Keď sa stretnú „ešte nezosobášení“ II.

Guian Bolisay @ Flickr.com, https://www.flickr.com/photos/instantvantage/5831509222

  • 25. Mar '15
  • 5 minút
  • 3579
  • 1

Chodenie zobrazujúce Ježiša. Pokračovanie článku.

4. Hľadajte partnera z prvých radov.

Lásku hľadajte na správnych miestach. Zamerajte sa na žatvu, a ste zaviazaní nájdením pomocníka. Namiesto toho, aby vašou misiou bola svadba, spravte Boží globálny plán a postup evanjelia tam, kde ste, vašou misiou. Vtedy nájdete niekoho, kto sa snaží o to isté. Ak dúfate, že si vezmete niekoho, kto vášnivo miluje Ježiša a svedčí o Ňom, bude pravdepodobne najlepšie začať chodiť do spoločenstva, ktoré to robí tiež.

To ale neznamená, že by sme mali slúžiť preto, aby sme tam našli našu lásku. Boh napokon nebude takouto službou veľmi poctený. Nie, to jednoducho znamená, že ak hľadáme špecifickú osobu, existujú dobré, bezpečné a identifikovateľné miesta, v ktorých takíto ľudia žijú, slúžia a spoločne oslavujú Boha. Zapojte sa do takého spoločenstva, slúžte si navzájom a hľadajte Boha, aby vášmu chodeniu otvoril dvere.

5. Nerozmýšľaj o vás ako o manželoch, kým sa manželmi naozaj nestanete.

Síce toto môže vyzerať ako omnoho častejší prípad žien, ale bol som single dostatočne dlho a strávil som dosť času so single mužmi, aby som mohol povedať, že to nie je len problémom žien. Cieľom všetkých skutočne kresťanských dvojíc by mala byť svadba, preto nie je prekvapivé, že naše sny a očakávania, naše srdcia bežia za všetkým ostatným.

Predstavovať si, ako by naše deti vyzerali alebo kam by sme šli na dovolenku, ako by sme trávili prázdniny alebo aký dom by sme si kúpili, nie je také ťažké si predstaviť. A tak ako sex, tieto všetky veci môžu byť veľmi dobré, bezpečné a nádherné, no v kontexte vašej zmluvy. Satan vám chce nepatrne pomôcť vytvoriť idoly v manželstve a rodine, ktoré sú veľmi krehké pre váš ešte nezosobášený vzťah.

„Povedal mi, že ma miluje.“ „Sľúbila mi, že ma nikdy neopustí.“ To sú zdanlivo drahocenné vety, ktoré sa nie vždy vyplatia. Sú často vyslovené s dobrým úmyslom, no bez prsteňa — a bez prsteňa môžu byť dôsledky devastujúce. Strážte svoje srdce a predstavivosť pred zruinovaním vo svojom súčasnom záväzku.

6. Hranice, naši najlepší priatelia

Najčastejšie kladená otázka medzi kresťanmi by mohla byť, „ako ďaleko je už priďaleko pred svadbou?“ Fakt, že sa túto otázku stále pýtame, znamená, že si všetci potrebujeme nakresliť nejaké čiary, a tie čiary vyzerajú pre väčšinu rozmazane. Ak sa váš vzťah uberá k manželstvu, budete zažívať pokušenie, veľa pokušenia.

Sexuálny hriech je diablovou zbraňou na zničenie kresťanských vzťahov. Ak neuznávate nepriateľa, a nevzopriete sa mu, budete prekvapení, ako rýchlo ste prehrali. Hranice čistoty vo vzťahoch sa stanú jednými z našich najlepších kamarátov v tejto vojne!

Zatiaľ čo spontánne skoky do intimity vyzerajú v romantických filmoch skvelo a pôsobia v danom momente skvelo, plodia hanbu, ľútosť a nedôveru. Skúsme sa najprv rozprávať o dotykoch pred dotýkaním. Vymeňme šteklenie za dôveru, prekvapenie za čistotu a istotu. Pred tým, než sa do čohokoľvek pustíme, modlime sa za správne rozhodnutia.

Hranice sú nevyhnutné, pretože na ceste do manželstva a k jeho dovŕšeniu naša chuť voči intimite len rastie, ako ju kŕmime. Sme tak biologicky stvorení. Dotyky vedú k ďalším dotykom. Byť spolu osamote v niektorých situáciách bude produkovať divoké pokušenia. Dokonca aj spoločné modlitby alebo nekonečné telefonáty vedia spôsobiť nezdravé predávkovanie intimity pred svadbou.

Ak sme úprimní, často by sme sa oveľa radšej brodili vo vzťahu čím ďalej, než čakali príliš dlho na ďalší krok. Ak by ste hľadali pár, ktorý oľutoval hranice, ktoré si stanovil, bude to nemožné. No oveľa ľahšie nájdete páry, ktoré by si priali, aby si hraníc stanovili viac. Ako nasledovníci Ježiša Krista by sme naozaj mali byť tí najopatrnejší a ostražití.

Hranice chránia a hranice poskytujú zárezy budovania dôvery. Ako si budeme určovať spoločné hranice, malé aj veľké, a zaväzovať sa na ich spoločné dodržiavanie, objavíme hĺbku a vzory dôvery, ktoré budú slúžiť našej intimite, dodržaniu záväzku a rozhodnutiam, tak vtedy by nás Boh mohol viesť k tomu, aby sme sa zobrali.

7. Neprestajne zapájajte svoje spoločenstvo.

Chodenie slúži na to, aby sme čo najlepšie rozpoznali schopnosť nášho partnera plniť Božiu víziu a cieľ pre manželstvo s nami. Hoci to možno budete vy, ktorí budete mať posledné slovo, nemusíte byť tou najlepšou osobou, ktorá to bude vedieť posúdiť. Tak, ako vo všetkých oblastiach kresťanského života, potrebujeme Kristovo telo, keď premýšľame nad tým, s kým chodiť, ako chodiť a kedy sa zobrať.

Hoci je to málokedy príjemné, vždy sa oplatí vidieť váš vzťah z perspektívy ľudí, ktorí vás poznajú a majú radi. Možno to povedie k ťažkým rozhovorom, možno sa nezhodnete na všetkom, ale donúti vás to riešiť veci, ktoré ste riešiť nechceli a veci, ktoré by ste si sami nemuseli všimnúť.

Záchranu nájdete tam, kde je mnoho radcov (Príslovia 11:14).

Pozvite iných ľudí, nech vidia do vášho vzťahu. Trávte čas spolu s ďalšími pármi a single ľuďmi, ktorí sú ochotní ukázať na vaše dobré, zlé a škaredé stránky.

8. Nech je celé vaše chodenie misiou.

Nie, nepovzbudzujem vás do vzťahu s neveriacim. Keď vravím chodenie ako misia, myslím tým chodenie, ktoré zobrazuje a propaguje vieru v Ježiša a evanjelium, chodenie, ktoré je v súlade s dobrou správou pred celým pozorujúcim svetom. Chcem, aby sme získavali ďalších učeníkov radikálnym chodením, kofrontujúc paradigmy tohto sveta a šťastím nájdeným v obetavosti a nesebeckosti.

Muži a ženy tohto sveta túžia po mnohých rovnakých veciach, ako vy: náklonnosť, oddanosť, rozhovory, stabilita, sex, atď. A oni uvidia ten základ pod vašimi životmi a vzťahmi a to, že je pevnejší ako tie krehké pohľady, ktoré poznajú. Uvidia niečo hlbšie, silnejšie a zmysluplnejšie medzi vami a vaším partnerom.

Poznajú a milujú vaši známi Ježiša viac vďaka vášmu vzťahu? Vidia Božiu milosť a pravdu, ktorá vo vašom vzťahu funguje? Rozmýšľate obaja, ako požehnať vašich priateľov a rodinu a naviesť ich ku Kristovi? Ako tento svet stále viac a viac znižuje hodnotu vzťahov, ten váš môže byť provokatívnym obrazom vašej vernosti Kristovi a volaním nasledovať Ho.

Pokračovanie manželstva správnou cestou

Je chodenie úplne bezpečné? Nie. Zabráni vám byť sklamaný? Nie. Môže vám garantovať, že už nezažijete ďalší rozchod? Nie. No vďaka Božej milosti nás môže ochrániť pred horším a devastujúcejším sklamaním. Mojou modlitbou je, aby vás tieto princípy pripravili milovať vášho vyvoleného spôsobom, ktorý bude krajšie a dramatickejšie zobrazovať pravdu a silu evanjelia.

Ak ste ako ja, už ste to možno pokazili na viacerých frontoch. Možno to kazíte práve teraz, vo vašom súčasnom vzťahu. Buďte ochotní robiť ťažké rozhodnutia, veľké aj malé, aby viedli vaše manželstvo správnou cestou. Či už napokon ste zosobášení, alebo nie, budete si za to neskôr určite vďační.

Marshall Segal © Desiring God. Website: desiringGod.org
Pôvodný článok nájdete na: www.desiringgod.org

4,4/5 (9 hlasov)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.