Mimoriadna láska k Božiemu Slovu

https://www.pexels.com/photo/bible-blur-book-catholic-267709/

  • 18. Nov '17
  • 2 minúty
  • 1724
  • 10

„Otvor mi oči, aby som videl zázraky Tvojho zákona.“ (Ž 119:18)

Anglicko: mladá chyžná

V 16. storočí zaobchádzal kráľ Filip II. veľmi kruto so všetkými, ktorí sa sami pokúšali vykladať Písmo. Ak v tom čase našli niekoho študovať Bibliu, buď ho obesili, upálili na hranici, utopili, roztrhli na kusy, alebo zaživa pochovali.

Kráľovskí inkvizítori boli vyslaní, aby vykonali inšpekciu v dome starostu mesta Brugge, a zistili, či sa tam usporadúvajú nejaké stretnutia biblického štúdia. Počas pátrania našli Bibliu. Všetci prítomní popreli, že by o nej niečo vedeli. Potom vošla mladá chyžná. Keď sa jej pýtali na Bibliu, vyhlásila: „Ja ju čítam!“ Starosta sa ju snažil obhájiť a povedal: „Ó, nie, ona nevie čítať.“ No slúžka nechcela byť obhajovaná klamstvom. „Je to pravda, táto kniha mi patrí. Čítam si z nej a je pre mňa vzácnejšia než čokoľvek iné!“

Odsúdili ju na smrť udusením — zamurovaním v mestských hradbách. Tesne pred popravou sa jej spýtal istý úradník: „Taká mladá a krásna a už ťa vedú na smrť?“ Odpovedala: „Môj Spasiteľ za mňa umrel. Aj ja umriem zaňho.“ Keď nakoniec v múre chýbala už iba jedna tehla, opäť jej dohovárali: „Kajaj sa! Povedz len jediné slovo pokánia!“ Namiesto toho vyslovila jej jedinú túžbu, a to byť s Ježišom. Potom pridala: „Ó Pane, odpusť mojim vrahom!“

Pre niektorých je to len kniha — bestseller, ktorý je bestsellerom už roky. Pre iných je to iba rodinná tradícia — predmet, ktorý sa odovzdáva pri svadbách, narodeniach a pohreboch. No pre iných je to sväté, Bohom inšpirované Slovo. Títo veriaci visia na jej slovách, ako keby to bol list od milenca a čítajú ich znova a znova. Čo vidia v pravde Božieho Slova? Čo spôsobuje, že sú ochotní riskovať smrť kvôli tomu, aby ju mohli čítať? Pýtaj sa na odpoveď Boha. Ak pravdy v nej ostávajú pre teba záhadou, pros Boha, aby ti otvoril oči  a aby si bol schopný vidieť Jeho slová jasnejšie. Bez Jeho pomoci ostanú slová iba značkami na papieri. Boh ich však môže priviesť k životu.

4,5/5 (2 hlasy)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Chcete dostávať EVS zamyslenia mailom? Prihláste sa na odber.

Kliknutím na tlačidlo „Prihlásiť“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.