Posväcujúca úloha rodičovstva

Gianni Dominici @ Flickr.com, https://www.flickr.com/photos/gdominici/41653432

  • 1. Okt '13
  • 3 minúty
  • 3057

Rodičovstvo je ideálnym miestom na posväcovanie našich životov.

Nedávno sa ma kamarátka opýtala, či by som jej nedala nejakú radu ohľadom rodičovstva. Usmiala som sa a povedala som, že nie, pretože nie som žiaden expert a ani poriadne neviem, čo robím. Zasmiala sa a poznamenala, ako nás rodičovstvo robí pokornejšími. Moja kamarátka si ani neuvedomila, aký pravdivý výrok to bol. Mnohé roky som učila, radila a trénovala rodičov vo výchove svojich detí. Je to úžasné svedectvo Božej milosti voči mne, že som dospela do štádia v mojom vlastnom rodičovstve, kedy nie som pripravená dávať rady.

Mnohí ľudia opisujú manželstvo ako laboratórium, ktoré podnecuje k rozvoju náš duchovný rast . Myslím si, že v rodičovstve je to rovnako. Boh používa rodičovstvo v mojom živote na to, aby ma zdokonaľoval a menil nepredvídateľnými spôsobmi. Dal mi dieťa, ktoré vyžaduje viac, než na čo som bola pripravená, a to preto, aby som bola závislá na Ňom a nie na svojich vlastných silách. Taktiež som sa o sebe mnoho naučila, a uvidela som vo svojom srdci veci, ktoré som nikdy vidieť nechcela. Postavila som sa tvárou v tvár hriechom, o ktorých som nevedela, že sú skryté hlboko v mojom vnútri, hriechy, ako netrpezlivosť, sebectvo, podráždenosť či nespokojnosť. No počas nepohodlnej a často bolestivej posväcujúcej úlohy rodičovstva to bolo čosi nevyhnutné a dobré.

Preč s nezávislosťou

Rodičovstvo je ideálnym miestom na posväcovanie našich životov. Je to oblasť života, ktorú sa nutne snažíme mať pod kontrolou. V kultúre, ktorá sa spolieha na okamžitý prístup k vedomostiam a faktom, sa mnohí obraciame na blogy, články, tweety a statusy, aby sme našli riešenia na každodenné problémy vo výchove detí. Spoliehame sa na naše knihy, systémy a programy, a keď zlyhajú, sme zúfalí alebo začíname hľadať odznova. Teda aspoň ja som to tak robila.

A potom mi Boh otvoril oči, aby som videla to, čo sa dialo pod povrchom mojich rodičovských výziev. Zistila som, že dôvodom, prečo je rodičovstvo často náročné je, že Boh si používa rodičovstvo na to, aby odstraňoval našu nezávislosť a hriech, ktorý nám zabraňuje v zotrvávaní v Ňom. Mojou skutočnou potrebou nebolo nájsť ideálny „uspi svoje dieťa" systém, najlepší tréningový program na nočník či top 10 spôsobov ako naučiť deti upratovať po sebe, no vidieť moju zúfalú potrebu spoliehať sa na Božiu milosť. Mnohokrát som hľadala radosť a uspokojenie v tom, ako dobre sa moje deti správajú alebo ako hladko deň ubehol. No Boh vedel, že to jediné čo potrebujem, sa dá nájsť iba v Ňom.

Zatiaľ čo som hľadala spôsoby, ako by som si svoje rodičovstvo uľahčila, Boh ma poslal hlbšie do zdokonaľovacieho ohňa, prinesúc do môjho života výzvy materstva, aby ukázal na seba, na môj jediný skutočný zdroj radosti a spokojnosti.

Božím cieľom nie je urobiť môj život pohodlný, bezpečný a predpovedateľný, ale urobiť ma svätou.

Niektoré dni je ten proces zdokonaľovania bolestivý a  mám chuť povedať: „Bože, ešte si so mnou neskončil?" V tieto dni, keď viac hrám rozhodcu, než poslúcham, keď deti nezvládajú domáce úlohy, a keď sa ešte pokazí práčka, sa znovu pýtam, prečo je materstvo také ťažké. No potom si spomeniem na evanjelium a na Božiu dokonalú lásku voči mne. A zabudli ste na napomenutie, ktoré vám znie ako synom: Nepohŕdaj, syn môj, výchovou Pánovou, a neklesaj, keď ťa trestá? (Židom 12:5). On ma nechce nechať tam, kde práve som — má pripravené niečo lepšie. Žiadna z výziev, ktorým ako matka čelím nie je zbytočná. Ani jedna. On si používa každú jednu v príbehu jeho evanjelia, ktoré víťazí v mojom živote.

Božím cieľom nie je urobiť môj život pohodlný, bezpečný a predpovedateľný, ale urobiť ma svätou. „Lebo ktorých (Boh) vopred poznal, tých aj predurčil na podobu obrazu svojho Syna, aby On bol prvorodený medzi mnohými bratmi. A ktorých predurčil, tých aj povolal; a ktorých povolal, tých aj ospravedlnil, a ktorých ospravedlnil, tých aj oslávil." (Rímskym 8:29–30)

Naplno oddaní Jeho práci

Možno ste sa v tom tiež našli. Život sa neuberá tak, ako ste si to predstavovali. Vaše deti nie sú dokonalé, vy nie ste trpezliví a už si ani nepamätáte poslednú noc, ktorú ste dobre spali. No vedzte, že Boh pracuje uprostred každého náročného dňa a rodičovskej výzvy.

Buďte citliví a oddajte sa Mu. Všímajte si hriech, ktorý vám zjavuje a choďte s ním pod kríž. Pamätajte, že Ježiš zomieral za každú jednu rodičovskú chybu, ktorú ste urobili a ktorú ešte urobíte. Hľadajte v Ňom radosť a spoliehajte sa jedine na jeho silu a múdrosť. Nech je vaša nádej v tejto pravde," A som presvedčený, že Ten, ktorý počal vo vás dobré dielo, aj ho dokoná až do dňa Krista Ježiša" (Filipským 1:6).

Christina Fox © Desiring God. Website: desiringGod.org

Pôvodný článok nájdete na: www.desiringgod.org

5/5 (1 hlas)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.