Nikdy nemôžete žiadať priveľa

Steve Corey @ Flickr.com, https://www.flickr.com/photos/stevecorey/6560888555/

  • 16. Apr '13
  • 2 minúty
  • 4000
  • 2

Boh neignoruje modlitby svojich detí.

Proste a dostanete; hľadajte a nájdete; klopte a bude vám otvorené. Lebo každý, kto prosí, dostane; a kto hľadá, nájde; a kto klope, tomu bude otvorené. Alebo či je medzi vami človek, ktorý by dal synovi kameň, keď si prosí chleba? A keď si prosí rybu, či mu podá hada? Keď teda vy, hoci ste zlí, viete dávať svojim deťom dobré dary, o čo skôr dá dobré veci váš Otec nebeský tým, čo Ho prosia! Preto čokoľvek chcete, aby vám ľudia činili, čiňte im aj vy; lebo to je zákon aj proroci. (Matúš 7:7–12)

Podľa mojej skúsenosti sa táto pasáž ukázala ako jedna z najmotivujúcejších v celej Biblii, prečo sa modliť s dôverou, že budeme vypočutí.

Je to argument. Dokonca aj zlí otcovia dávajú svojim deťom dobré veci, keď ich prosia. Boh nie je zlým otcom. On je ten najlepší! Takže tým skôr dá dobré veci svojim deťom, keď ho prosíme. Milujem ten argument. Ježiš naozaj chcel, aby sme sa cítili plní nádeje, keď sa modlíme. Snaží sa prekonať náš skepticizmus pokiaľ ide o modlitby.

Je aj ďalší dôvod, prečo je to pre naše modlitby také povzbudzujúce. Hovorí, že dobrý otec dáva „dobré veci" svojim deťom, keď prosia o to, čo chcú. Nehovorí, že vždy dá týmto malým deťom presne to, o čo prosia. Ktorý otec to robí? Ktorý by to kedy robil? Na to príliš milujeme svoje deti.

Jedného dňa, keď mal môj syn Ben tri alebo štyri roky, pýtal si keksy na desiatu. Otvoril som škatuľu a zistil som, že sú plesnivé. Povedal som: „Je mi ľúto, nemôžeš ich zjesť. Sú pokryté chĺpkami." Povedal: „Zjem tie chĺpky." Ale ja som povedal nie. Nebol šťastný, ale miloval som ho a nedal by som mu skazené keksy, aj keď ma o to veľmi prosil.

Takže keď Ježiš hovorí, že dá dobré veci, myslí to tak. Iba dobré veci. A iba On najlepšie vie, čo je pre nás dobré. A všimnite si, že keď hovorí, že otcovia nedávajú kamene, keď si deti pýtajú chlieb, nevraví, že otcovia vždy dávajú chlieb. Len žiadne kamene. A keď hovorí, že otcovia nedávajú hady namiesto rýb, nevraví, že otcovia vždy dávajú ryby. Len žiadne hady.

Hlavnou myšlienkou je toto: Boh neignoruje modlitby svojich detí. A dáva nám to, o čo Ho prosíme, alebo niečo lepšie (nie nevyhnutne jednoduchšie), ak Mu dôverujeme.

Ešte jedna myšlienka: Slovo „preto" na začiatku dvanásteho verša znamená, že verš 12 je záverom Jeho učenia o modlitbe. „Preto" — keďže Boh vám vždy dáva, čo potrebujete, keď prosíte — „čokoľvek si želáte, aby vám ostatní robili, robte aj vy im." Inými slovami, pretože vás Boh miluje a stará sa o vás tak veľmi, budete schopní postarať sa o druhých rovnakým spôsobom, ako sa staráte o seba. Čo znamená, že dôvera v modlitbe je jedným z kľúčov k láske.

Prichádzaš ku Kráľovi,
Veľké prosby prinášaš;
Pretože Jeho láska a moc sú také,
Nikdy nemôže žiadať priveľa.

John Piper © Desiring God. Website: desiringGod.org

Pôvodný článok nájdete na: www.desiringgod.org

5/5 (5 hlasov)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.