Veriť v Boha, ak sa Jeho existencia nedá vedecky potvrdiť?

Saint Louis University Madrid Campus @ Flickr.com, https://www.flickr.com/photos/slumadridcampus/5750162705/

  • 24. Jún '10
  • 2 minúty
  • 6224

Existencia lásky, zla a dobra nie je iba nejakou hypotézou. Je samozrejmé, že väčšina ľudí, vrátane ateistov, pripúšťa, že hodnoty ako láska, dobro, priateľstvo a vernosť sú morálne či duchovné skutočnosti, ktoré naozaj existujú.

Niekedy sa nám predkladá tvrdenie, že vedecká metóda je vedecký fakt. Na druhej strane to však neznamená, že ak niečo nemôže byť potvrdené vedecky, je to menej reálne alebo menej dôležité ako vedecký fakt.

Napríklad prežitie ľudskej civilizácie je závislé na tom, ako sa väčšina ľudí rozhoduje medzi dobrom a zlom. Ale morálne hodnoty ako dobro a zlo nemožno vedecky preveriť. Znamená to, že ak morálne hodnoty nedokážeme vedecky potvrdiť, sú menej skutočné alebo menej konkrétne v porovnaní s tým, čo veda potvrdzuje?

Väčšina ľudí považuje za morálne zlé pre muža alebo ženu, ak opustí svojho manžela či manželku a malé deti a začne nový život s iným partnerom. Väčšina ľudí by považovala tento skutok za vážne morálne zlyhanie alebo za tú najhoršiu vec, akú môže človek vôbec urobiť. Ale existuje tu nejaký presvedčivý „vedecký dôkaz“, ktorý by mohol byť predložený, ako dôkaz toho, že dané správanie je zlé?

Aký vedecký dôkaz môže byť preukázaný na to, že vražda, krádež či znásilnenie sú zlé? Čo by sa stalo s naším systémom spravodlivosti, ak by musela obžaloba vedecky dokazovať, že ak človek zavraždí, či okradne druhého človeka, je to zlé?

Existencia lásky, zla a dobra nie je iba nejakou hypotézou. Je samozrejmé, že väčšina ľudí, vrátane ateistov, pripúšťa, že hodnoty ako láska, dobro, priateľstvo a vernosť sú morálne či duchovné skutočnosti, ktoré naozaj existujú. Teisti, či už kresťania, alebo nekresťania, majú neuveriteľný dôkaz existencie Stvoriteľa v rozmanitosti materiálneho sveta. Aj keď vedecký „duch doby“ 20. storočia trval na tom, že materiálny svet nie je nič viac ako produkt neosobnej, náhodnej evolúcie, dnešný vedecký konsenzus nás posúva k záveru, že vesmír bol úmyselne stvorený (s neuveriteľnou presnosťou) pre rozvoj života.

Je rozumné predpokladať, že všetko vo fyzickej realite má svoju príčinu. Podobne je logické tvrdiť, že svoju príčinu má aj všetko v realite duchovnej. Nemateriálne, duchovné hodnoty, ako láska, dobro a iné sú tak isto úžasné ako materiálne krásy tohto sveta.

Božia existencia nemôže byť dokázaná vedeckými metódami. Na jednej strane nemôžeme dokázať Božiu existenciu, ale ako rozmýšľajúci ľudia vieme, že máme iba alternatívne vysvetlenia pre niektoré krásy materiálnej či duchovnej reality a ich existenciu nemôžeme dokázať podobne, ako nemôžeme dokázať ani existenciu Boha. Hoci viera je viac záležitosťou srdca ako rozumu a veriť Bohu je morálne ako aj racionálne rozhodnutie, je racionálne vysvetlenie existencie Boha, ako zdroja všetkej reality pevnejšie ako hociktoré iné vysvetlenie.

© RBC ministries. Všetky práva vyhradené.

Pôvodný článok nájdete na: www.rbc.org

4,1/5 (7 hlasov)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.