Sedem krokov na posilnenie modlitby

https://www.pexels.com/photo/woman-in-black-and-white-stripe-t-shirt-with-a-book-on-her-lap-sitting-on-sand-during-daytime-213316/

  • 20. Apr '17
  • 4 minúty
  • 12202
  • 158

Moje problémy s modlitbou sa zhoršovali. Duchovná púšť v mojom živote bola stále sprevádzaná vyprahnutým modlitebným životom. Neskôr som si uvedomila, že to nebol len jeden z príznakov, ale dôvod tejto krízy.

Zanedbala som túto vec, ktorá by naplnila moju utrápenú a smädnú dušu. Ignorovala som cestu, ktorá by ma nielen vyviedla z tejto púšte, ale aj udržala ďaleko od pustatiny. Často moje dobré zámery dopadnú zle, keď prestanem ponímať modlitbu ako disciplínu, ktorú je potrebné sa naučiť, trénovať a rozvíjať. 

Mnohokrát hovoríme o dôležitosti modlitby, ale nevieme (alebo zabúdame) ako sa modliť. Dokonca aj Ježišovi vlastní učeníci sa Ho museli pýtať, ako sa majú modliť (L 11:1). Videli ho modliť sa k Otcovi tak horlivo a intímne, že túžili po tom istom. Pane nauč nás modliť sa!

Hoci to nemusí platiť pre každého, týchto sedem vecí mi skutočne pomohlo v mojom zápase proti slabému modlitebnému životu:

Príprava na modlitbu

1. Nastav sa pre modlitbu. Čím viac sa modlíme, tým viac sa chceme modliť. Aby sa ti to podarilo uskutočniť, zabuduj modlitbu do bežného dňa, ako sa len dá:  nastav si pripomienku, nalep si odkazy, alebo si ju zapíš do diára. Modlitba si vyžaduje tréning, disciplínu a vytrvalosť. Modlitba je ten najlepší čin dňa a musíme o ňu bojovať a to nie len v časoch núdze. Záleží na tom, ako sa pripravujeme a trénujeme na bitku.

2. Nauč sa odpútať. Odpútaj sa od vecí, ktoré ťa rozptyľujú — telefón, počítač, televízor — neustály hluk moderného života a nájdi spôsob, ako sa od toho oddeliť, aby si  sa mohol ,, zavrieť s Bohom“. Môže to byť výzvou, ak pracuješ dlhé hodiny ďaleko od domu, alebo žiješ v domácnosti s deťmi, ktoré sú plné energie od svitania do súmraku, ale urob modlitbu svojou prioritou. Modliť sa môžeš napríklad v aute počas prestávky na obed, v tichom kúte v kancelárii, v čase keď deti poobede spia, alebo jednoducho v tichosti srdca, ak to je to jediné, čo máš. Nájdi si ústranie a modli sa (L 4:42; 5:16; 22:41).

3. Nájdi si vhodnú pozíciu. Rob čo potrebuješ nato, aby si sa sústredil. Kľakni si na kolená, stoj, zavri oči, pozeraj sa do neba — keď je tvoje tele sústredené pre dušu je to potom častokrát jednoduchšie nasledovať. Ak je to možné, modli sa nahlas. Zistila som, že jemné šepkanie počas modlitby je dostatočne tiché, aby nenarúšalo prúdenie modlitby, ale dostatočne hlasné na to, aby udržalo moju myseľ sústredenú. Ako C.S. Lewis spozoroval: „Telo by sa malo modliť rovnako ako aj duša. Spolu im to ide lepšie.“

Prevedenie modlitby

4. Modli sa Písmom. Toto je skvelý spôsob, ako začať. Akú radosť to Otcovi prináša, keď vie, že Jeho deti počujú jeho slová, sú im povzbudením, veria, že sú pravdivé a potom nimi hovoria späť k nemu. Mnoho mojich modlitieb sú ,, plagiátmi“ z Písma. Bez toho, aby som si to uvedomila, sa stali slovnou zásobou mojich modlitieb. Občas preto, lebo Jeho nádherné zasľúbenia spôsobujú, že moje srdce spieva a občas preto, lebo jediné čo dokážem urobiť je zúfalo priľnúť k Jeho slovám.

  • Ukáž mi svoju slávu! (2. M 33:18)
  • Odvráť mi oči od pohľadu na márnosť (Ž 119:37)
  • Urob znamenie v môj prospech (Ž 86:17)
  • Nech nepanuje vo mne žiadna neprávosť (Ž 119:133)
  • Ty si môj Pán! Niet pre mňa šťastia mimo Teba!  (Ž 16:2)

5. Modli sa horlivo. Modlitba by mala byť aktívna. Nemôžeme skutočne prichádzať do kontaktu s Bohom a nebyť inou osobou, aspoň do istej malej miery, vo chvíli, keď povieme „Amen“. Bojuj v modlitbe, zápas v nej a nechaj Ducha Svätého konať. Odpovede na modlitby sú požehnaním, ale aj modlitba sama o sebe je veľké požehnanie. Niekedy môžeš mať pocit, akoby to bolo len stonanie vyprahnutých pier v púšti, no predsa vytrvaj, pretože modlitba nie je len ovocie duchovného života, ale aj spôsob, ako ho dosiahnuť.

6. Modli sa konkrétne. Nejasnosť môže byť smrťou pre modlitbu. Neznamená to,že sa nikdy nemôžeme modliť všeobecne. Avšak nie na úkor chvály špecifických Božích vlastností, vyznávania konkrétnych hriechov alebo vďaky a prosby za konkrétne veci. Musíme sa naučiť modliť konkrétne a smelo kvôli postaveniu, ktoré máme v Kristovi, ale zároveň musíme byť úplne podriadení Božej vôli. Smelá a očakávajúca viera v spojení s pokornou podriadenosťou je mocná vec. 

7. Modli sa za iných a s inými. Modlitba by taktiež mala spájať Božie deti, mnohokrát aj ľudí, ktorí sa nikdy nestretli. Zdieľame jedného Otca, sme rodina a mali by sme si jeden druhému niesť v modlitbe naše bremená. Vkladáme sa tak navzájom do našich problémov aj víťazstiev. Začíname sa zaujímať viac o ľudí, ak sa za nich modlíme, a menej o seba. Akou nádhernou vecou je prísť pred nášho Otca v súlade s rovnakou prosbou prameniacou z lásky a starostlivosti jeden o druhého. Modlitba spája cirkev. 

Modlitby ako šípy 

Modlitba nie je čarovná formulka alebo niečo, čo „funguje“ len ak to robíme dokonale. Ale nikdy by nemala byť ľahostajná. Takéto modlitby sú ako šípy, ktoré sa zapichujú do našich chodidiel. Modlitby, ktoré predostierame ledabolo a berieme ich na ľahkú váhu, zväčša vykonajú málo, keď opustia naše ústa ( no buď opatrný a nepodceňuj Boha).  Na druhej strane, ak „strieľame“ s túžbou a zápalom, naše modlitby letia rýchlo k nebeskému tróny samotného Boha (Zjav 8:4): 

Nie je to aritmetika našich modlitieb — aké je ich množstvo;
ani ich rétorika — ako veľmi sme výreční;
ani ich geometria — aké sú dlhé;
ani  ich hudba — ako sladko znejú;
ani  ich logika — aké dobré sú ich argumenty;
ani metóda ich prevedenia — aký je v nich poriadok;
dokonca ani ich božskosť — aké dobré sú ich doktríny;
na čom Bohu záleží. Ale vrúcnosť ducha je to, na čom Mu záleží najviac. (biskup Joseph Hall, 1808)

Boh miluje, keď cvičí ľudí na skúsených lukostrelcov v modlitbe, s modlitbami ako šípmi — horlivé a silné, ktoré menia životy, prinášajú uzdravenie, majú dopad na národ, menia históriu, spájajú cirkev a najviac zo všetkého ukazujú Božiu slávu.

Bonnie McKernan © DESIRING GOD. WEBSITE: DESIRINGGOD.ORG
PÔVODNÝ ČLÁNOK NÁJDETE NA: WWW.DESIRINGGOD.ORG

4,7/5 (63 hlasov)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.