Prvý kontakt (Arrival)

  • 11. Nov '16
  • 3 minúty
  • 9167
  • 27

Deň, keď prišli. Deň, keď sa mimoriadne správy nevysielali iba na JOJ-ke, ale po celom svete. Deň, keď 12 neznámych mimozemských objektov pristálo na rôznych miestach sveta.

Réžia: Denis Villeneuve
Scenár: Eric Heisserer
Hrajú: Amy Adams, Jeremy Renner, Forest Whitaker, Michael Stuhlbarg, Tzi Ma

Doktorka Louis Banksová(Amy Adams) je lingvistka. Jej každodennou rutinou je prednášanie na univerzite. Dnes sa však nedostane k tomu, čím je portugalčina odlišná od ostatných románskych jazykov. Na viacerých miestach sveta totiž pristáli neznáme objekty, ktoré rozsiali medzi ľudí nevídanú vlnu strachu a zmobilizovali svetových lídrov na čele s ich armádami. Ubehlo však niekoľko hodín a žiadna agresia nebola prejavená. Na hladinu vyplavujú otázky: „Prečo sú tu? Čo chcú? Odkiaľ prichádzajú?“.  

A tak onedlho je Louis, ako špička medzi prekladateľmi, naverbovaná americkou armádou nadviazať kontakt s rasou mimozemšťanov prezývaných Heptapods. Pred tímom, v ktorom je  okrem Louisy aj matematik Ian Donnelly(Jeremy Renner) stojí neľahká úloha. Po počiatočnom zmätku však Dr. Banksová zistí, že Heptapods majú dve odlišné formy jazyka— hovorený a písaný. A najmä písaná forma má tak zložitú štruktúru, že jeden sémantický znak obsahuje význam celej vety.

Atmosféra po celom svete však začína byť dusnejšia najmä po správe Heptapods obsahujúcom slovo „zbraň“. Čína dáva ultimátum. Ak neopustia územie ich krajiny do 24 hodín, zaútočia. Mnohí ďalší toto rozhodnutie odobrili a nabíjajú zbrane taktiež. Dr. Banksová je jedinou, ktorá môže zastaviť črtajúci sa a zrejme vopred prehratý vojnový konflikt, a objasniť úmysly mimozemšťanov, pretože prichádza na kĺb pravde, ktorá presahuje naše vnímanie.

Arrival je sci-fi. Neočakávajte však prostoduchú zápletku vrcholiacu triviálnou ukážkou arzenálu a ohňostroja na štýl Independence day. Arrival je dráma, ktorej scenár vás prikvačí do sedadla a s napätím budete sledovať snaženie Louisy. Film si získa vašu plnú pozornosť prvým záberom a pustí ju približne 54 minút po skončení, keď sa vám konečne podarí doma zaspať. Priznávam, film na začiatku jeho druhej polovice zaujímavosťou trochu strácal dych, bolo to však nevyhnutné pre porozumenie fenomenálneho záveru, aký som už dlhší čas nevidel. 

Prakticky celý film leží na pleciach Amy Adams(2x Golden Globes za najlepšiu herečku), ktorá sa svojej úlohy zhostila bravúrne a veľmi dobre jej sekunduje Jeremy Renner. Silnou zbraňou filmu je skvelá hudba Jóhanna Jóhannssona, ktorá dokáže v niektorých momentoch z publika vyžmýkať úplne všetku emocionalitu či napätie. V spojení s úžasnou kamerou a strihom hovoríme nepochybne o jednom z filmov roka. 

Otázky na zamyslenie:

  • Film stavia do centra jazyk a komunikáciu. Louis má za úlohu dešifrovať jazyk, s ktorým sa nikdy nikto z ľudí ešte nestretol. Premýšľam ale, či rozumieme vôbec ľuďom, ktorí sú okolo nás? Priateľom, rodičom, deťom, kolegom či spolužiakom, ktorí hovoria rovnakým jazykom? Vieme byť vôbec ešte ticho, a počúvať toho druhého?
  • Nadriadení chceli odpovede na svoje otázky ohľadom Heptatods čo najrýchlejšie. Louis na prvom stretnutí nezistila nič. Trvala na tom, že do objektu vstúpi znova a znova. Nechcela totiž, aby došlo k nedorozumeniu a chybám. Ako robíš svoju prácu ty? Odvádzaš to najlepšie zo seba? Si ochotný vrátiť sa znova a znova, aj keď spočiatku nevidieť úspech? 
  • Ian a Louis sa spolu rozprávajú. Louis sa pýta, či by Ian niečo zmenil, ak by poznal budúcnosť. A Ian odpovedá: "Asi by som viac prejavoval, čo cítim." Keby si vedel, ako, kedy, za akých okolností skončí tvoj život, a život ľudí okolo teba., čo by si zmenil ty? Čo je prekážkou tomu, aby si tie veci skutočne zmenil, aj keď budúcnosť nepoznáš? Nie je práve to oveľa väčšia motivácia? Keď nevieme čo, kedy…
     

PETER URBANEC 2016. SLOVENSKÉ EVANJELIZAČNÉ STREDISKO.

5/5 (10 hlasov)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.