Urob niečo

Emily Carlin @ Flickr.com, https://www.flickr.com/photos/emiline220/4250623021/

  • 11. Feb '12
  • 2 minúty
  • 4557

„… a ja som prišiel, aby mali život, a to v hoj­nej miere!“

„… a ja som prišiel, aby mali život, a to v hoj­nej miere!“

Toto je jeden z najznámejších Ježišových výrokov. Je to to, čo by sme dnes nazvali „misionárskym výrokom“. Však, ak vraví, že prišiel dať život v hojnej miere, čo presne sľubuje? Zdá sa, že život je jedným z tých slov, ktoré dnes každý pozná, ale ktoré je až prekvapivo ťažké jasne definovať (môžete si to vyskúšať). Tu je najlepšia definícia, akú poznám: život je vnútorná sila spraviť niečo.

Vložte do zeme kamienok — a aj tam ostane bez toho, aby sa niečo stalo. Ale vložte tam semienko — a niečo sa stane. Absorbuje výživu, aby mohlo rásť. A rastie. Prijíma od sveta, ale aj dáva späť. Niečo sa deje, pretože semienko v sebe ukrýva život, bez ktorého by sa nič nestalo. Žiť znamená zmeniť svet.

Keďže sa živočíchy môžu pohybovať, môžu aj spraviť viac než obyčajné semienka. A o čo viac teda ľudia: rozsah ich schopností je až zarážajúci. Túžba niečo spraviť je prítomná v každom človeku. Preto deti tak veľmi milujú kufríky aktivít: chcú otvoriť veko a stlačiť gombík, roztočiť kolesá. Chcú kresliť a tvoriť. Chcú vynachádzať. Chcú niečo spraviť.

Toto do nás vložil Boh. Je to súčasť toho, že sme boli stvorení na Jeho obraz. Stvoril Adama a Evu a dal im právo tvoriť. „Toto je váš kufrík aktivít. Váš priestor. Tvorte. Sejte semeno. Udomácňujte zvieratá. Saďte plodiny. Robte niečo.“

Je výsadou žijúcej bytosti, že môže niečo robiť. Je výsadou ľudskej bytosti, že môže robiť veľké veci: pre Boha, s Bohom.

Keď okolnosti alebo zlyhania, alebo ľudia ubíjajú tieto kvality, cítime sa vo vnútri mŕtvi. Preto nás pasivita tak dehumanizuje. Ježiš prišiel, aby ti dal moc ďaleko väčšiu, ako je tá tvoja, moc konať veľké veci. Takýto život začína vtedy, keď sa naše myšlienky a túžby zakorenia len v Ňom, presne ako sa aj semienko zakoreňuje v zemi. Z následnej hojnosti dôvery a radosti v nás vytryskne prúd kreativity a sila na to, aby sme okolo nás konali dobré veci.

Takže, buď dnes aj ty človekom, ktorý niečo spraví. Pozvi Ježiša, aby to urobil s tebou. Už žiadna pasivita. Keď budeš na stretnutí, a napadne ti dobrá myšlienka — povedz ju. Ak si s niekým, kto je zronený — povzbuď ho/ju. Napíš mu odkaz, modli sa, poďakuj, zavolaj priateľovi, všimni si krásu, daj svojmu životu výzvu, vyrieš problém, daruj niekomu darček, pozvi ho na obed, zasej semienko, zasaď rastlinku.

Ži v hojnej miere. Urob niečo konkrétne.

John Ortberg. © April 2010.

Pôvodné článok nájdete na: johnortberg.com

5/5 (3 hlasy)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.