Pomóc! Narodilo sa nám bábo!

Allan @ Flickr.com, https://www.flickr.com/photos/misteral/6575563313/

  • 13. Dec '10
  • 4 minúty
  • 4251

O prípravách na rodičovstvo, o prvých dňoch po pôrode a o tom, ako sa s tým všetkým vysporiadať.

Rodičovstvo so sebou väčšinou prináša dar radosti. Keď to tak však nie je, mnohí sa cítia nepripravení.

Nekonečné hodiny strávime študovaním rôznych rodičovských príručiek od pôrodu až po výchovu detí, no iba málo času, ak vôbec nejaký, nám ostáva, aby sme uvažovali aj nad emocionálnymi zmenami, ktoré prichádzajú s dieťaťom. Narodenie bábätka má vplyv aj na naše manželstvo. Vo väčšine prípadov nie je problémom dieťa samotné, ale život s ním a náhle zmeny, ktoré prináša. Zrazu už nemôžeme zostať pri nezávislom spôsobe života.

Čo je teda popôrodná depresia a ako môže vplývať na mňa a môjho manžela či manželku? Je to porucha nálady spôsobená prevažne hormonálnymi zmenami, ku ktorým dochádza v tele ženy. Tvoria ju tri rôzne stupne: popôrodné blues, popôrodná depresia a popôrodná psychóza (závažná depresia). Ide o dva týždne alebo i dlhšie pretrvávajúce negatívne nálady, pocit nedostatočnosti, zlyhania, zúfalstva alebo bezmocnosti, vyčerpanosť, prázdnotu, smútok alebo plačlivosť, pocity viny, hanby, úzkosti či paniky. Žena sa prestane venovať bežným činnostiam, stratí záujem o príjemné veci, má strach, že dieťaťu ublíži, bojí sa ostať sama alebo ísť do spoločnosti, atď.

Popôrodné blues (tzv. baby blues) postihuje 50 až 80 % všetkých žien. U jednej z piatich takýchto žien sa vyvinie aj ďalší stupeň — popôrodná depresia. V súčasnej dobe pokračujúce výskumy naznačujú, že určitú formu depresie v popôrodnom období zažíva aj 10 % oteckov. Keďže riziko hrozí u oboch rodičov, povedzme si, čo môžeme urobiť, aby sme ochránili svoje manželstvo a novú rodinu.

Existujú spôsoby, ako sa chrániť pred popôrodnou depresiou? Začnite týmito preventívnymi metódami:

Hovorte o svojom strachu a očakávaniach so svojím manželom či manželkou.

Spolu sa rozprávajte o tom, ako vyzeralo vaše detstvo. Navzájom si odpovedzte na otázky ako napríklad: Ako si bol/a vychovávaný/á? Čo sa u vás doma bežne robievalo? Ako ťa trestali? Cítil/a si lásku a prijatie? Čo sa ti páčilo? Čo sa ti nepáčilo? Spolu vytvorte plán, na ktorom sa zhodnete a budete ho môcť používať.

Záľuby. Teraz, keď ste sa stali rodičmi, si už pravdepodobne nenájdete čas, aby ste trénovali na polmaratón a váš manžel už asi nestihne prerobiť motor na svojom veteráne. Obaja možno zistíte, že sa vaše koníčky a záujmy zmenia tak, že do nich zapojíte svoje dieťa. Pouvažujte nad využitím voľného času s rodinou. Spolu si niekam vyjdite, napríklad do zoo, urobte si piknik v parku alebo zorganizujte spoločné nakupovanie. Presne tak, dokonca i nákupy sa zmenia. No aj keď sa teraz budete viac venovať spoločným záujmom, doprajte si tiež čas na vlastné záľuby. Ideálne je nájsť medzi nimi zdravú rovnováhu.

Dovoľte svojim slabostiam, aby vás posilnili. Všetci máme slabé stránky. Rozpoznajte a uvedomte si ich zavčasu. Keď priznáme vlastnú neschopnosť, robíme tým prvý krok k skutočnému duševnému uzdraveniu.

Vytvorte si sieť podpory už teraz. Porozmýšľajte, kto zoznámych by vám mohol pomôcť, keď sa dieťa narodí. Nemusíte ich kontaktovať hneď, ale vedomie, že stoja za vami ešte skôr ako potrebujete pomoc, je niekedy nesmierne dôležité.

Hľadajte oporu u skúsenejších. Požiadajte niekoho staršieho a zrelšieho, aby vás zobral pod svoje krídla. Tento človek vás bude viesť a podporovať, keď to budete najviac potrebovať. Všetci sa môžeme niečo naučiť od ľudí, ktorí týmto obdobím už prešli.

Robte veci po svojom. Buďte originálnymi rodičmi a vytvorte si systém, aký vyhovuje vám. Vypočujte si rôzne rady a názory, v konečnom dôsledku sa však rozhodujte sami. Vy ste rodičmi a viete, čo potrebujete. Robte, čo je najlepšie pre vás a vašu rodinu.

Nezabúdajte na slobodu. V Kristovi sme slobodní (Gal 5:1). Skutočne pomáha, ak vieme, kto naozaj sme v Ježišovi, a aj keď to ešte neviete, denne si pripomínajte, že ste povolaní do Jeho slobody!

Čo robiť, keď zistíte, že vy alebo váš partner trpíte popôrodnou depresiou? Využite všetky dostupné prostriedky, no majte na pamäti, že sa jej niekedy vyhnúť nedá. Ak jeden z vás na sebe rozpozná príznaky, myslite na to, že u žien je podľa najnovších teórií spúšťačom zmena hormónov a ich hladiny v tele po pôrode, u mužov je pravdepodobnou príčinou depresie nedostatok spánku, stres z rodičovstva a izolácia od priateľov. Bezodkladne kontaktujte svojho lekára a riaďte sa jeho odporúčaniami. Ďalej nezabúdajte:

Nie ste sami. Mnoho žien i mužov zažíva podobné pocity.

Poproste o pomoc. Spojte sa s ľuďmi, ktorí podporia vás oboch a pomôžu aj vášmu dieťatku. Strach či hrdosť vám môžu brániť v mnohých veciach, teraz im však nedajte priestor. Ak zistíte, že potrebujete pomoc, požiadajte o ňu rodinu, priateľov, skupinky v zbore, lekárov, zdravotné sestry, centrum pomoci po pôrode, poradcov alebo hoci i dieťa od susedov. Dožadujte sa pomoci, koľko sa len dá.

Modlite sa. Modlitba je pre nás jedným z najmocnejších nástrojov, ktoré máme k dispozícii. Modlite sa a poproste aj iných, aby sa modlili za vás a s vami.

Ak si nie ste istý, ako pomôcť niekomu inému, kto trpí popôrodnou depresiou, obzvlášť, ak je to vaša manželka alebo manžel, začnite takto:

Povzbudzujte. Opýtajte sa, ako im môžete čo najviac pomôcť.

Motivujte ich, aby vyhľadali pomoc lekára.

Modlite sa za nich a pripomínajte im, že nádej prichádza s každým novým dňom.

Všetky nové rodiny musia niekde začať. Začnite s tým, čo viete a v manželstve aj vo svojich životoch sa snažte spolu ďalej rásť. Pamätajte, že Boh vás na ceste rodičovstva nikdy neopustí. „Pásť bude svoje stádo ako pastier, zhromaždí ho svojím ramenom, jahniatka ponesie v náručí, pridájajúce ovce povedie“ (Izaiáš 40:11)

Rebecca Dawson © 2010. Tento článok bol pôvodne publikovaný na stránke „Growthtrac— Build a Better Marriage"

Pôvodný článok nájdete na: www.growthtrac.com

5/5 (1 hlas)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.