Stratégie na boj so žiadostivosťou

Rita M. @ Flickr.com, http://www.flickr.com/photos/fotorita/2232969060/

  • 25. Júl '23
  • 4 minúty
  • 6999
  • 2

Tvoj život sa odohráva vo vojnovej zóne, kde na teba neustále útočí hriech. V poslednom čase je neustále posilňovaný front, kde na teba doráža pokušenie v podobe žiadostivosti, a to hlavne v oblasti sexuality. Na mieste je teda otázka, ako sa brániť.

Na mysli mám mužov a ženy. Pre mužov je to zrejmé. Potreba bojovať proti neustálej záplave vizuálneho pokušenia je zrejmá. Tento typ pokušenia je pre ženy menej zjavný ale rovnako veľký, ak rozšírime záber aj na pokušenie v podobe jedla alebo túžbe po dokonalej postave, či vysnívaných vzťahoch.

Keď hovorím o „žiadostivosti“, myslím tú oblasť myšlienok, predstáv a túžob, v ktorej dochádza k nesprávnemu pochopeniu sexuality. Tu predkladám súbor stratégií vo vojne proti nesprávnym túžbam.

Vystríhaj sa, čo najviac ako je možné a rozumné, pohľadom a situáciám, ktoré vzbudzujú nevhodnú túžbu.

Hovorím „ možne a rozumne“, pretože nejaké vystavenie sa pokušeniu je neodvratné. A hovorím „nevhodná túžba“, pretože nie všetka túžba po sexe, jedle a rodine je zlá. Dokážeme rozpoznať, kedy sa stáva nevhodnou, neužitočnou, a teda cestou, na ktorej nás táto túžba zotročuje. Poznáme naše slabosti a tiež to, čo ich aktivuje. „Vystríhanie sa“ je biblická stratégia. „Pred chúťkami mladosti utekaj, ale snaž sa za spravodlivosťou.“ (2. Tim 2:22) „Ale o telo sa nestarajte tak, aby v ňom vznikali zlé žiadosti.“ (R 13:14)

Povedz nie každej jednej žiadostivej myšlienke do piatich sekúnd.

A povedz to pomocou autority Ježiša Krista. „V mene Ježiša, NIE!“ Skutočne nemáš oveľa viac ako päť sekúnd. Vystav sa žiadostivosti bez odporu na dlhší čas a uviazneš v takej sile, ktorá je skoro neporaziteľná. Ak sa odvážiš, povedz si to aj nahlas. Buď tvrdý a bojovný. Ako povedal John Owen, „Zabíjaj hriech alebo on bude zabíjať teba.“ Zasiahni rýchlo a zasiahni tvrdo. „Vzoprite sa diablovi — a utečie od vás.“ (Jk 4:7)

Bojuj ohňom proti ohňu. Proti prísľubom hriechu postav Kristove prísľuby.

Obráť svoju myseľ na Krista ako na nadradené uspokojenie.

Povedať „nie“ nestačí. Musíš sa presunúť z obrany do útoku.Bojuj ohňom proti ohňu. Proti prísľubom hriechu postav Kristove prísľuby. Biblia nazýva žiadostivosť: „klamné žiadosti.“ (Ef 4:22) Klamú. Sľubujú viac, ako môžu dodržať. Biblia ich nazýva „žiadosti z času nevedomosti“. (1. Pt 1:14) Iba blázni sa podvolia. “Ihneď šiel za ňou ako vôl, keď ide na jatku.“ (Pr 7:22) Podvod je porazený pravdou. Nevedomosť je porazená znalosťou. Musí to byť úžasná pravda a prekrásna znalosť. Musíme vyplniť naše mysle nadradenými Ježišovými prísľubmi a potešením. Musíme to urobiť hneď ako povieme žiadostivosti: „NIE!“

Pevne si udržiavaj zasľúbenie a potešenie z Krista vo svojej mysli, pokým nevytlačíš iné obrazy.

Upriam svoju pozornosť na Ježiša. Mnohí zlyhajú v tom, že sa vzdajú príliš skoro. Hovoria, „pokúšal som s tým zápasiť ale nefungovalo to“. Potom sa opýtam, „ako dlho si skúšal?“ Ako silno si namáhal svoju myseľ? Myseľ je ako sval. Môžeš ju ponaťahovať, aby sa vylepšila. Uchváť kráľovstvo násilím. (Mt 11:12) Buď neľútostný. Udržuj zasľúbenie Kristovo pred svojimi očami. Drž ho. Drž ho! Nepúšťaj ho! Neustále ho udržiavaj! Ako dlho? Tak, ako to bude nevyhnutné. Bojuj! Pre Krista bojuj, až pokým nevyhráš. Ak by elektrické garážové dvere boli kúsok od toho, aby rozdrvili tvoje dieťa, držal by si ich celou svojou silou a kričal o pomoc a držal by si ich a držal a držal.

Raduj sa z vyššieho uspokojenia.

Pestuj si schopnosti pre potešenie v Kristovi. Dôvod, prečo žiadostivosť panuje, je preto, lebo Kristus pre teba nie je príťažlivý. Sme v predvolenom nastavení pre podvod kvôli našej malej radosti v Kristovi. Nehovorte, „to jednoducho nie som ja“. Aké kroky si podstúpil, aby si v sebe prebudil lásku k Ježišovi? Bojoval si za radosť? Nerezignuj. Bol si stvorený, aby si si cenil Krista celým svojím srdcom — viac ako si ceníš sex alebo cukor. Ak máš malú záľubu v Kristovi, protichodné pôžitky vyhrajú. Žiadaj Boha o uspokojenie, ktoré sa ti nedostáva. „Nasýť nás ihneď zrána svojou milosťou, aby sme po všetky svoje dni radostne plesali.“ (Ž 90:14) Neustále hľaď na najveľkolepejšiu Osobu na svete, pokiaľ ho neuvidíš takého, aký v skutočnosti je.

Bol si stvorený, aby si si cenil Krista celým svojím srdcom — viac ako si ceníš sex alebo cukor.

Presuň sa k užitočným činnostiam, preč od lenivosti a ostatného správania, ktoré by ťa zranilo.

Žiadostivosť rastie najrýchlejšie v záhrade voľného času. Nájdi si vyhovujúcu prácu, ktorú budeš robiť a rob ju s celou svojou silou. „Nebuďte leniví v horlivosti, duchom vrúci, slúžte Pánovi.“ (R 12:11) „Buďte pevní, neklátiví, rozhojňujte sa stále v diele Pánovom.“ (1. K 15:58) Buďte v hojnosti práce. Postav sa a nájdi si niečo, čo by si robil. Pozametaj izbu. Zatlč klinec. Napíš list. Oprav vodovodný kohútik. A to všetko rob pre Ježiša. Bol si stvorený, aby si spravoval a tvoril. Kristus zomrel, aby si ty „horlil za dobré skutky“. (Tit 2:14) Nahraď nečistú žiadostivosť túžbou po dobrých skutkoch.

Bojujúc na tvojej strane,

Pastor John

Uverejnené 17. 8. 2011

John Piper © 2005. Desiring God.

Pôvodný článok nájdete na: www.desiringgod.org

5/5 (20 hlasov)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.