Nenasleduj svoje srdce

Rachel @ Flickr.com, https://www.flickr.com/photos/rachels_sexy_photos/4764836351/

  • 11. Máj '15
  • 3 minúty
  • 3980
  • 145

„Nasleduj svoje srdce“ je vyznanie, ktoré vyznávajú miliardy ľudí. Je to stanovisko viery v jeden z obrovských mýtov populárnej kultúry západného sveta, je to evanjelium hlásané v množstve našich príbehov, filmov a piesní.

„Nasleduj svoje srdce“ je vyznanie, ktoré vyznávajú miliardy ľudí. Je to stanovisko viery v jeden z obrovských mýtov populárnej kultúry západného sveta, je to evanjelium hlásané v množstve našich príbehov, filmov a piesní.

V podstate je to viera, že tvoje srdce je kompasom v tvojom vnútri, ktorý ťa nasmeruje k tvojmu vlastnému skutočnému severu, pokiaľ teda nájdeš odvahu ho nasledovať. Hovorí, že tvoje srdce je ozajstným sprievodcom, ktorý ťa privedie k skutočnému šťastiu, ak v sebe nájdeš odvahu mu načúvať. Toto vyznanie hovorí, že si stratený a tvoje srdce ťa zachráni.

Toto vyznanie dokáže znieť tak jednoducho, krásne a oslobodzujúco. Pre stratených ľudí je lákavé veriť tomuto evanjeliu.

Je toto líder, ktorého chceš nasledovať?

Pokiaľ si neuvedomíš, že tvoje srdce má sociopatické tendencie. Porozmýšľaj chvíľu o tom. Čo ti hovorí tvoje srdce?

Prosím, neodpovedaj. Tvoje srdce dnes pravdepodobne vyslovilo veci, ktoré si nepraješ zopakovať. Viem, že moje srdce tak spravilo. Moje srdce mi navráva, že celá realita by mala byť podriadená mojim túžbam. Moje srdce si o mne zvyčajne myslí to najlepšie a o ostatných to najhoršie — teda pokiaľ si tí druhí náhodou o mne nemyslia dobré, potom sú to úžasní ľudia. Ale pokiaľ si o mne nemyslia dobré alebo pokiaľ so mnou čo i len nesúhlasia, nuž, potom s nimi niečo nie je v poriadku. A kým moje srdce uvažuje nad mojimi cnosťami a nad chybami ostatných, zrazu si dokáže osvojiť nejakú nemorálnu alebo hrozne hnevlivú myšlienku.

Vyznanie „nasleduj svoje srdce“ sa rozhodne nenachádza v Biblii. Biblia si v skutočnosti o našich srdciach myslí, že majú chorobu: „Srdce je klamlivé nad všetko a zradné je — kto sa v ňom vyzná?“ (Jeremiáš 17:9). Ježiš, dokonalý lekár, dáva zoznam temných symptómov tejto choroby: „… zo srdca pochádzajú zlé myšlienky, vraždy, cudzoložstvá, smilstvá, krádeže, krivé svedectvá, rúhania.“ (Matúš 15:19). Nie, toto nie je materiál lídra.

Pravdou je, že nám nikto neklame viac, než naše vlastné srdcia. Nikto. Pokiaľ je naše srdce kompasom, potom je to kompas Jacka Sparrowa. Nehovorí nám pravdu, len nám hovorí, čo chceme. Pokiaľ je naše srdce sprievodcom, potom je Gothelou . Nie je dobrosrdečné, je patologicky sebecké. V skutočnosti, keď robíme to, čo nám naše srdcia hovoria, zničíme a ochudobníme si každú túžbu, každú nádheru, každú osobu, každý div a každú radosť. Naše srdcia chcú tieto veci konzumovať pre svoju vlastnú slávu a záľubu.
Nie, naše srdcia nás nezachránia. To my potrebujeme záchranu od našich sŕdc.

Toto je líder, ktorého chceš nasledovať

Naše srdcia neboli nikdy vytvorené tak, aby boli nasledované, ale aby nasledovali. Naše srdcia sa nikdy nemali stať bohmi, v ktorých veríme. Boli vytvorené, aby verili v Boha.

Ak z našich sŕdc urobíme bohov a požiadame ich, aby nás viedli, povedú nás do narcistickej mizérie a konečného zatratenia. Nemôžu nás zachrániť, pretože to, čo je zle s našimi srdcami, je vlastne príčinou našich problémov. Ale ak naše srdcia veria v Boha tak, ako boli navrhnuté, potom nás Boh zachraňuje (Židom 7:25) a vedie naše srdcia do neprestajnej radosti (Žalm 43:4).

Preto teda never svojmu srdcu, ale nasmeruj svoje srdce, aby verilo v Boha. Nenasleduj svoje srdce, nasleduj Ježiša. Všimni si, že Ježiš nepovedal svojim učeníkom „Nech sa vám srdce nestrachuje, len verte svojim srdciam.“ Povedal: „nech sa vám srdce nestrachuje. Verte v Boha a verte vo mňa“ (Ján 14:1).

Takže ak sa ťa dnes tvoje srdce pokúsi viesť, nenasleduj ho. Ono nie je tvojím pastierom. Je to len nafúkaná ovca, ktorá má kvôli svojmu pretrvávajúcemu hriechu niektoré vlastnosti vlka. Nenasleduj ho a dávaj si pozor, keď mu budeš čo i len načúvať. Pamätaj, že tvoje srdce ti len hovorí, čo sám chceš, nie to, kam by si mal ísť. Takže mu načúvaj len preto, aby si zistil, čo ti hovorí o tom, čo chceš a potom vezmi svoje túžby, či dobré alebo zlé, k Ježišovi ako prosby a vyznania.

Ježiš je tvojím pastierom (Žalm 23, Ján 10). Počúvaj jeho hlas v jeho slove a nasleduj ho (Ján 10:27). Nechaj ho byť, ako hovoria slová jednej veľkej piesne: „… srdcom tvojho srdca, nech sa deje čokoľvek.“ On je pravda, on je cesta a on ťa povedie do života (Ján 14:6).

Jon Bloom © Desiring God. Website: desiringGod.org
Pôvodný článok nájdete na: www.desiringgod.org

4,7/5 (25 hlasov)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.