Nenechaj ho modliť sa

https://unsplash.com/photos/NmPpz1jA_JE

  • 24. Sep '21
  • 6 minút
  • 1001
  • 9

V Listoch Hnevonosovi korešponduje starší démon (Svrabomil) s mladším démonom (Hnevonos), aby mu radil v umení zla a rafinovaného podvodu. Séria nadväzuje na C. S. Lewisove klasické dielo Rady skúseného diabla.

Päť spôsobov, ako Satan bráni modlitbe

Môj drahý Hnevonos,

Tvoj posledný list ma naplnil obrovskou ľútosťou. Skláňal som sa nad ním celý deň, no aj tak sa mi nepodarilo odhaliť čo i len najmenšiu známku racionálneho rozmýšľania. Jediné, čo si položil na papier boli slovné zvratky a aj tak si mal pocit, že budem mať záujem si ho prečítať?! Nabudúce, keď si budeš potrebovať vysypať smeti z vreciek svojej mysle, prehrab sa tou kopou odpadu s niekým zo svojich rovesníkov a nevešaj ich na nos svojmu šéfovi!

Jediný poklad, ktorý som v tvojom liste našiel (a musím sa priznať, že som sa prehrýzol len polovicou tej malej knižôčky, ktorú ty nazývaš listom) bola časť o tom, ako sa tvoj pacient rozhodol, že by „chcel venovať viac času modlitbe“. Pre tvoje dobro, dúfam, že si na túto skutočne odpornú činnosť nenasadil iba štandardný protokol.

Pri iných aktivitách považujeme za športové nechať veci zo začiatku len tak plynúť. Dovolíme našim pacientom, aby do svojho života aplikovali seba-kontrolu, disciplínu, čistotu a podobné veci. Radosť, ktorú cítia, keď majú pocit, že sa konečne oslobodili, iba zväčšuje našu zábavu, keď ich napokon na ich zdesenie pomocou starých zvykov opäť spútame. A nerobíme to len pre zábavu: vrátia sa totiž ešte k horším veciam, z akých sa snažili oslobodiť. Kolotoč zlyhaní pomaly, ale iste nahlodáva ich vôľu bojovať a čoskoro sa už prestanú snažiť o útek, aj keď necháme dvere dokorán otvorené. Ich nové začiatky sú akurát tak na to, aby ich celá snaha s horkosťou skončila.

Ale s modlitbou sa nezahrávame, nikdy. Zabudol si na to, že ten, čo stojí na ich druhej strane, ich počúva?

NECH SA KORISŤ NEMODLÍ

Toto by nám malo byť bolestivo jasné.

Dovolil by si porazenej armáde, ktorá je úplne obkľúčená, aby poslala čo i len jeden list, v ktorom by prosila o posily? Nesnažil by si sa posla dobehnúť, zabodnúť mu meč do chrbta a list spáliť? Zlá správa je, že náš odporný Nepriateľ — a toto mám z dôveryhodných zdrojov — im skutočne chce pomôcť. Nie, udržiavať komunikáciu s Nepriateľom na nule je jediné pravidlo, ktoré v pekle máme. Musíš svojho pacienta umlčať najrýchlejšie, ako to len ide. Tu je niekoľko tipov ako na to.

  1. Vyrušuj ho, keď sa chce sústrediť

Tento prvý krok je až príliš jednoduchý na to, aby sa dal vôbec nazývať diabolským: nechaj ho, nech sa poobzerá okolo seba.

Keď má čas len tak sedieť a pozorovať — čo sa deje skutočne výnimočne — ukáž mu úplne všetko. Čím viac ho to bude vyrušovať, tým lepšie. Nech ho vyruší štekot toho odporného Pána Pudlíka na veveričku na konci ulice. Nech si všimne, že poštár bez mihnutia oka prejde rovno po jeho trávniku pred domom. Ukáž mu zošúchanú farbu na stene pod parapetou, maličkú prasklinu na stropnom ventilátore, detské hračky, neposlušne porozhadzované na koberci.

Keď už má rozdelenú pozornosť, ukonči celý proces niečím, čo by vedel rýchlo urobiť — možno by mal umyť riady alebo povysávať. Ubezpeč ho, samozrejme, že je to len kratučká zmena plánu, ktorá mu pomôže lepšie sa sústrediť. Jednoducho musí odísť a je úplne jedno za čím.

  1. Pripomeň mu dobré skutky, ktoré by mal robiť

A teraz pozor, nebráň sa tomu, aby si použil dokonca aj — hoci moje pero je sotva schopné to napísať — „spravodlivé vyrušenia“. Toto by ti malo naznačiť, s akou vášňou nenávidíme čas, ktorý strávi na kolenách — na mieste, kde začínajú všetky otrasné momenty. Nechaj ho, nech sa pridá k tomu, čo raz povedal jeden z ich vlastných generálov:

Neverili by ste, koľko dobrých vecí mi nedovolí modliť sa — nie hriech. Hriech ma nedrží ďaleko od modlitby, často sú to tie najsprávnejšie veci, ktoré ma zamestnávajú: treba odpovedať na niekoľko svätých emailov alebo skontrolovať správy, aby som vedel za čo sa mám modliť… Nie sú to zlé veci, ktoré nám nedovolia modliť sa, často sú to práve tie dobré.

Takže — ale skutočne iba v časoch najhlbšieho zúfalstva — mu ponúkni milión vynikajúcich skutkov, ktoré by mohol robiť práve v tom momente: možno by sa niektorý z jeho priateľov potešil povzbudzujúcej smske. Starší muž vo vedľajšom dome by sa potešil, keby mu odhádzal sneh spred garáže. Možno by mal zavolať tej sestre, ktorá sa trápi a spýtať sa, ako sa má. Tieto predsavzatia zničíme neskôr.

To, čo sa chystal urobiť, rozhovor priamo s Nepriateľom, je absolútnou prioritou. Na jeho predsavzatia bez doplnenia paliva ťažko zostane energia.

  1. Pripomeň mu, ako málo sa modlí.

Možno si naivne myslíš, že táto stratégia sa minie účinku — prečo pripomínať hladujúcemu mužovi, že nejedol dosť chleba? Ale ak to nespravíš, prídeš o skvelú príležitosť. Ak je pevne rozhodnutý, že ide kňučať k Nepriateľovi a padnúť na zem ako posledný pes, môžu nastať iba dva scenáre: buď bude nakŕmený a bude sa na hostinu vracať znovu a znovu — a my ho stratíme — alebo jedlu pokazíme chuť priamo v jeho ústach tým, že ho okoreníme pocitom viny.

Namiesto toho, aby sme mu dovolili začať tam, kde je — postupne jedna porcia za druhou — pripomeň mu všetky spôsoby, ktorými sklamal aj samého seba, pretože nie je tam, kde by mal byť.

Keď sa napokon začne modliť za svoju sestru, spýtaj sa: A na čo si čakal tak dlho? Ak sa začne modliť za to, aby naši ľudia začali nasledovať Nepriateľa, začni sa zaujímať: A prečo ťa ich trápenie doteraz nezaujímalo? Ak začne tým strašným spôsobom, ako sú naučení: „Otče náš,“ pomôž tomu osloveniu zhorknúť v jeho ústach: Aj iní synovia toľko zlyhávajú v modlitbe? Desať minút modlenia sa je tak zúfalo málo na niekoho, kto je kresťanom už tak dlho.

Poriadna dávka hanby otočí modlitbu smerom dovnútra — pohľad do zrkadla prezradí mnoho nedokonalostí namiesto toho, aby ho láskavý pohľad nášho Nepriateľa presvedčil o dokonalosti, ktorá mu vraj bola daná. Sprav z modlitby pripomienku všetkého, čím nie je, namiesto toho, aby to bol čas stretnutia sa so všetkým, čím je náš Nepriateľ. Obviňuj ho a možno sa rýchlo vráti k svojmu ľahučkému a nekomplikovanému hladovaniu.

  1. Pripomeň mu, že je slobodný od toho, aby bral modlitbu príliš vážne.

Označ akékoľvek modlitbné zvyky za legalizmus. Plánuje sa modliť tridsať minút denne? To znie ako zákon, nie ako milosť. Kde — nezabudni sa ho opýtať — v Biblii je napísané, že sa musí budiť o 6:30 ráno? Ľudia, ktorí mu hovoria, že je potrebné, aby trávil svoj čas stretávaním sa s Nepriateľom nepoznajúslobodu, ktorou ho Nepriateľ obdarúva. Povedz mu, že je absolútne v pohode, keď sa nebude k Nepriateľovi modliť vôbec — samozrejme to znamená, že bude stáť bez akejkoľvek obrany či zbrane voči nám.

Nechaj ho, aby so železnou pravidelnosťou kontroloval, čo sa deje na sociálnych sieťach, aby nikdy nevynechal ďalší diel obľúbeného seriálu, aby mal vždy čas ísť si zahrať Ultimate Frisbee alebo ísť na koncert, aby nezabúdal každý deň chodiť na prechádzku so psom, jesť, spať a hrať na saxofón — ale akonáhle začne mať zálusk na pravidelnú modlitbu presvedč ho, že to by išlo o spasenie zo skutkov. Nedovoľ mu modliť sa a raz nám určite padne za obeť.

  1. Pripomeň mu zajtrajšok.

Veď tak ťažko pracuje. Má až dve práce. Je zamestnaný toľkými kresťanskými aktivitami. Čo od neho vlastne ten Nepriateľ stále čaká?

Nepriateľov Syn sa snažil ospalých učeníkov prebudiť, aby stáli v modlitbe v tú noc, keď sa všetko zmenilo, ale ani on to nedokázal. Boli príliš unavení na to, aby „bdeli a modlili sa, aby neupadli do pokušenie“. Ich duch mohol byť ochotný, ale ich telá boli slabé. Spokojne sme si medlili ruky, keď sme sledovali, ako sa im zatvárajú oči. Veď modliť sa môžeš aj zajtra, znela naša uspávanka.

Trošku pospia, trošku si oddýchnu, ešte párkrát zazvoní budík a prídeme si po nich ako zlodej v noci.

VOVEĎ ICH PRIAMO DO POKUŠENIA

Nepriateľ im dal inštrukcie, aby sa modlili, aby neupadli do pokušenia — dúfam, že vidíš, aké vážne to je, keď sa takto modlia. Dokonca im hovorí, aby sa tieto nechutné slová modlili každý deň. Rob všetko preto, aby sa to nedialo. Nechaj ich, nech ich zahltia povinnosti, a nech vyčerpanie odsúva modlitbu na úplný záver dňa, keď z nej nemôže zostať nič viac ako len ston, či vzdych z polo-spánku.

V každom prípade, nenechaj ho skutočne veriť, že Boh existuje a že, nadovšetko, odmeňuje tých, ktorí ho hľadajú — samým sebou.

Tvoj ťažko skúšaný strýko,

Svrabomil

Greg Morse. ČLÁNOK PREBRATÝ ZSPOLOCENSTVOEVANJELIA.SK

4,6/5 (10 hlasov)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.