Päť vecí, ktoré som mal vedieť pred manželstvom

M.G. Kafkas @ Flickr.com, https://www.flickr.com/photos/thecaucas/2232897539/

  • 11. Aug '11
  • 3 minúty
  • 7761

Najlepšia rada do manželstva, ktorú som nikdy nedostal.

Najlepšia rada do manželstva, ktorú som nikdy nedostal.

V poslednej dobe rozmýšľam nad tým, čo by mali partnerské dvojice vedieť predtým, ako vstúpia spolu do manželstva. Preto som v pracovnom zošite s názvom Príprava na manželstvo (organizácie Rodinný život), ktorú používa tisíce pastorov a poradcov pri predmanželskom poradenstve po celej krajine, urobil určité opravy a doplnky. Naviac sa moja dcéra Missy pred nedávnom vydala. Ako rodič často myslíte na všetky tie veci, ktoré by ste mali svojmu dieťaťu povedať predtým, ako vstúpi do manželstva. No nikdy sa ich nezdá byť dostatok.

Keď sme sa s Merry pripravovali na manželstvo, v predmanželskej poradni sme dostali množstvo dobrých rád do života. No je tu niekoľko dôležitých vecí, ktoré sme tak celkom nepochopili. Preto, keď sme sa rozprávali s predmanželským párom, povedal som im o „Piatich veciach, ktoré som mal vedieť pred manželstvom“:

#1: V manželstve nie je všetko len o tebe. Nejde o tvoje šťastie a sebarealizáciu. Nejde o naplnenie tvojich potrieb. Ide o to, aby ste s partnerom išli životom spolu a spoločne slúžili Bohu a jeden druhému. Cieľom je založiť rodinu. Úlohou manželstva je tiež zveriť si navzájom svoje životy, aj keď sa počas desiatich, dvadsiatich alebo štyridsiatich rokov manželstva môžete stať úplne odlišnými ľuďmi.

#2: Naučíš sa nepríjemnú lekciu — obaja ste veľmi sebeckí ľudia. Môže byť ťažké tomuto porozumieť, najmä v šťastných, no neurčitých dňoch dvorenia. No je to pravda a šokuje to mnoho párov počas prvých rokov ich manželstva. Je dôležité vedieť, že prichádza sebectvo. Keď si to uvedomíš, môžeš urobiť potrebné zmeny a stať sa lepším.

#3: Človeku, ktorého milujete najviac, môžete aj najviac ublížiť.Toto je riziko a bolesť manželstva. Ale krása manželstva pracuje aj skrze bolesť a trápenie a rieši vaše nezhody a problémy.

#4: Manželstvo nebude fungovať iba z tvojich vlastných síl. Manželstvo je náročné — len sa poobzeraj okolo seba, koľko párov sa v týchto dňoch rozvádza. Preto je také veľmi dôležité zamerať vaše životy a manželstvo na Boha, ktorý sám manželstvo stvoril. Aby trvalo po celý život, musíš sa spoliehať na Božiu moc a lásku, silu a múdrosť a potrebnú trpezlivosť.

#5: Nikdy neprestaňte mať radosť jeden z druhého. Vždy maj na pamäti, že manželstvo je úžasný dar, z ktorého sa máme tešiť. Kniha Kazateľ 9:9 hovorí: „Užívaj život so ženou, ktorú miluješ, po všetky dni svojho nestáleho života, ktorý ti dal (Boh) pod slnkom, po všetky dni svojej márnosti. Lebo to je tvoj podiel zo života a zo všetkých tvojich námah, ktorými sa ustávaš pod slnkom.“

Spolu s partnerom sa tešte z malých vecí vo vašom živote: spoločné jedlo doma alebo v reštaurácií… filmy, ktoré sa vám páčia… malé interné vtipy, ktorým nikto okrem vás nerozumie… chvíle, ktoré vás vždy rozosmejú… hry, ktoré spolu hrávate.

Vytvárajte si spoločné spomienky: Plánujte si výnimočné rande a vycestujte na víkend niekde preč. Keď už máte deti, vždy si nájdite a vyhraďte čas jeden na druhého. Keď budete starí, určite nechcete spomínať iba na to, ako ste kupovali nový nábytok alebo sledovali v televízií seriály. Budete si pamätať to, čo ste spolu robili, čo ste spolu videli alebo spolu vytvorili.

Ako je to s tebou? Ak by si sa rozprával so zasnúbeným párom o tom, čo si praješ, aby si vedel ešte predtým, ako vstúpiš do manželstva, čo by si povedal? Zapíš si svoje myšlienky dole, do časti vyhradenej pre komentáre.

Dave Boehi

Pôvodný článok nájdete na: www.familylife.com

3,3/5 (4 hlasy)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.