Sully

  • 24. Sep '16
  • 3 minúty
  • 13745
  • 62

Svet sa stal svedkom „zázraku na rieke Hudson“. Tam, kde by iní stratili hlavu, tento muž si ju zachoval chladnú. Napriek tomu, že stratil oba motory v rekordne najnižšej výške, zachránil všetkých 155 pasažierov obzvlášť obdivuhodným manévrom.

Réžia: Clint Eastwood 
Scenár: Todd Komarnicki podľa knihy Chesley Sullenbergera a Jeffrey Zaslowa 
Hrajú: Tom Hanks, Aaron Eckhart, Anna Gunn, Laura Linney, Autumn Reeser, Sam Huntington, Jerry Ferrara

Rok 2009. New York sa prebúdza do chladného januárového rána. Chesley Sullenberger smeruje do práce ako každý iný. Pilotovanie dopravného lietadla je pre neho po 40-ročných skúsenostiach rutina. Dnešok však bude iný. Dnešok sa zapíše do dejín.

Keď Sully nasmeroval Airbus k oblohe, ešte netušil, že celý let bude trvať iba niekoľko minút. Nikto ich nevaroval. Nikto ich na to nepripravil. Krátko po vzlietnutí narazili na kŕdeľ vtákov, ktorý totálne poškodil obe motory. Kapitán sa spočiatku chcel vrátiť a pristáť na letisku. Následne však vyhodnotil situáciu tak, že najlepším riešením bude núdzové pristátie na rieke Hudson. K pasažierom prehovoril iba raz, a veľmi krátko: „Pripravte sa na náraz.“ Celý záchranný manéver trval iba 208 sekúnd. Chesley „Sully“ Sullenberger sa stal prvým, kto pristál na vodnej ploche bez jedinej straty na živote. Všetkých 155 pasažierov vyviazlo bez väčších zranení a za svoj život dnes ďakujú hrdinovi z obyčajného ľudu, ktorý len konal svoju prácu najlepšie, ako vedel.

Drámu, natočenú podľa skutočnej udalosti, režíruje Clint Eastwood, a tentoraz príbeh nijak neprikrášľuje, nič v ňom nedopĺňa a nemení. Paradoxne, svoju kvalitu film čerpá práve z tejto skutočnosti. Eastwood vo filme využíva retrospektívu, ktorá nás vtiahne do vnútorného sveta hlavnej postavy, ktorá sa stretáva s bežnými problémami života. Neistá finančná budúcnosť, mierne vyhrotený vzťah s manželkou, stagnujúci vlastný biznis. Zblízka sledujeme, ako ťažko sa s týmto tlakom Sully vyrovnáva. K tomu všetkému vyšetrovanie udalosti naznačuje, že jeden motor ešte fungoval a kapitán svojím rozhodnutím pristáť na rieke zbytočne ohrozil život desiatok ľudí.

A presne to je to, čo som potreboval. Hollywood nám už priniesol kvantum kvalitných drám a hrdinov. Teraz však Eastwood trafil do čierneho. Prišiel s hrdinom,  s ktorým sa bežný divák vie stotožniť. Vie sa vžiť do jeho situácie, problémov, starostí. Predostiera nám príbeh, ktorý hovorí, že hrdinom sa môže stať každý, kto len vykonáva svoju prácu najlepšie ako vie.

Okrem príbehu film ťaží najmä zo skvelého castingu. Kapitána Sullyho hrá oscarový Tom Hanks, ktorému rola úžasne sadla. Asistuje mu tiež dobrý Aaron Eckhart ako co-pilot. Silnou stránkou je, že aj keď sa pohybujeme často hore-dole medzi tragickou udalosťou, tým čo sa dialo pred, po, spomienkami na detstvo, či nočnými morami Sullyho, film stále pôsobí prehľadne a nie chaoticky.

Negatívne hodnotím scény so Sullyho manželkou, ktoré na mňa pôsobia príliš umelo a bez emócii hodných situácie, keď váš muž pristane s lietadlom plným ľudí kdesi na rieke stovky kilometrov od domova.

Premýšľaj nad tým, keď ideš do práce alebo do školy, či dnes nemôžeš byť hrdinom. Netreba možno veľa. Len byť dôsledný v zodpovednostiach a úlohách, ktoré sú pred tebou. Dbaj na malé, a zachrániš veľké. 

Otázky na zamyslenie:

•    Napriek tomu, že Sully všetkých zachránil, bol ihneď podrobený vyšetrovaniu. Obviňovali ho z toho, že existovala aj iná cesta k záchrane ľudí. Prijíma sa ti ľahko pomocná ruka, „záchrana“ v každodennom živote, alebo máš tendenciu ju odmietať a byť nezávislý?
•    V závere filmu sa Sully prechádza s co-pilotom, ktorý bol počas celej záchrannej akcie po jeho boku. Vraví mu: „Som hrdý na to, čo sme spravili. Som hrdý na teba a na to, s akým pokojom si konal.“ Akých máš priateľov po boku ty? Vedia ti povedať: som na teba hrdý?
•    Keď sa z reproduktorov ozval pilotov hlas: „Pripravte sa na náraz.“, v lietadle prepukol chaos. Zneli modlitby, ronili slzy, písali sms-ky. Si pripravený vo svojom živote na náraz? V čom nachádzaš kotvu, záchranu? 

PETER URBANEC 2016. SLOVENSKÉ EVANJELIZAČNÉ STREDISKO.

4,8/5 (20 hlasov)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.