V hlave (Inside Out)

  • 28. Aug '15
  • 3 minúty
  • 9002
  • 11

Recenzia animovaného filmu.

Pre človeka, ktorý vyrastal na animovanej sérii Bol raz jeden život, tento koncept nie je úplne neznámy, aj keď je celý svet užasnutý z prevratnosti myšlienky, ktorú rozprávka predostiera. Samozrejme, inovácia sa tomuto animovanému filmu uprieť nedá a nápad je naozaj výborný a na trhu moderných animovaných filmov unikátny, ale asi som film V hlave mal vidieť skôr. (Spomienky z detstva mi nikto nikdy nevezme. Jedine, že by som ich zabudol ja sám… , ale nepredbiehajme.)

Vykresliť pútavo a vtipne fungovanie mysle nie je jednoduché, ale Pixaru sa to podarilo. Možno práve preto máte miestami pocit, že toto by kľudne mohlo byť základnou učebnicou psychológie (ako hovorí pán Horák) a možno práve preto si tento príbeh pozriete znova. (Aj Bol raz jeden život sme pozerali na hodinách Prírodovedy a potom ešte viackrát aj doma a teraz to pozerám so svojimi deťmi a myslím, že budem aj so svojimi vnúčatami, ak ešte bude existovať niečo také ako internet… .)

Ako teda funguje naša myseľ? Päť postavičiek (Radosť, Smútok, Strach, Nechuť a Hnev) Vám to s "Radosťou" vysvetlia v tomto 102 minútovom príbehu o dievčatku Riley. Riley sa musí vyrovnať s tým, že napriek detstvu plnému krásnych spomienok, ktoré prežila v Minessote, sa musí kvôli tomu, že jej Otec zmenil prácu, presťahovať do San Francisca, kde nemá priateľov, svoju detskú izbu ani svoj hokejový tím.

To, čo sa navonok zdá len ako problém s adaptáciou, má však v hlave oveľa väčšie príčiny. Radosť a Smútok totiž omylom odišli z riadiaceho centra, a tak Rileyu začínajú riadiť zvyšné tri emócie, ktoré s riadením nemajú až také skúsenosti. (Radosť ich ku kormidlu veľmi nepúšťala). Riley zmietaná Strachom, Nechuťou a Hnevom sa vydáva v ústrety svojmu prvému dňu v novej škole, medzi nových spolužiakov, po nových uličkách v novom meste.

V rovnakom čase sa my diváci dostávame spolu s Radosťou a Smútkom do neprebádaných končín ľudskej /Rileyinej/ mysle, objavujeme jej tajné zákutia a vidíme tiež, ako sa spomienky a ostrovčeky istoty, na ktorých si Riley zakladala, zrazu pod vplyvom nového prostredia a neskúseného riadenia rúcajú ako domček z karát.

V hlave má snahu byť rozprávkou pre celú rodinu, čo je niekedy na škodu, keďže detský príbeh nie je natoľko pútavý, aby ste si ho pozerali znovu a znovu a príbeh pre dospelých zasa nejde natoľko do hĺbky, ako by bolo možné (a žiadané). Suma sumárum zostávame niekde na pol ceste, kde si síce Vaše ratolesti s odstupom času radi pozrú túto rozprávku znova, no ani nie tak kvôli príbehu, ale skôr kvôli tomu, aby zistili, ako vlastne tá ich hlava funguje.

Rozprávka Vás môže viesť k rôznym diskusiám o tom, ako fungujú ľudské emócie a ako ich potrebujeme mať všetky a že život bez jednej z nich by bol nie tak celkom úplný. Je tu aj príklad hrdinstva, obete a niekde pod povrchom načrtnutá aj myšlienka toho, ako sa z dieťaťa stáva dospelák, resp. čo všetko treba obetovať, aby sa k veleniu v riadiacom centre opäť dostala "Radosť".

Na druhej strane, viac Rileyinho príbehu, zápletky, pohľadov do hlavy rodičov, či vykreslenia hlbšieho vzťahu "Radosti", "Smútku" a ružového slona Big Bonga by určite neuškodilo.

Nechcem znižovať hodnotu rozprávky, ktorú by niektorí radi na jar budúceho roku videli aj na Oscaroch, len sa mi spolu s niektorými ďalšími divákmi zdá, že z tak skvelého nápadu sa dalo vyťažiť viac. Alebo jednoducho starnem a môj ostrov zábavy už upadol do jamy zabudnutia a tak nie všetko, čo vidím, ma dokáže nadchnúť tak, ako keď som mal šesť rokov. Tento vek je mimochodom odporúčaný zahraničnými webstránkami ako minimálna veková hranica (aj keď rodičia odporúčajú osem rokov) na pozeranie tejto rozprávky.

Netreba ale zabúdať na to, že PIXAR je so svojimi rozprávkami o niekoľko levelov ďalej oproti svojej konkurencii a možno mám naň aj kvôli tomuto faktu vyššie nároky.

V hlave je rozprávka, ktorú by ste si mali pozrieť. Ak máte deti 8+ tak určite aj s nimi. Môže podnietiť zaujímavé diskusie a nielen medzi deťmi.

Otázky na premýšľanie:

1. Každý z nás má vo svojej hlave ostrovčeky, ktoré v našom živote hrajú dôležitú úlohu. Čo sa stane, ak sa zo dňa na deň rozpadnú a stratia v nevedomí? Ako to otrasie našou osobnosťou a našim životom? Čo sa stane, ak sa zrazu rozpadne naraz viacero z nich?

2. U každého z nás prevláda vo velení iná emócia. Ktorá emócia riadi veliteľstvo vo vašej hlave najviac? Prečo? Chceli by ste, aby váš život ovládala iná emócia?

3. Naozaj je celý náš život ovládaný len emóciami? Čo tak zdravý rozum? Čo prevláda vo vašom živote? Rozum, či emócie?

Martin Viglaš © 2015. Slovenské evanjelizačné stredisko.

4,1/5 (7 hlasov)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.