Päť prísľubov k čítaniu Biblie a modlitbe

Bo Nielsen @ Flickr.com, http://www.flickr.com/photos/bo47/5176493842/

  • 9. Mar '13
  • 4 minúty
  • 6566
  • 7

Hľadáte Boha neustále v slove a modlitbe? Alebo ste to skúšali znova a znova, nezvládali ste to a vzdali sa? Nie je neskoro urobiť nejaké dobré zmeny. Takže ak bojujete, aby ste trávili čas s Bohom, tu je päť zasľúbení, ktoré môžu pomôcť…

Hľadáte Boha neustále v slove a modlitbe? Alebo ste to skúšali znova a znova, nezvládali ste to a vzdali sa? Prešla už dosť veľká časť roku na to, aby to bola skúsenosť mnohých z nás. Predsavzatia sa začínajú otriasať. A aj keď máte čas s Bohom, je to oživujúce? Alebo je to len nasledovanie zvyku, prečítanie dnešnej časti, modlitba podľa zoznamu a vydýchnutie si, keď skončíte?

Nie je neskoro urobiť nejaké dobré zmeny. Takže ak bojujete, aby ste trávili čas s Bohom, tu je päť zasľúbení, ktoré môžu pomôcť:

1. Boh je mojou radosťou

Zošli svoje svetlo a svoju pravdu, to nech ma vedie… aby som pristúpil k oltáru Božiemu, k silnému Bohu radosti. (Žalm 43:3–4, preklad Prof. Roháčka)

Boh sľubuje, že bude vašou radosťou, nie pre to, čo dáva, alebo pre to, kým je. Keď Ho vidíme a uctievame, máme nekonečne viac radosti, ako máme v čomkoľvek inom.

Tak prečo by sme radšej spali, ako hľadali Boha? Je to preto, že neveríme, že Boh je našou radosťou. Takže čo môžeme robiť?

Nezatínajte jednoducho zuby a nesnažte sa proste silnejšie. Urobte, čo hovorí žalmista — proste Boha o zoslanie Jeho svetla (srdce osvecujúca práca Ducha) a Jeho pravdy (Slovo Božie) na vás. Potom sa modlite na prísľuboch, ktoré popisujú Boha ako vašu radosť, ako Žalm 43:3–4, Žalm 16:11, Matúš 13:441. Petrov 1:8.

Ak to urobíte, Boh vám zošle Jeho svetlo a pravdu, aby ste videli a cítili, že On je naozaj vašou vynikajúcou radosťou. Potom, keď uvidíte, že v ňom sa nachádza nekonečná radosť, budete s ním chcieť tráviť čas.

2. Počutie Božieho slova zväčší moju vieru

Teda viera je z počúvania skrze slovo Kristovo. (Rímskym 10:17)

Mnohé rána som pokúšaný nehľadať Boha, pretože mám pocit, že moja viera je slabá. Ale to je, akoby som nešiel k doktorovi, pretože mám pocit, že moje telo je choré. Tak ako doktori liečia choré telá, tak Boh posilňuje slabú vieru, keď počúvame Jeho slovo.

Slabá viera je ako slabá batéria. Ale Božie slovo je nabíjačka. Takže keď je vaša viera slabá, otvorte si Jeho slovo, a napojte svoju slabú vieru na nabíjanie. Boh sľubuje, že keď to urobíte, nabije vás.

3. Božie slovo je jediným dokonalým zdrojom vedenia

Sviecou mojim nohám je Tvoje slovo a svetlo mojím chodníkom. (Žalm 119:105)

Svet je temnou jaskyňou, v ktorej nič nemôžeme vidieť. Ale Boh nám dal vysokovýkonnú baterku Jeho slova.

Takže ak vyrazíme do nášho dňa bez premýšľania o Božom slove, je to ako vliezť do jaskyne a nezapnúť si baterku.

Ale začať deň v Božom slove je ako zasvietiť baterku, aby sme videli štrbinu, ktorej sa vyhnúť, skalu, ktorú treba podliezť, smer, ktorým sa chceme vybrať. Nevyrážajte do vášho dňa bez zapnutia baterky.

4. Keď sa modlíte, Boh odpovie

Proste a dostanete; hľadajte a nájdete; klopte a bude vám otvorené. (Matúš 7:7)

Jedným dôvodom, prečo sa nemodlíme, je to, že veríme satanovej lži, že modlitba nič nezmôže. Ale Ježiš učil niečo iné (Matúš 7:7).

Ježiš sľubuje, že stále, keď sa modlíme, Boh odpovie. Urobí buď presne to, čo žiadame, alebo niečo ešte lepšie, čo by neurobil, keby sme sa nemodlili.

Takže ak začnem deň modlitbou za moje srdce, manželstvo, deti, prácu a službu, potom Boh vykoná v oblastiach môjho srdca, manželstva, detí, práce a služby veci, ktoré by nevykonal, keby som sa nemodlil. Verte Ježišovmu prísľubu o modlitbe — a modlite sa.

5. Toto je tá jedna vec, ktorá nebude vzatá

Odpovedal jej Pán: Marta, Marta, starostlivá si a znepokojuješ sa pre mnohé veci. Len jedno je potrebné. Mária si vybrala lepší podiel, ktorý jej nikto nevezme. (Lukáš 10:41–42)

Marta sa zaneprázdňovala v kuchyni, zatiaľ čo Mária sedela pri Ježišových nohách, počúvajúc Jeho slovo. A Ježiš hovorí, že Mária si vybrala správne, pretože si vybrala tú jednu vec, ktorá jej nemôže byť vzatá.

Všetko ostatné vám môže byť vzaté. Ale čas s Ježišom vám nikdy nebude odobratý, pretože srdce, ktoré teraz živíte pre Ježiša, vám navždy prinesie veľkú radosť v Ňom. Navždy. A navždy.

Takže ak ste netrávili čas s Bohom a ste pokúšaní novinami, Facebookom alebo telefonátom, zastavte sa. Spýtajte sa sami seba: čo mi prinesie radosť, ktorá nikdy nebude vzatá?

Potom odložte všetko nabok, aby ste sa pridali k Márii pri Ježišových nohách, počúvajúc Jeho slovo.

Zajtrajšie ráno

Budík zvoní.

Som unavený. Možno ešte trošku spánku. Ale moment…

— Boh ma pozýva k vynikajúcej radosti.
— Jeho slovo posilní moju slabú vieru.
— Jeho slovo zažiari svetlom do temnoty okolo mňa.
— Keď sa modlím, Boh bude konať.
— Toto je tá jedna vec, ktorá mi nemôže byť vzatá.

Myslím, že vstanem.

Steve Fuller © Desiring God. Website: desiringGod.org

Pôvodný článok nájdete na: www.desiringgod.org

4,9/5 (8 hlasov)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.