O vytrvalosti

David @ Flickr.com, http://www.flickr.com/photos/cdm/366676021/

  • 30. Sep '11
  • 2 minúty
  • 4310

Rovnako je to podľa mňa aj s naším životom. Je to beh na dlhé trate. Človek si musí veľmi múdro rozpočítať sily a zvažovať každé rozhodnutie.

Aby ste chodili . . . všemožne posilňovaní mocou Jeho slávy ku všetkej vytrvalosti a trpezlivosti. Kolosenským 1:10–11

Vždy som obdivoval vytrvalostných športovcov. Je úžasné, keď dokáže niekto zabehnúť 100 m pod 10 sekúnd, ale mňa oveľa viac fascinujú športovci, ktorí dokážu celé hodiny bežať, bicyklovať či plávať a nakoniec dorazia do cieľa.

Keď niekto podá vrcholný výkon za 10 sekúnd, je to výborné. Koncentrácia musí byť obrovská a človek sa musí maximálne sústrediť na daný okamih. Za tých pár sekúnd vydá zo seba všetko. A ak sa niečo nepodarí, tak to má športovec aspoň veľmi rýchlo za sebou.

Pri vytrvalostnom športe je to však úplne o niečom inom. Športovec sa musí koncentrovať celý ten čas, a niekedy stačí malá chyba, a celé možno viachodinové úsilie je zbytočné. Okrem toho, si musí ešte dobre rozložiť sily, aby sa nestalo, že v polovici preteku bude vyčerpaný a nebude vládať pokračovať. Keď si všimnete vytrvalostných športovcov, ktorí sú tesne pred cieľom, vidieť na nich odhodlanie. Už sú na konci so svojimi silami, no vidia cieľovú rovinku, ktorá ich motivuje tak veľmi, že sa dokážu zaprieť, vyžmýkať sa do poslednej kvapky a nakoniec dobehnúť do cieľa.

Rovnako je to podľa mňa aj s naším životom. Je to beh na dlhé trate. Človek si musí veľmi múdro rozpočítať sily a zvažovať každé rozhodnutie. Podmienky preteku nie sú v našich rukách. Či sneží, alebo prší, je jasno, alebo silno fúka vietor, športovec musí pretekať. A my musíme v živote tiež. Možno, že prechádzame cez ťažké obdobie. Okolo nás je búrka a my máme pocit, že už to ďalej nezvládneme. Problémy, podlomené zdravie, nepochopenie, strach. Niekedy nás to naozaj dokáže položiť na lopatky. Je tu však niekto, kto nám dodá silu. Pán Ježiš Kristus.

On už celým životom prešiel. Ba čo viac, aj keď sa zdalo, že zomrie ako najväčší vyvrheľ ľudstva a vôbec nedobehne do cieľa tak, ako by sme si to predstavovali, stal sa pravý opak. Nielenže dobehol, ale Otec „Ho nadmieru povýšil, a dal mu meno nad každé meno“. (Fil 2:9) Bol vytrvalý, nevzdával sa a aj keď to vyzeralo tak, že celý svet je proti nemu, vydržal až dokonca. A tak teraz „tým, že sám trpel, keď bol pokúšaný, môže pomáhať pokúšaným“. (Žid 2:18)

Možno ťa dnes čakajú zložité prekážky, dôležité rozhodnutia, nepríjemné udalosti alebo len ďalší z tých obyčajných dní. Bez ohľadu na to, čo sa dnes stane, však môžeš byť posilňovaný mocou Jeho slávy. Kristovej slávy. Maj cieľ pred očami. A dovoľ Ježišovi, aby ťa dnes povzbudil trochu inak. Svojím krížom. On tým už prešiel. Čokoľvek sa stane, bude pri tebe, pretože vstal z mŕtvych. A práve tým ťa chce dnes povzbudiť. Nezáleží na tom, čo sa stane, veď aj keby bol tento deň posledným v tomto živote, v cieli ťa čaká tvoj Pán. Preto buď vytrvalý a bež trpezlivo. Každým dňom si k cieľu bližšie.

2011 Martin Viglaš. Slovenské Evanjelizačné stredisko

Tento materiál môžete slobodne používať a zdieľať. Prosím nepýtajte zaň peniaze, uverejnite ho v nepozmenej podobe a uveďte odkaz na túto stránku. Ďakujeme

5/5 (4 hlasy)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.