Tomb Raider

  • 21. Mar '18
  • 4 minúty
  • 11400

Recenzia filmu.

Réžia: Roar Uthaug

Scénar: Alasair Siddons, Evan Daugherty

Kamera: George Richmond

Hudba: Junkie XL

Hrajú: Alicia Vikander, Walton Goggins, Dominic West, Daniel Wu, Kristin Scott Thomas, Derek Jacobi, Hannah John-Kamen, Alexandre Willaume, Nick Frost (a ďalší)

Meno Lara Croft je, minimálne z môjho pohľadu, meno, ktoré počul takmer každý. Väčšinou si ľudia pri ňom predstavia Angelinu Jolie, ktorá znázornila túto postavu v dvoch filmoch, a to Lara Croft — Tomb Raider (2001) a Lara Croft — Tomb Raider — Kolíska života (2003).

Film vychádza z hernej predlohy a od roku 1996 vyšlo viac ako pätnásť samostatných hier. Hra si vybudovala silnú fanúšikovskú základňu, najmä vďaka hlavnej protagonistke, Lare. Bola jednou z prvých hier, kde ste mohli hrať za ženu.

Žiaľ, tak, ako to väčšinou býva pri filmoch, ktoré vychádzajú z hernej predlohy, to rovnako dopadlo aj pre prvé dva filmy o Lare Croft. Zle. Angelina Jolie bola pri oboch filmoch nominovaná na najhoršiu herečku. Človek by čakal, že to veľmi podobne dopadne aj pri novej verzii filmu. Poďme si to postupne rozobrať.

V roku 2013 vyšiel po päťročnej prestávke nový diel z tejto hernej série. Tvorcovia prišli s niečím novým. Rozhodli sa spraviť hrubú čiaru za celou sériou, a vytvorili tak príbeh, kde sa všetko začína. Príbeh, kde sa zrodila Lara Croft, ako ju poznáme. Viem, nemá to byť recenzia na počítačovú hru, ale musím ju spomenúť, pretože tvorcovia sa konečne rozhodli držať najmä pôvodného príbehu s menšími dejovými úpravami. To považujem za výraznú prednosť tohto filmu. 

Lara (Alicia Vikander) má dvadsaťjeden rokov a je to už sedem rokov, čo sa jej otec, Richard Croft vydal na dobrodružnú cestu za hľadaním strateného ostrova Yamatai, na ktorom by mala byť pochovaná japonská kráľovná Himiko. Lara si nechce priznať, že jej otec je už dávno mŕtvy, no vo chvíli, ako sa rozhodne podpísať papiere o prevzatí veľkého majetku, ktorý jej otec zanechal, zisťuje že jej otec mal aj iný dobrodružný život, o ktorom doteraz nevedela a na základe jeho posledných výskumov o spomínanom ostrove, sa rozhodne mladá Lara vydať na nebezpečnú púť, s úmyslom nájsť svojho strateného otca. Neráta však, že to bude o mnoho náročnejšie, ako čakala.

Keby ste si pozreli trailer k rebootovanej hernej sérii a následne by ste si pozreli trailer k filmu, našli by ste mnoho podobných prvkov. Na čo snímka poukazuje viac, zároveň, čo je jej hlavným jadrom viac ako v hre, je vzťah medzi otcom a dcérou. Vo filme vidíme niekoľko flashbackov, ktoré sa nám snažia čo najjasnejšie tento vzťah vykresliť. Richard dbal na to, aby to nebola len slečinka zo šľachtického rodu, ale dával veľký dôraz aj na fyzickú vyspelosť svojej dcéry, čo Lara brala veľmi vážne.

Veľmi sa mi páčilo, že jej postava nie je vykreslená ako Chuck Norris v ženskom prestrojení, ale skôr ju môžeme vnímať ako jemnú mladú ženu, u ktorej dominuje veľmi dobrá fyzická forma, ktorá je len predpokladom k zvládnutiu všetkých nebezpečných úloh, no v skutočnosti je to vôľa prežiť, ktorá ju núti prekonávať samú seba. S tým sú spojené všetky scény, kde Lara musí spraviť skoro nemožné, aby sa zachránila.

Veľmi pozitívne je, že tie scény nie sú o visení na malíčku a v poslednej chvíli jej niekto podá ruku. Tvorcovia sa snažili do toho vniesť čo najviac reality, čo sa im skutočne podarilo. Lara nie je nadčlovek, ktorý keď spadne vyviazne bez škrabancov, ba naopak, dokáže sa aj nepekne zraniť, ale napriek tomu sa nevzdáva. Herečka Alicia Vikander musela podstúpiť veľa tréningov, aby všetky tieto scény dokázala zvládnuť.

Čo sa týka samotného nakrúcania, to sa väčšinou odohrávalo v Juhoafrickej republike (približne päť mesiacov). Režisér Roar Uthaug sa rozhodol pre natáčanie najmä s kulisami s minimom CGI efektov, aby prostrediu dodal najväčšiu autenticitu. Aj keď natáčanie bolo namáhavejšie, bol to múdry krok. Myslím, že ďalší film, kde vidíme hlavne CGI a sem-tam sa objaví aj reálny záber, by nebol žiadnym prínosom pre dnešnú kinematografiu. CGI použité vo filme vôbec nepôsobí rušivo. Je to niečo úplne iné ako napríklad Čierny Panter, kde sa nedá nevšimnúť si neskutočnosť prostredia.

Hudba mi na začiatku viac prekážala. Neskôr sa to zlepšilo, ale je na škodu, že tvorcovia jej nevenovali viac pozornosti.

Z deja sa dá toho veľa naučiť, či už ide o riešenie zdanlivo nezvládnuteľných životných situácii, ako by mal vyzerať vzťah medzi rodičom a dieťaťom, alebo môže pôsobiť ako motivácia k cvičeniu, keď sa chlapci nechcete nechať zahanbiť fyzickým predpokladom nejakého dievčaťa.

Mňa film podnecoval premýšľať nad mojím správaním k rodičom. Koľko situácií by som asi ľutoval, keby tu odrazu neboli? Bol by som ochotný riskovať svoj život kvôli niekomu, na kom mi naozaj záleží?

Lara nemala ľahké ani detstvo. Väčšinou bola odkázaná na výchovu pestúnov a v období, keď potrebovala otca najviac, odišiel na dlhú cestu. Od dievčaťa v štrnástich rokoch sa dá skôr čakať hnev než pochopenie otcových zámerov. Napriek tomu, môžeme vidieť, že v Lare veľké odpustenie. Dokonca je ochotná položiť svoj život, aby život Lorda Crofta zachránila.

Moje odporúčanie? Tomb Raider sa skutočne oplatí vidieť, oplatí sa tak spraviť hlavne v kine so všetkými audiovizuálnymi efektmi. Takisto sa oplatí zahrať si aj rovnako pomenovanú hru.

Ešte jedno mínus by som filmu predsa len dal, v hre sa dočkáte o mnoho viac survival modu, ktorý ak by bol viac zakomponovaný do scenára, z filmu by vytvoril ešte väčšie dobrodružstvo.

Čerešnička na záver. Jedna z najlepších replík z filmu bola, ako Larin otec Richard povedal, že je lepšie, keď zomrie jeden človek za milión ľudí, ako by mali zomrieť všetkých milión ľudí a jeden prežiť.


Otázky na zamyslenie:.

Aký je môj vzťah s rodičmi?

Snažím sa spraviť niečo pre to, aby som mal lepší vzťah s nimi?

Bol by som ochotný obetovať sa pre niekoho, koho mám naozaj rád?

Čo ma vnútorne ženie?

Dávid Šmilňák 2018. SLOVENSKÉ EVANJELIZAČNÉ STREDISKO.

4/5 (13 hlasov)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.