Zmysel práce

https://www.pexels.com/photo/design-desk-display-eyewear-313690/

  • 9. Nov '17
  • 1 minúta
  • 3907
  • 130

Jill Lamarová napríklad niekoľko rokov pracovala pre Merrill Lynch, kým sa rozhodla, že potrebuje zmenu. Keďže milovala knihy a bola aj dobrou autorkou, rozhodla sa prejsť do vydavateľstva a začala odznova na najnižšej pozícii s najnižším platom. Zápasila so skutočnosťou, že príležitosť zarobiť množstvo peňazí nevyhnutne neznamená, že bankovníctvo je povolaním, v ktorom má pokračovať.

Rozmýšľala, ako by namiesto toho mohla najlepšie využiť svoje dary a zápal pre službu. Jej rozhodnutie znepokojilo mnohých, dokonca aj v zbore!

Kresťania by si mali uvedomovať toto revolučné chápanie zmyslu práce vo svete. Nemáme si vyberať prácu a vykonávať ju kvôli vlastnému sebanaplneniu a získaniu moci, pretože Božie povolanie konať niečo dostatočne posilňuje. Máme vidieť prácu ako cestu, ako sa dá slúžiť Bohu a blížnemu a v súlade s týmto zámerom by sme si mali vyberať a vykonávať prácu. Otázka, ktorú si ohľadom výberu práce kladieme už nie je: „Ako zarobím čo najviac peňazí a získam čo najvyššie postavenie?“ Otázka musí teraz znieť: „Ako s existujúcimi schopnosťami a príležitosťami môžem čo najviac slúžiť iným ľuďom so svojimi vedomosťami o Božej vôli a ľudských potrebách?“

Jill sa veľmi vážne zaoberala touto otázkou. V nasledujúcich rokoch vo vydavateľstve zistila, že je dobrá v editovaní a objavovaní nových spisovateľov. Rástla v zápale dať svetu dobré príbehy na čítanie. Niekedy tieto príbehy odzrkadľovali jej biblický spôsob myslenia o svete, ale niekedy nie. Hľadala výnimočnosť. Nakoniec začala riadiť úžasný program pre Barnes & Noble nazvaný Objavte skvelých nových spisovateľov. Skrze túto iniciatívu vedela dať výborným novým autorom šancu získať širšie publikum čitateľov.

Všimni si niečo neintuitívne ohľadom dvoch otázok na predchádzajúcej strane. Práve tá druhá nám dá udržateľnú motiváciu a disciplínu pre výnimočnosť v práci. Ak je cieľom práce slúžiť a vyvýšiť seba, potom bude práca menej o práci a viac o nás. Z našej agresivity sa napokon stane zneužívanie, snaha sa premení na vyhorenie a kvôli sebestačnosti sa budeme hnusiť sami sebe. Ak je ale zmyslom práce slúžiť a vyvýšiť niečo, čo nás prevyšuje, potom máme v skutočnosti lepší dôvod používať talent, ambície a podnikateľský elán a z dlhodobého hľadiska je úspech pravdepodobnejší, dokonca aj podľa toho, ako to definuje svet.

TIMOTHY KELLER © EVS — UKÁŽKA Z KNIHY Viera a práca

4,6/5 (16 hlasov)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.