Vďaka Bohu za druhé šance

Photo by Ian Espinosa on Unsplash, https://unsplash.com/photos/rX12B5uX7QM

  • 1. Júl '20
  • 4 minúty
  • 1743
  • 63

Jedným z veľkých požehnaní kresťanov je nepochybne to, že Boh dáva druhé šance. Vie, že nie sme bezchybní. A prijíma nás aj s našimi hriechmi.

Aj keď bolo naše zlyhanie veľké, Boh nám dáva príležitosť nechať to za nami. A On môže veci dramaticky zmeniť.

V tejto veci však máme na výber. K svojmu hriechu môžeme pristupovať dvoma spôsobmi: Môžeme sa priznať, odvrátiť sa od neho a zažiť šťastie, že nám bolo odpustené. Alebo ho môžeme skrývať a potom sa trápiť, že sme boli usvedčení a že sme nakoniec zožali to, čo sme zasiali.

V Starej zmluve Boh predkladá výzvu: „Nebesá i zem povolávam dnes za svedkov proti vám. Predložil som ti život i smrť, požehnanie i kliatbu. Vyvoľ si teda život, aby si zostal živý ty i tvoje potomstvo“ (5. M 30:19).

„Rozhodnite sa,“ povedal Boh. „Môžete kráčať so mnou alebo odo mňa. Môžete žiť alebo zomrieť.“

Udivuje ma, že niektorí ľudia by si vedome vybrali smrť. Ale to je v podstate to, čo robíme, keď sa rozhodneme ísť proti Bohu a Jeho slovu, Biblii.

Hriech je príťažlivý. Diabol mu dáva pekný obal. Vie, ako ho prezentovať tak, aby bol atraktívny. Hriech je ako strychnín obalený cukrom. Zvonku je sladký, až kým sa do neho nezahryznete.

Kvôli krátkodobému potešeniu, ktoré hriech ponúka, veľa ľudí nemyslí na dlhodobé následky. Ale nenechajte sa tým pomýliť: Biblia nás varuje, že náš hriech si nás nájde (pozri 4. M 32:23). Niekedy sa to stane okamžite a niekedy až po určitom čase.

Vidíme to v Dávidovom živote, keď sa dopustil cudzoložstva s Betšebou. Potom dal zabiť jej manžela Uriáša. Dávid je v Písmach oprávnene známy ako jeden z najväčších svätcov, jedinečne identifikovaný ako človek podľa Božieho srdca. Ale pravdou je aj to, že je známy aj ako jeden z najväčších hriešnikov.

Jeho život bol paradoxný. Na jednej strane si ho pamätáme pre jeho hrdinské činy a nežné srdce voči Bohu a iným. A na druhej strane si ho pamätáme kvôli jeho cudzoložstvu a vražde a pokusu zatajiť to.

Dávidovi sa podarilo udržať tieto hriechy po dlhšiu dobu skryté. Jedného dňa prišiel k nemu prorok Nátan a povedal mu o dvoch mužoch v kráľovstve. Jeden bol bohatý a mal veľa oviec, ale druhý mal len jednu malú ovečku. Bol to rodinný maznáčik, skoro ako jeho dieťa.

Jedného dňa prišiel za mužom s mnohými ovcami pocestný. Bohatý muž nebol ochotný zabiť jednu zo svojich oviec, a tak vzal jedinú malú ovečku, ktorá patrila druhému mužovi. Potom ju zabil a pripravil ju pocestnému.

Keď to Dávid počul, náramne vzbĺkol hnevom a povedal: „Ako žije Pán, človek, ktorý to urobil, je synom smrti. A ovečku vynahradí štvornásobne, pretože sa dopustil tejto veci a nemal zľutovanie“ (2. S 12:5–6).

Bol to veľmi tvrdý trest. Za tento priestupok si nezaslúžil trest smrti ani podľa najprísnejších Mojžišových zákonov. To, čo tento muž urobil, bolo bezpochyby nesprávne. Ale nezaslúžil si za to smrť. Napriek tomu bol Dávid pripravený zabiť ho.

A Nátan to potom povedal: „Ty si ten muž!“ (verš 7) Dávid mal mnoho manželiek, ktoré boli, mimochodom, neposlušné Bohu (pozri 5. M 17:17). Ale Dávid si aj tak vzal Uriášovu manželku, tak ako si bohatý muž vzal cudziu ovečku v Nátanovom príbehu.

Dávid sa priznal k svojmu hriechu, ale nakoniec za to znášal následky.

Príbeh Dávida a Betšeby je pozadím pre Žalm 32, v ktorom Dávid napísal: „Blahoslavený, komu je odpustený priestupok a hriech prikrytý! Blahoslavený človek, ktorému Hospodin nepočíta vinu, a v jeho duchu nieto ľsti!“ (verše 1–2).

Vďaka Bohu za druhé šance.

Dávid ďalej opísal, ako sa trápil, keď sa nepriznal k svojmu hriechu: „Keď som mlčal, práchniveli mi kosti počas môjho ustavičného stonania, lebo dňom i nocou ťažko doliehala na mňa Tvoja ruka, životná sila sa mi obrátila na letnú vyprahnutosť“ (verše 3–4).

Keď sa Dávid pokúsil zakryť svoje hriechy podvodom, jeho život sa zamotal a skomplikoval. Biblia nám hovorí: „Ten, kto zakrýva svoje previnenia, nebude mať úspech, kto však ich vyzná a opustí, dôjde milosrdenstva“ (Pr 28:13).

Videl som, ako ľudia žijú podľa tohto verša. Stretol som v cirkvi ľudí, ktorí túžia chodiť s Bohom a slúžiť Mu. Môže to vyzerať správne. Môže to znieť správne. Ale niečo nesedí. Zdá sa, že prechádzajú od jednej krízy k druhej.

A potom jedného dňa všetko vyjde najavo: Žili v nejakom hriechu, ktorý neriešili, a ten ich dohnal. Zrazu je zrejmé, prečo mali v živote taký neporiadok a prečo sa im nedarilo.

Hriech smrdí. A pokazí každý aspekt vášho života. Jeho nepríjemný zápach prenikne úplne všade. Preto je potrebné ho vyriešiť.

Ale existuje len jeden spôsob, ako sa zbaviť svojho hriechu, a to na kríži Ježiša Krista. Nemôžete ho zakryť, schovať, ani od neho utiecť. Bude sa vás držať, kým ho nevyznáte.

Vyznanie znamená vidieť svoj hriech taký, aký je, oľutovať ho a odvrátiť sa od neho. Ste ochotní to urobiť? Ak áno, Boh ho prikryje a odpustí vám.

Dávid sa snažil prikryť svoje hriechy vlastnými silami—ale nepodarilo sa mu to. Ale keď naše hriechy prikryje Boh, sú navždy preč.

GREG LAURIE. PÔVODNÝ ČLÁNOK NÁJDETE NA: HARVEST.ORG

4,7/5 (28 hlasov)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.