Vieš kto si?

youtube.com

  • 24. Okt '15
  • 2 minúty
  • 3753
  • 23

Čo hovorí Ježišovo pokúšanie na púšti o tom, kto si?

Ten príbeh možno poznáte. Možno ako ja ste ho počuli alebo videli už veľakrát. To čo mne dlhú dobu úplne unikalo bola skutočnosť, že pri tom, ako diabol pokúšal Ježiša vôbec nešlo o nejaký chlieb, o anjelov, ktorí ho zachránia pri skoku z veže kostola ani o to, či by sa Ježiš stal vládcom celého sveta alebo nie. Tu išlo o niečo oveľa väčšie.

Tu šlo o to, kým Ježiš je.
Ak si SYN BOŽÍ.
Toto je skutočná podstata rozhovoru, skutočné jadro celého Ježišovho učenia, nasledovania. Buď Ježiš je Boží syn, alebo nie je.

Ježiš troma reakciami na tri diablové pokúšania vlastne hovorí: Ja nie som Boží syn na základe toho, čo dokážem (premeniť kamene na chleby), ani nie som Božím Synom na základe toho, že ma Boh zachráni, ak skočím z veže kostola a nie som Boží syn ani na základe toho, akú obrovskú moc, slávu a vplyv tu na svete dosiahnem. Na základe čoho je teda Ježiš Boží Syn — Mesiáš — Kristus — Spasiteľ — Boh?

Kto, alebo čo určuje, či Ježiš bol, alebo nebol Božím synom?

Predtým, ako sa Ježiš dostal na púšť, stalo sa niečo zásadné.
Ježiš prišiel za Jánom Krstiteľom a nechal sa ním pokrstiť. A potom sa to stalo. Nebo sa otvorilo a zrazu bolo počuť ako mu Otec hovorí: „Toto je môj milovaný SYN”. A aby vôbec nikto nezostal na pochybách o kom je reč, a koho vlastne Boh myslí — na Ježišovu hlavu zostúpila holubica.

Ježiš je môj milovaný Syn. Toto hovorí Boh, a to je kľúčové. On je ten, kto má prvé a aj posledné slovo. Jedine na jeho slove záleží a Ježiš to vie.

Ale toto je základná otázka, ktorú si potrebuješ zodpovedať aj ty sám. Kto vlastne si? Si Božím synom/dcérou?

V úvode Jánovho evanjelia sa píše „Tým, čo Ho (Ježiša) prijali, dal právo a moc stať sa Božími deťmi (synmi a dcérami).”

Ak si Božím synom/dcérou, potom je tvoja hodnota obrovská. Nepotrebuješ si ju dokazovať

tým čo dokážeš,
tým koľkí ľudia ťa milujú, alebo
tým, aký veľký máš vplyv a moc.

Martin Viglaš 2015. Slovenské evanjelizačné stredisko.

4,7/5 (11 hlasov)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.