Dlh nie je problémom peňazí

https://www.pexels.com/photo/shopping-business-money-pay-50987/

  • 29. Nov '18
  • 3 minúty
  • 2020
  • 18

Dnes sa stovky tisíc ľudí prebudia s bremenom dlhu. Sme zvádzaní veriť, že riešenie dlhu a cesta k finančnej slobode začína výplatnými páskami, dobrým rozpočtom či investíciou. Vzdelávanie sa v oblasti peňazí je múdre a užitočné, ale nemôže to byť náš štartovací bod. Bolo by to, ako učiť chlapca kopať do lopty, ale nenaučiť ho nič o cieli, pravidlách a základoch hry.

Je zároveň nemožné a nebezpečné riešiť otázku osobného dlhu rozprávaním o peniazoch. Ako každý problém v našom živote, aj dlh musí byť zakorenený v biblickom svetonázore. Musíme nechať Ježišovo evanjelium, aby upravilo to, ako vnímame dlh, a tvarovalo naše užívanie peňazí. V opačnom prípade nebudeme schopní porozumieť peniazom, vyhnúť sa dlhom a používať financie na slávu Božiu.

Dlh a kapitulácia

Riešenie problému dlhu nezačína vzdelaním v oblasti peňazí, začína kapituláciou. Ty a ja nikdy nepoužijeme peniaze tak, ako mali byť použité, a nikdy neskončíme so zlými návykmi v zmysle zaobchádzania s peniazmi, ak nežijeme v skutočnosti, že život nie je o nás.

Sme Božím nápadom, odzrkadľujeme Jeho dizajn, existujeme kvôli Nemu a boli sme poverení, aby sme plnili Jeho vôľu. Keď príde na peniaze, Ty ani ja sme neboli stvorení na to, aby sme našli vlastný spôsob manipulácie s peniazmi, alebo aby sme vymysleli vlastný súbor pravidiel.

Svet nebol stvorený na to, aby sme realizovali našu vlastnú definíciu šťastia. Peniaze neboli vytvorené s cieľom priniesť do nášho života veci, ktoré chceme. Ak nezačneme s kapituláciou, aj keď nemáme dlh, tak nikdy nebudeme používať peniaze tak, ako Boh zamýšľal.

Ak sa na to pozrieme takto, má s peniazmi problém možno viac ľudí, než si uvedomujeme. Myslíme si, že sme v poriadku, pretože si môžeme zaplatiť za naše potešenia. Ale nie sme v poriadku, pretože to, čo tvaruje naše nakladanie s peniazmi, je vlastníctvo, a nie kapitulácia. Prvým krokom k zdravému nakladaniu s peniazmi je kapitulácia pred slávou Toho, ktorý je väčší než my.

Dlh a spokojnosť

Dlh nemusí byť len problémom utrácania, je to aj problém spokojnosti. Ak si pozorne prečítate Pavlove slová, začnete tušiť, že láska k peniazom je prepojená s niečím omnoho významnejším než sú peniaze:

„A pobožnosť so spokojnosťou je skutočne veľkým ziskom;  lebo nič sme nepriniesli na svet a nepochybné je, ani nič odniesť nemôžeme. Preto, keď máme pokrm a odev, s tým sa uspokojíme. Ale tí, čo chcú zbohatnúť, upadajú do pokušenia a do osídla, do mnohých nerozumných a škodlivých žiadostí, ktoré ponárajú ľudí do záhuby a zatratenia. Koreňom všetkého zla je zaiste milovanie peňazí, po ktorých niektorí zatúžili, tak zblúdili od viery a spôsobili si mnoho bolestí.“ (1. Tim 6:6–10)

Pavol začal svoju diskusiu so spokojnosťou, lebo vedel, že korene problémov sú práve v spokojnosti. Jedine vtedy keď sa Božia milosť v nás skutočne sformovala, môžeme žiť finančne zdržanlivý život a dokážeme sa zbaviť sebeckých túžob, ktoré si môžu naše peňaženky dovoliť.

Nechápte ma zle. Nie je zlé investovať do domova pre rodinu, nakŕmiť deti alebo dopriať si oddych s vašimi milovanými. Boh nás povoláva robiť tieto veci v láske. Snažím sa vás naviesť, aby ste preskúmali, ako veľmi vás nespokojnosť vedie k tomu, aby ste míňali peniaze.

Ak je moje srdce uspokojené Božou slávou, vtedy je moje srdce skutočne spokojné a tak som oslobodený od tyranie nádeje, že ďalšie míňanie peňazí mi prinesie uspokojenie. Utrácanie peňazí pre vlastné šťastie nikdy neprinieslo trváce šťastie. Výsledkom je iba získanie dlhu a emocionálny a duchovný stres.

Dlh a evanjelium nádeje

Toto píšem nielen pre vás, ale aj pre seba. Nenosím kreditnú kartu, ale moje srdce stále hľadá život tam, kde ho nemôže nájsť. Stále ma príliš priťahujú veci, ktoré nepotrebujem. Som príliš skúsený na to, aby som ospravedlnil výdavky, ktoré by som nemal robiť. Zápasím s tým, pretože stále žijem príliš verne v kráľovstve seba.

Preto sa držím blízko Ježišovho evanjelia. Božia milosť so sebou nesie nový začiatok. Tí, ktorí zbierajú, sa môžu stať tými, ktorí dávajú. Tí, ktorí kontrolujú, môžu byť tými, ktorí kapitulovali. Môžeme sa dostať z dlhov. Božia milosť otvára dvere do nového vzťahu k peniazom každému z nás. Nie preto lebo sme dobrí a zaslúžime si to, ale pretože Boh je tak dobrý a ponúka nám milosť, ktorá je tak mocná.

Božia milosť nám ponúka jedinú nádej na zmenu v oblasti financií. Žiadna hora dlhov nie je väčšia než Božia milosť a žiaden problém nie je tak hlboký, aby Božia milosť nebola hlbšia.

Ak čelíme problémom s peniazmi, nemusíme byť v strese, nemusíme byť paralyzovaní strachom, nemusíme presúvať vinu, aby sme uľahčili svojmu svedomiu, a nemusíme strácať nádej. Môžeme čeliť našim problémom s peniazmi nie vďaka tomu, že sme rozumní a schopní im čeliť, ale preto lebo Boh je taký, a ponúka nám odpustenie, záchranu a milosť.

Paul Tripp © DESIRING GOD. WEBSITE: DESIRINGGOD.ORG
PÔVODNÝ ČLÁNOK NÁJDETE NA: WWW.DESIRINGGOD.ORG

4,7/5 (21 hlasov)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.