Prejde ťava cez ucho ihly?

Philippa Willitts @ Flickr.com, https://www.flickr.com/photos/hippie/2406411610/

  • 20. Sep '10
  • 3 minúty
  • 7386
  • 83

Práve tento ľudia radi citujú keď sa snažia dokázať, že kresťania by mali byť chudobní lebo sa to zdá byť spravodlivejšie. Ale je to naozaj tak?

Aha, poznáte ten verš. Práve tento ľudia radi citujú keď sa snažia dokázať, že kresťania by mali byť chudobní lebo sa to zdá byť spravodlivejšie. Ale je to naozaj tak?

Poďme sa pozrieť na definíciu slova „bohatý“ a na to, kto má pravdu.

Podľa Websterovej definície:

„bohatý“ — ten, kto oplýva majetkom, zvlášť materiálnym bohatstvom.

Prečo potom definícia nehovorí koľko mám mať peňazí na to, aby som bol bohatý?

V podstate som hľadal v siedmych rôznych slovníkoch a ani jeden z nich nedáva konkrétnu definíciu bohatého. Ani jeden z nich neponúka stanovený ročný príjem, ktorý by určil, či ste bohatí alebo nie… hmmm… tak potom ako máme vedieť kto je bohatý a kto nie? Kde je hranica?

Je na svete desať percent najbohatších ľudí? Alebo len päť? Alebo jedno?

Nuž, ak zarábš 25tisíc dolárov ročne (cca 20 000 eur) tak si bohatší než 90 percent ľudí na svete. Ak zarábaš 34 tisíc dolárov ročne (cca 26 000 eur) tak si jeden z 5 percent najbohatších ľudí a ak zarábaš 50 tisíc dolárov (cca 38 000 eur) tak si v skupine jedného percenta tých najbohatších ľudí na svete.

Takže, ako učiť kto je bohatý? Si bohatší ako si so myslel?

Predchádzajúci verš môže spôsobiť v srdciach ľudí strach a privodiť to, že od peňazí utečú. Ale pravdou je, že peniaze nie sú problém. Toto je záležitosť srdca. Ak si uvedomíme, že peniaze nie sú naše, ale že patria Bohu a my sme len ich správcami, bude pre nás ľahšie nebyť od peňazí závislými. Niekto, kto si uvedomuje že je len správcom peňazí nemôže byť bohatý, pretože vie, že to nie sú jeho peniaze.

Budem v bezpečí ak nikdy nebudem mať veľa peňazí?

Mnoho ľudí chápe tento verš ako to, že keď nemajú veľa peňazí sú v bezpečí. Vylihovaním a ničnerobením môžeš oddychovať s istotou, že nikdy nebudeš mať v rukách dosť peňazí a preto nemôžeš byť ani bohatý.

Osobne si však myslím, že Pán Ježiš hovorí na túto tému v podobenstve o hrivnách. Sluha, ktorému dal jeden talent neurobil nič iné, okrem toho, že svoj talent schoval. Pán ho nazval zlým a lenivým sluhom. Podľa mňa sa tu vylučuje možnosť, že sa staneš spravodlivým tak, že nebudeš zarábať a budeš lenivý.

Čo teda robiť?

Neslúž peniazom. Biblia hovorí, že človek nemôže slúžiť Bohu a mamone (Matúš 6:24). Ty si musíš vybrať. Rozhodnutie robíme na základe nášho vzťahu s Bohom, alebo na základe toho, ako nás to finančne ovplyvní. Mám vziať tú prácu? „Jasné, tam platia viac“, toto nie je správna odpoveď. Naše rozhodnutia by sme nemali robiť vylúčene preto, ako ovplyvnia naše peňaženky.

Buď spokojný. Nezáleží na tom, či máme veľa alebo nie. Sme povolaní na to, aby sme boli spokojní s tým, čo máme. Apoštol Pavol hovoril o tom, ako sa naučil byť spokojný či už bol v putách alebo žil v kráľovskom paláci. Pochopil, čo je to spokojnosť.

Neboj sa peňazí. LÁSKA k peniazom je počiatkom všetkého zla. Nie samotné peniaze. Ak by to tak bolo, tak by z nich nič dobrého nevzišlo. Ale každý deň sa Božie cesty a plány realizujú aj vďaka využitiu peňazí.

Dávaj. Dávanie je jasným spôsobom ako prelomiť akýkoľvek vzťah k peniazom. Ak nechceš dávať, potom je to jasným znakom toho, že sa to potrebuješ naučiť.

Bob Lotich © 2010.

Pôvodný článok nájdete na: christianpf.com

5/5 (3 hlasy)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.