Romantika pre nechápavých

ModernDope (old account) @ Flickr.com, https://www.flickr.com/photos/jadendave/4590318135/

  • 2. Feb '12
  • 9 minút
  • 16465
  • 55

Romantika je dôležitá časť ženskej osobnosti. Muži len výnimočne, ak vôbec, povedia niečo ako: „Ó, aké romantické!“ alebo: „Moja ideálna žena je pravá romantička.“ Kým ja v skutočnosti po romantike veľmi netúžim, moja žena áno.

Predstavme si, že by som vzal svoju ženu na rande a ďalšie ráno by sa ma priateľ spýtal, čo som robil minulý večer. Moja odpoveď by znela asi takto:

a) „Och, šli sme ku Kegovi, bolo to úžasné. Mal som fakt chutný steak s prílohou! Bol taký dobrý, že sa mi Rushia pokúsila kúsok ukradnúť. To teda nie, všetko je moje. Potom sme šli do kina — na babský film, ale Rushii sa to páčilo. Zastavili sme sa v Starbucks na kávu a laté a na záver sme odviezli opatrovateľku domov.“

b) „Človeče, mal som neuveriteľne romantický večer s Rushiou! Vzal som ju na večeru so sviečkami. Atmosféra bola perfektná. Hľadeli sme na seba pohľadmi plnými túžby a stratení v našej láske sme jedli kaviár. Boli sme jedno. Potom sme šli do kina, nebolo to to najlepšie, čo som kedy videl, ale na tom nezáleží, bolo krásne byť s ňou tak intenzívne bez vyrušenia. Teraz cítim, že sme si blízki.“

Keď ste predpokladali, že poviem „a“, máte bod. Som chlap ako väčšina. Ale keď sa spýtate mojej ženy, áno, nepochybne povie „b“.

Nájdi viac dôvernosti vo vašom vzťahu, lásky, zabudnutej intimity

Čo tým chcem povedať? Romantika je dôležitá časť ženskej osobnosti. Muži len výnimočne, ak vôbec, povedia niečo ako: „Ó, aké romantické!“ alebo: „Moja ideálna žena je pravá romantička.“ Kým ja v skutočnosti po romantike veľmi netúžim, moja žena áno. Boh ju stvoril tak, že má túto potrebu v sebe „zabudovanú“, a mňa zase stvoril tak, aby som jej túžbu/potrebu dokázal naplniť. Teda — hoci romantika nie je prirodzene mojou prioritou, potrebujem vstúpiť do tejto ríše pre manželkin prospech. Je to súčasť obetavej lásky. Romantika môže byť mužná. Milujem myšlienku Johna Eldredga z jeho knihy Divoký v srdci, kde píše: „Bol si stvorený na obraz Boha ako muž. Úmyselne ti dal vášeň, divoké srdce a pozýva ťa prežiť to, čo podľa Neho znamená byť mužom, ktorý je nebezpečný skutočne dobrým spôsobom. Tvoja prirodzenosť je spojená s túžbou bojovať, prežiť dobrodružstvo a zachraňovať krásku.“

A keď ťa ani toto dostatočne neinšpiruje, potom vedz: Keď svojej žene neposkytneš romantiku, urobí to niekto iný. Vždy existujú iní muži, ktorí sú pripravení zachraňovať krásku. Ale za predpokladu, že prijmeš výzvu, ponúkam ti niekoľko tipov, ako s tým začať.

Staň sa majstrom v prejavoch romantiky voči svojej žene

Bolo by to pekné, keby romantické prejavy voči dáme tvojho srdca spočívali len v tom, že kúpiš kvety alebo čokoládu. Ale realitou je, že každá žena má svoje jedinečné chute, je výnimočná v tom, čo sa jej páči a čo nie. A nielen to: hoci má žena rada kvety a sladkosti, môžeš ich používať len dovtedy, kým sa to nestane stereotypným. Snaž sa byť kreatívnejší.

Okrem toho, snaž sa dobre spoznať svoju ženu, objav, čo ju okliešťuje a čo šteklí jej fantáziu. Darček, z ktorého jedna žena omdlieva, môže byť podľa inej zbytočne veľkým utrácaním. Vysnívané rande jednej ženy môže byť najhoršou nočnou morou pre druhú. Ak chceš, aby sa tvoja žena cítila milovanou, komunikuj jej svoju lásku spôsobom, ktorému porozumie a ktorý ocení.

Nevytvárajte romantiku nanovo, inšpirujte sa.

Existujú dva typy kreativity — vynaliezavosť a napodobovanie. Vynaliezavý muž vytvára skúsenosť improvizáciou, na mieru pre svoju ženu. Napodobňujúci muž používa myšlienky iných ľudí a robí z nich svoje. Viete, čo sa hovorí: ukradnúť jednému — plagiát, ukradnúť mnohým — výskum! Vynalož úsilie, aby si bol aspoň z času na čas vynaliezavý. Tvoja originálna snaha bude určite hovoriť sama za seba. Navyše, tvoje jedinečné nápady okúzlia — si v súlade s tým, čo má ona rada.

Keď ťa čo i len pomyslenie na vynaliezavosť znervózňuje, daj do toho tvoje srdce. Niektorí muži sú viac kreatívni ako iní. Ale aj muž s najväčšou predstavivosťou môže mať ťažkosti s prípravou romantických chvíľ pre svoju ženu. Tak využime možnosť osvedčených metód a hurá do plagiátorstva!

Keď plánujete pekný večer vonku, existuje veľa ponúk, vhodných špeciálne na Valentína. Napríklad večera a lístky do divadla — všimnite si, že nehovorím o hokeji a hotdogoch cez prestávku. Internet je studnicou romantických nápadov — len si zadajte na Googli heslo „romantické nápady pre mužov“. Čo sa týka nápadov na jednodňové výlety, prezrite si turistické brožúrky o vašom meste, aby ste objavili zaujímavé miesta, ktoré by ste mohli navštíviť. Ak hľadáte dlhší romantický výlet, pouvažujte o plavbe loďou alebo all inclusive pobytoch v letoviskách.

Alebo konkurujte Marthe Stewartovej, známej autorke kuchárskych kníh a odborníčke na zariaďovanie domácností a na organizáciu rôznych podujatí, s týmto kreatívnym nápadom, ktorý je zadarmo.

Čo potrebujete:

1 starý čln

1 kus papiera

1 obálku a 1 pero

1 sviečku

1 teplú prikrývku

Počas letného dňa napíšte takýto odkaz: „Stretneš ma v prístave o desiatej večer.“ Vlož odkaz do obálky s inštrukciou, že obálka smie byť otvorená presne o 21.31 hod. Daj to bez vysvetlenia svojej manželke ráno, keď odchádzaš z domu.

Keď príde do prístavu o desiatej, tvoje najromantickejšie „ja“ ju bude čakať v starej drevenej loďke so sviečkou na prove. Veslujte po jazere v svite mesiaca, zastavte v strede, nechajte sa unášať a rozprávajte sa.

Nebojte sa zbierať nápady od iných. V Cyranovi z Bergeracu (rovnako ako Roxanne a Hitch) hľadajú hlavné postavy u expertov na romantiku radu, ako majú dvoriť svojej „vyvolenej“. Nenavrhujem vám, aby ste jej skúsili klamať, ako to urobili oni, ale nijako to neublíži, keď si necháte poradiť tými, ktorí sú možno trochu kreatívnejší. Ak máte problém vykoktať sa, nuž, na to tu máme televízne kanály plné romantických filmov.

Možnosti sú prakticky neobmedzené. Ale dajte si pozor, aby to, čo vyberiete, potešilo predovšetkým vašu manželku — nie vás.

Uchopte romantickú chvíľu

Kým sme bývali na severe kanadskej provincie Saskatchewan, Rushia a ja sme milovali jej obrovské, šíre nebo. Niekedy počas šoférovania trblietajúca sa polárna žiara zrazu zaplavila oblohu. Keď som nemyslel iba na seba a nesnažil sa čo najrýchlejšie a najefektívnejšie dostať do cieľa našej cesty, mal som možnosť všimnúť si tieto neočakávané a nezabudnuteľné zázraky tým, že som odstavil auto a v bázni ich pozoroval.

Aj takto môže romantika niekedy vyzerať. Môže to byť kedykoľvek, kdekoľvek, bez akéhokoľvek plánovania. Tieto spontánne momenty môžu byť silnejšie ako tisícky dolárov, minutých na darček alebo výlet.

Spontánnosť môže byť aj v tom, že keď vidíš, že tvoja žena mala ťažký deň — vezmeš ju von na večeru. Alebo keď v rádiu ide romantická pieseň, buď spontánny a zatancuj si s ňou v kuchyni. Povedz jej, ako dobre dnes vyzerá. Vychutnaj si pekný západ slnka alebo hviezdnatú oblohu. Tieto momenty sa nám naskytujú často, len sme zvyčajne príliš zaujatí a zameraní na niečo iné, než aby sme si ich všimli. Nebudeš vždy Casanovom, nestráviš hodiny (a peniaze) prípravou perfektného momentu. Všetko, čo môžeš urobiť, je mať oči otvorené, všímať si príležitosť a byť dostatočne flexibilným využiť ich.

Každý ťah romantikou maľuje obraz

Každý romantický skutok môže sám o sebe vyzerať ako zanedbateľný. Nakoniec, čo môže znamenať jedna kytica kvetov vo vzťahu tak komplikovanom ako je manželstvo?

Iste, keď je romantika v manželstve len občasnou udalosťou namiesto spôsobu života, kytica nemusí znamenať nič. Ale keď pravidelne vynakladáte úsilie na to, aby sa vaša manželka cítila vzácnou, každý romantický moment je ako ťah štetcom na krásnom umeleckom diele. Jednotlivé ťahy štetcom vytvoria spolu ohromujúci obraz.

Je to obraz, ktorý tvojej manželke hovorí, že sa o ňu staráš a myslíš na ňu a že vaše manželstvo je skutočne v tvojom živote prioritou. Ale je to tiež obraz, ktorý ovplyvňuje vaše deti. Dodáva im pocit bezpečnosti — vzťah mamy a otca je pevný. Učí tvojich synov, ako zaobchádzať so ženou a ako si ju vážiť. Udáva štandard pre tvoje dcéry, povzbudzuje ich, aby si nevybrali mužov, ktorí s nimi nebudú zaobchádzať správne. Skrátka, udržiavanie romantického vzťahu s tvojou ženou je dôležitou súčasťou dedičstva, ktoré zanechávaš svojim deťom.

Skontroluj svoj postoj vo dverách

Celý život som bol športovcom, a preto som často počul trénerov hovoriť: „Skontroluj svoj postoj vo dverách.“ V tímovom športe to znamená: nie všetko je o tebe. Ide o niečo väčšie a potrebujem to nájsť, prestať sa zameriavať na seba a sústrediť sa na vyšší cieľ.

S romantikou je to podobné. Naša motivácia potrebuje správne umiestnenie. Jednoducho povedané: pri romantike nejde len o vytúžený výsledok (napr. sex). Pristupovanie k romantike zo sebeckej perspektívy vedie do slepej uličky. Potrebujeme sa zamerať na to, čo dávame, nie na to, čo dostaneme. Cieľom nie je jednoducho dať mojej žene toľko, aby ona bola schopná dať mi to, čo chcem. Keď som si vzal Rushiu, sľúbil som, že jej potreby položím nad moje, že ju budem ľúbiť a vážiť si ju bez ohľadu na jej reakciu. Romantika je súčasťou uskutočňovania tohto sľubu. Keď to robíme, vráti sa nám to mnohými spôsobmi, a to je úchvatné. Ale nie je to hlavný cieľ.

Zanechaj to, čo je za tebou a choď v ústrety tomu, čo je pred tebou

Aj keď je dôležité zachovávať veci novými a čerstvými, aj tradície môžu priniesť romantiku. Radšej, ako uviaznuť v slepej koľaji tým, že budem robiť niečo rok čo rok, nájdi nové spôsoby, ako tieto staré tradície znovu oživiť a vynoviť. Napríklad namiesto toho, aby si dal svojej žene každý rok tucet ruží na výročie, daj jej jednu ružu za každý rok, ktorý ste spolu. Iste, môže to byť trošku drahé, keď budete oslavovať 30 alebo 40 rokov, ale ona sa nebude tešiť len z kvetov, ale bude dojatá aj tým, že si budeš pamätať, koľko rokov ste spolu (Nepomýľ sa!).

Tiež by si mohol čas od času skúsiť niečo nezvyčajné. Na nedávne výročie som daroval Rushii 100 ruží. Áno, vyzeralo to, akoby som ich vzal z pretekárskej dráhy, ale keď si Rushia prečítala kartičku, na ktorej bolo 100 spôsobov ako ovplyvnila môj život, zabodoval som.

Pamätaj na tvoje publikum

Už som spomínal, že som športovec. Ako pravdepodobne viete, v tímových športoch je tradícia zvaná iniciácia. Keď sa nový hráč pripojí k tímu, je privítaný a tím sa snaží, aby sa stal jeho súčasťou cez akýsi rituál. Je to zvyčajne zábava, ale občas sa to môže vymknúť z rúk podobne, ako sa to vymklo mne počas našich medových týždňov.

Moja manželka si užívala horúcu sprchu, kým som relaxoval na posteli v hotelovej izbe. Naplnený úžasom, vyplývajúcim z toho, že som mladý a zamilovaný, chcel som urobiť niečo, aby som moju milovanú privítal v tíme Klassenovcov — niečo, čo by zmazalo všetky pochybnosti o tom, že som nadšený, že ju mám na palube.

Vedel som len, že príležitosť si vyžaduje: iniciačný obrad! Takže kým si Rushia blažene a netušene užívala sprchu, naplnil som vedro ľadovou vodou. Priblížil som sa ku kúpeľni, pogratuloval si a mysliac si: „Bude sa jej to páčiť a bude sa skutočne cítiť ako súčasť môjho tímu!“ som zdvihol vedro nad sprchu a zaujúkal som, vítajúc Rushiu v tíme vedrom studenej vody, vyliatej na jej hlavu. Zvíjal som so smiechom, vychádzajúc z kúpeľne a čakajúc na Rushiu, kým príde a ocení môj skutok.

A naozaj to ocenila — navrhla, aby som v tú noc spal na samostatnej posteli. Sám.

Môj problém bol v tom, že som zabudol, kým ona je. Nie je jedným z chalanov a nemôžem s ňou zaobchádzať, ako keby ním bola. Moja žena nechce, aby som ju tresol po zadku, hodil jej buchtu z druhej strany stola alebo s ňou rozprával športovou terminológiou. Väčšinou iba túži po objatí. Musím sa snažiť spoznať jej potreby a túžby, ktoré niekedy znamenajú ísť proti mojim vlastným inštinktom — najmä, keď zahŕňajú vedro studenej vody.

Urob to… teraz

Áno, všetci sme zaneprázdnení. Rozumiem tomu. Ale obetovanie vzťahu s tvojou manželkou je istá cesta ku katastrofe.

Skvelé manželstvo nie je niečo, čo môže počkať. Začni v malom. Začni dnes.

Dave Klassen ©  2006

Pôvodný článok nájdete na: www.growthtrac.com

4,6/5 (10 hlasov)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.