3 frázy, na ktoré by sa kresťania mali prestať spoliehať

frenchdave @ Flickr.com, https://www.flickr.com/photos/frenchdave/6838290831

  • 9. Okt '14
  • 3 minúty
  • 4257
  • 45

Niekedy sa krčím, keď počujem kresťanov rozprávať (vrátane mňa). Tu je niekoľko fráz, ktoré by nezaškodilo počuť menej.

Niekedy sa krčím, keď počujem kresťanov rozprávať (vrátane mňa). Tu je niekoľko fráz, ktoré by nezaškodilo počuť menej.

1. „Boh ti nedá viac, ako dokážeš zniesť."

Keď niekto prechádza zložitým obdobím, je ťažké povedať správnu vec. Ale vždy je vhodné mlčať. V skutočnosti Biblia povzbudzuje ľudí, aby „plakali s plačúcimi" (Rim 12:15). Neexistujú magické slová, ktoré zbavia bolesti.

Ak nutne musíš niečo povedať, uisti sa, že to nie sú prázdne bezmyšlienkové slová, duchovný nezmysel. Hovoriť niekomu „Boh ti nikdy nedá viac, ako dokážeš zniesť" je nesprávne z viacerých hľadísk.

  • Nie je to biblicky presné: Bude pre teba zložité nájsť tento malý drahokam v Biblii (alebo nejaké podobné stanovisko, týkajúce sa tejto záležitosti). Som presvedčený, že v Písme je plno ľudí, ktorí sa nachádzajú na konci toho, čo dokážu zniesť.
  • Nie je to vhodné: Dokonca aj keby to bola pravda, z pohľadu, že milujúca osoba sa vám zdôverí s hroznou skúškou, cez ktorú prechádza, sa vtedy cíti, že sa pasuje s niečím, čo je viac, než čo dokáže zniesť. Táto ošúchaná fráza potom vyznie ako bolestivá a odmietavá.
  • Je to skrátka hlúpe: Ľudia stále prechádzajú zložitejšími vecami, než aké zvládnu. Či je to strata dieťaťa alebo pomalé umieranie na rakovinu, ľudia prechádzajú vecami, ktoré si možno ani nedokážeme predstaviť. Povedal by si židovským väzňom v koncentračnom tábore Buchenwald „Boh vám nedá viac, ako dokážete zniesť?"

2. „Boh mi povedal… "

Nepochybujem o tom, že Boh k nám hovorí. Čo však v mojej mysli vyvoláva otázky je, ako starostlivo to vnímame. Po rokoch strávených vedením chvál v Letničnej cirkvi som presvedčený, že väčšina z toho, čo pripisujeme Bohu, je náš vlastný vnútorný dialóg.

S frázou „Boh mi povedal… " je veľa problémov:

  • Zabraňuje to rozhovoru: Čo môžeš povedať, keď niekto povie niečo hlúpe a doplní to frázou „Boh mi to povedal?" Núti ťa to odpovedať „Nie, nepovedal." Pripisovanie vecí Bohu je jeden z najväčších zabijakov konverzácie, aké si vieš predstaviť — definitívny triumf.
  • Je to ultraduchovné: V kresťanskom svete neexistuje jednoduchšia cesta vyzdvihnutia vlastnej osoby. Po dvadsiatich rokoch služby ale môžem povedať, že ľudia, ktorí pripisovali každú svoju myšlienku Bohu, boli jedni z najmenej duchovných ľudí, ktorých som poznal.
  • Často je to porušenie dôvery: Dojmy a myšlienky, ktoré občas cítim, že prichádzajú od Boha, sú hovorené mne. Je to, ako keď sa dvaja milenci intímne rozprávajú a potom to jeden z nich vytára každému, koho pozná. To ochudobňuje také spoločenstvo. Veci povedané v tajnosti, sa nestávajú hlbšími, keď sú vykričané verejne. V skutočnosti rozprávanie o nich často zabíja celú motiváciu pre ich vykonanie.

Môžeš mi veriť, ak k tebe Boh prehovoril, je to vzácne, či o tom niekto vie alebo nie.

3. „Budem sa za teba modliť."

Toto je jedna z problematických fráz. Modlitba je jedna z najdôležitejších vecí, ktorú môže kresťan robiť. Ale sú chvíle, keď vyslovenie vety „Budem sa za teba modliť" sa javí ako neprimerané, nevhodné.

  • Je to záväzok: Ponuka sa za niekoho modliť je posvätná. Ak sa vôbec nemáš v úmysle modliť alebo dokonca ak to nie si schopný vykonať, najlepšie je sa nezaväzovať. Plusom je, že tvoje modlitby sú cenné dokonca aj vtedy, keď človek, za ktorého sa modlíš, o tom nevie (možno ešte cennejšie).
  • Modlitba nenahrádza skutky: Niekto, komu diagnostikovali rakovinu potrebuje tvoje modlitby, ale rovnako môže potrebovať jedlo, starostlivosť alebo finančnú pomoc. Sľúbiť niekomu, že sa za neho budeš modliť, keď zanedbávaš konkrétne spôsoby, ktorými mu môžeš preukázať Božiu lásku, je srdcervúce. Každopádne, modli sa, ale tiež investuj nejaký čas, aby si konkrétne pomohol (v skutočnosti to môže byť niekoho odpoveď na jeho modlitby).
  • Modli sa neskôr, ale modli sa aj teraz: Jedna vec, ktorá robí z „Budem sa za teba modliť" zlyhanie naplniť záväzok, je budúci čas. Pridáva ti to niekoho starosť na tvoj zoznam vecí, ktoré máš urobiť. Chceš niekoho osloviť? Modli sa za neho neskôr, ale modli sa za neho aj teraz. Ešte sa mi nestalo, aby mi niekto povedal nie, ak som sa ho opýtal, či sa za neho môžem modliť. Ale aj keby povedal nie, tak čo na tom? Vystúp zo svojej komfortnej zóny a modli sa.

Jayson Bradley. Pôvodný článok nájdete na: jaysondbradley.com

4,2/5 (11 hlasov)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.