Ako prežiť neveru

TMAB2003 @ Flickr.com, http://www.flickr.com/photos/tmab2003/3576981976

  • 25. Apr '11
  • 5 minút
  • 14353
  • 26

Cudzoložstvo pôsobí zničujúco na akékoľvek manželstvo, bez ohľadu na okolnosti. Nanešťastie, je až priveľmi časté.

Cudzoložstvo pôsobí zničujúco na akékoľvek manželstvo, bez ohľadu na okolnosti. Nanešťastie, je až priveľmi časté. Ak sa váš manžel alebo vaša manželka dopustili či dopúšťajú cudzoložstva, potrebujete sa so svojimi pocitmi obrátiť na Boha a požiadať Ho o múdrosť a silu urobiť správnu vec, ale tiež prosiť o schopnosť počuť Jeho hlas uprostred bolesti a trápenia.

I keď sa nevera nedá ničím ospravedlniť a zraneného partnera z nej nemožno viniť, k pokušeniu začať si s niekým mimo manželstva najčastejšie prispievajú nenaplnené potreby a možnosť citového rozptýlenia. Zamyslite sa nad sebou. Napĺňate potreby vášho manžela či manželky? Takáto otázka sa ťažko kladie sebe samému, mohla by však zmeniť váš život.

Urobte aj ďalší krok a položte si i nasledujúce otázky:

  • Zmenil/a som spôsob, akým sa venujem manželovi/manželke? Je pre mňa stále prioritou?
  • Kritizujem ho/ju alebo mu/jej často niečo vyčítam?
  • Naozaj sa snažím naplniť jeho/jej potreby (úcta, sex, romantika, bezpečie)?
  • Modlím sa pravidelne za svojho manžela/manželku a za naše manželstvo?

Rady zradenému partnerovi

Keď ste sa zamysleli a zistili ste, že aj vy ste prispeli k tomuto problému, oľutujte to a majte na pamäti, aj keď budete zvažovať reakciu na danú situáciu. Vyrovnanie sa s neverou je veľmi zložité a týka sa mnohých vecí, ktorými by ste sa mali zaoberať skôr, ako sa rozhodnete, čo urobíte.

  • Aký je postoj vášho manžela/manželky v tejto záležitosti?
  • Hovorí o nej otvorene a je úprimný/úprimná?
  • Prejavuje ľútosť a trápi ho/ju to?
  • Išlo o jediný raz alebo nevera pretrvávala mesiace až roky?
  • Pokúšal/a sa manžel/manželka aféru utajiť?

Ak bolo vaše manželstvo nezdravé a akt cudzoložstva vášho manžela alebo manželky bol len krátkou príhodouvo chvíľke slabosti, je dôležité zobrať to do úvahy. Ak ide u vás o tento prípad a váš životný partner to úprimne ľutuje, poradil by som vám, aby ste mu odpustili a zmierili sa. Prvou podmienkou by však mala byť vzájomná dohoda, že navštívite manželskú poradňu, aby vám v nej pomohli „opraviť“ slabé miesta, ktoré viedli k tomuto problému a obnoviť dôveru vo vzťahu.

Ak je však partnerovi jeho cudzoložstvo ľahostajné, ak v ňom stále pokračuje a odmieta prestať alebo ak nejde o prvý raz, čo sa také niečo stalo, aj vaša reakcia by mala byť radikálnejšia. V tomto prípade by ste mali uvažovať aj o odlúčení alebo o rozvode. Zotrvaním v takomto vzťahu sa vystavujete riziku vážnej choroby ako aj veľkej citovej ujmy.

Aj keď sa v Biblii píše, že sa smieme rozviesť, ak sa jeden z manželov dopustí cudzoložstva, neznamená to, že ide o Božiu dokonalú vôľu. Boh dokáže zázračne zmeniť kohokoľvek. Vždy by ste mali hľadať Boží smer prostredníctvom modlitby a múdrej rady priateľa.

Ak sa rozhodnete pre rozvod, takisto vám odporúčam vyhľadať duchovné poradenstvo, aby vám pomohlo prekonať celý proces. Obdobie, keď ste citovo na dne, môže byť veľmi náročné, aby ste sa v ňom rozumne rozhodovali sami. Poraďte sa s dôveryhodným kresťanským vodcom alebo psychológom a získajte objektívny a biblický pohľad na váš problém.

Ak váš partner svoj skutok ľutuje, chvíľu potrvá, kým mu znovu začnete dôverovať. Odpustiť musíte vy, ako aj plniť svoju úlohu vo vzťahu, je však na vašom mužovi či žene, aby znovu získavali vašu dôveru, a to si vyžaduje čas.

Vyrovnávanie sa s dôsledkami nevery sa podobá oplakávaniu smrti milovanej osoby. Či už svojmu partnerovi dáte ešte šancu, alebo nie, je dôležité, aby ste si uvedomili, že máte právo smútiť. Zažili ste obrovskú zradu. Nikým sa nenechajte presvedčiť o opaku. Je normálne, že sa už možno nebudete správať tak bezstarostne ako kedysi. Ublížili vám. Pocity zrady aj smútku sú úplne normálne a dajú sa očakávať. Je však dôležité, aby ste tieto bolestivé emócie odovzdali Bohu a dovolili Mu, aby sa o vás postaral a uzdravil vás. V Biblii sa hovorí, že Duch Svätý nás očisťuje vodou skrze Slovo. Biblia je Jeho Slovo. Začnite ho čítať a dovoľte Pánovi, aby obmyl vaše pocity svojou uzdravujúcou mocou.

Rady partnerovi, ktorý sa previnil

Ak ste vy ten, kto sa dopustil nevery, najdôležitejší krok, ktorý môžete urobiť, je prijať zodpovednosť za svoje činy a pripustiť ich závažnosť. Uvedomte si bolesť a zradu, ktorú ste spôsobili svojmu manželovi či manželke. Zhrešili ste proti Bohu a proti svojmu partnerovi.

Začať musíte oľutovaním svojich skutkov pred Bohom a potom aj pred svojím partnerom. To však neznamená, že sa zbavíte dôsledkov svojho konania. Musíte znášať, čo ste spôsobili. Prihláste sa do poradne a porozprávajte sa s pastorom alebo duchovným vodcom. Jediný spôsob, ako môžete vyriešiť svoje problémy, je otvoriť svoje srdce, byť ochotný priznať si vinu a pokoriť sa.

Navrhnite partnerovi, aby šiel do poradne s vami, ale nevyvíjajte nátlak. Idete sa poradiť, lebo chcete, aby vaše manželstvo fungovalo, nie aby ste „napravili“ svojho partnera. Uvedomte si, že bez ohľadu na to, aké okolnosti prispeli k zlyhaniu vášho manželstva, nikto vás nenútil, aby ste zhrešili. Vy ste sa tak rozhodli.

Ak sa usilujete zachrániť manželstvo, budete musieť dokázať, že ste sa zmenili. Dôvera sa dá stratiť v momente, obnovuje sa však dlhý čas, takže buďte trpezlivý a neočakávajte okamžité výsledky. Je len prirodzené, že sa k vám manžel alebo manželka načas správa podozrievavo či opatrne. Dôvera sa dá získať späť, musíte však vystupovať otvorene a úprimne a dokázať, že sa vám dá veriť.

Ak chcete, aby vaše manželstvo fungovalo, musíte prerušiť všetky kontakty s osobou, s ktorou ste sa nevery dopustili, aj keby to znamenalo, že sa budete musieť presťahovať či zmeniť prácu. Inej cesty niet. Akokoľvek si veríte, že sa to už nikdy nestane, neklamte sa. Klamstvo je nepriateľova smrteľná pasca a vy do nej spadnete, ak sa pokúsite zľahčovať vážnosť svojho konania alebo podceníte nebezpečenstvo, že tento hriech zopakujete.

Pozorne si tiež vyberajte priateľov. Nevytvorte blízke kamarátstvo s niekým, kto je neverný alebo neveru schvaľuje. Nepotrebujete negatívny vplyv ďalších zranených ľudí. Naopak, vyhľadávajte aktívnych kresťanov s fungujúcimi manželstvami.

Nádej a uzdravenie

Počas dlhých rokov poradenskej praxe som pomáhal riešiť mnohé ťažké situácie, nikdy som sa však nestretol s problémom, ktorý by bol taký zložitý alebo zničujúci, že by si s ním Boh neporadil alebo že by odňal svoju lásku. Zradeným Boh sľubuje, že Jeho ucho pozorne načúva ich plaču, inými slovami, že ich uteší (Izaiáš 66:13, Žalm 34:16–19). Tomu, kto zradil, hovorí: „Oľutuj hriechy, odvráť sa od zlých ciest a Ja ťa obnovím“ (2. Kronická 7:14, Žalm 103:12).

Čomukoľvek čelíte, obráťte sa s tým na Neho, pretože s Bohom nie je nič nemožné a On vždy pracuje v prospech človeka, ktorý je Mu oddaný a usiluje sa urobiť správnu vec.

Verše z Písma, ktoré uzdravujú srdce:

Izaiáš 59:1
Žalm 18:7
Žalm 34:18–19
Príslovia 3:5
2. Korintským 4:16–18
1. Petrov 1:6–9
1. Jánov 1:9

Pôvodný článok nájdete na: www.growthtrac.com

Jimmy Evans. © 2005 Growthtrac Ministries.

3,8/5 (6 hlasov)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.