, ktorá je v každom z nás, k čomu ťa Pán Boh volá, aby na tebe mohol ukázať zázrak skutočnej obetavej lásky, jej hĺbku a nádheru?

V manželstve ťa Pán Boh povolal dávať lásku, ktorú ti On sám preukázal, tomu vzácnemu človeku stvorenému na Boží obraz, ktorý kráča po tvojom boku. Pán Boh ťa nenabáda, aby si hľadal celé svoje naplnenie vo svojom partnerovi — len Pán Boh môže byť jeho zdrojom. Ale Pán Boh ťa povolal, aby si ukázal svojmu partnerovi a aj iným, ako vyzerá Božia láska. Nie je to láska medzi ľuďmi bez hriechu, ale láska plná milosti, trpezlivosti a odpustenia. Ako Kristova láska. Aké vznešené a sväté poslanie. Manželia a manželky, ktorí to pochopili, spoznajú, že tie najťažšie veci, ktoré spolu pretrpia, v skutočnosti patria k tým najnádhernejším a najposväcujúcejším.

Adrien Segal © Desiring God. Website: desiringGod.org

Pôvodný článok nájdete na: www.desiringgod.org

4,3/5 (10 hlasov)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.