Prečo by sme mali čítať Bibliu každý deň?

https://unsplash.com/photos/DRgrzQQsJDA

  • 28. Feb '22
  • 4 minúty
  • 1541
  • 54

V súčasnosti existuje veľa rôznych Biblií — Biblie s prepracovanými referenčnými systémami, Biblie s odstránenými nadpismi a číslami veršov, Biblie so zamysleniami, Žaltár, poznámková Biblia a mnohé ďalšie. Čo očakávame, že ľudia budú robiť so všetkými tými Bibliami? Prečo dúfame, že si ľudia každý deň vytiahnu Bibliu z poličky? Koniec koncov — buďme na chvíľu kruto úprimní — naozaj cítime potrebu Biblie? Medzi Twitterom, Oprah, naším účtovníkom a nedeľnými kázňami sú naše životy už bez tak zaplavené radami.

AKÝ TO MÁ ZMYSEL?

Prečo teda čítať Bibliu? A prečo každý deň? Našli by sme desiatky dôvodov. Tu je niekoľko najdôležitejších: každodenné čítanie Biblie je spôsob, ako sa upokojujeme, čerpáme, získavame múdrosť, ideme do hĺbky, zamestnávame sa a máme spoločenstvo s Bohom.

1. Upokojte sa.

Každý deň vstaneme z postele a, ako to vyjadril C. S. Lewis v knihe Mere Christianity, „všetky vaše želania a nádeje na tento deň sa na vás vrhnú ako divé zvieratá“. Jedným z dôvodov, prečo čítame Bibliu, je, aby sme neprežívali deň v náhlivosti, ale v pokoji. Uvedomujeme si krátkosť života, večnosť neba a hojnosť evanjelia, z ktorého nie je vylúčený žiadny hriech ani zlyhanie. Zasľúbenia Písma sú ako inhalátor pre astmatika, ktorý nám umožňuje spomaliť a zhlboka sa nadýchnuť.

2. Načerpajte.

Čítanie Písma je ako jedenie. Musíme to robiť pravidelne, chutí to chuťovým pohárikom, ktoré sú živé, a vyživuje nás to na celý deň. Čítanie Biblie je uložená energia, nahromadený emocionálny a psychologický kapitál. Počas dňa sa udržiavame nad vodou tým, že z tejto obrovskej zásobárne moment za momentom čerpáme.

3. Získajte múdrosť.

Od prírody sme hlupáci. Časom sa môžeme zbaviť hlúposti a stať sa múdrymi. Sami od seba to však nedokážeme. A neurobíme to ani tak, že si do mysle stiahneme všetku múdrosť najlepších svojpomocných guruov sveta. Potrebujeme slovo z neba, z iného sveta. Biblia je veľkým nástrojom sebanápravy sveta. Každý deň upravuje naše životy a podnecuje nové korekcie kurzu. Múdrosť prekvitá.

4. Choďte do hĺbky.

Každodenné čítanie Biblie nás teologicky prehlbuje. Na jednej strane, démoni sú vynikajúcimi teológmi (Jak 2:19). V skúškach z náuky na našich seminároch by obstáli na výbornú. Takže nestačí mať správne učenie. Ale určite je to potrebné. Chybná doktrína znamená chybný pohľad na Boha a do tej miery, do akej je náš pohľad na Boha chybný, do tej miery sa znižuje strop nášho potenciálu pre radosť, útechu a predovšetkým pre užívanie evanjelia milosti. Jedným z dôvodov, prečo čítame Bibliu, je prehĺbenie našej mysle. Aby sme vybrúsili kontúry nášho pohľadu na Boha. Aby sme presnejšie premýšľali o všetkom, na čom nám najviac záleží.

5. Pustite sa do práce.

Bibliu čítame aj preto, aby sme sa dozvedeli, čo máme robiť. Nie je to však to hlavné, kvôli čomu Bibliu čítame. Ale nájdeme v nej podnety, aby sme konali konkrétnym spôsobom. Niekedy text priamo prikazuje konať. Inokedy nie, ale prinajmenšom nepriamo sa s nami text pohrá, trochu nás vyruší, zmení náš pohľad, a tak nás podnieti k nejakému novému kroku praktickej poslušnosti navonok, pretože sme boli trochu vnútorne zmenení.

6. Majte spoločenstvo s Bohom.

Toto je zastrešujúca kategória, ktorá zahŕňa všetky ostatné. Ide o to. Čítanie Biblie je osobná skúsenosť — „osobná“, jedna osoba pre druhú. Akú inú knihu čítame s vedomím, že autor s nami pri tom komunikuje? Každodenné čítanie Biblie si vyžaduje rutinu a štruktúru, ale nie je mechanické — tak ako telo potrebuje kostru, ale nie je to kostra, ktorá mu dáva život. S Bibliou robíme to, k čomu nás vedú Žalmy — uctievame Boha, ďakujeme mu, sťažujeme sa mu, zápasíme s ním, vyjadrujeme mu zmätenosť a všetko ostatné.

AKO BY TO MOHLO VYZERAŤ PRAKTICKY?

Určite by bolo zjednodušujúce predstaviť si, že čas strávený v Písme vyzerá u každého človeka rovnako. Tak ako existujú rôzne, ale rovnako platné spôsoby cvičenia, tak existujú aj rôzne, ale rovnako platné spôsoby čítania Biblie. Čo je však neoddiskutovateľné, je to, že to musíme robiť s vernou pravidelnosťou, aby sme boli zdraví.

Zistil som, že na čítanie Biblie je najlepší čas hneď ráno. V dome je ticho. Nie je nahromadená celodenná aktivita a úzkosť. Moja myseľ je prázdna, a moje telo je letargické, čo ma predurčuje na neuponáhľané premýšľanie nad textom. Niekedy v minulosti som sa pokúšal stráviť čas nad Slovom večer, ale moja myseľ je rozbehnutá z udalostí dňa a je pre mňa nesmierne ťažké spomaliť a rozjímať nad textom. Káva a Písmo hneď ráno sa stali každodenným rituálom, ktorý veľmi milujem a potrebujem. Experimentujte s tým, čo najviac vyhovuje vám.

Prečítať Bibliu za rok môže byť dobrý nápad, najmä ak ste noví kresťania. Zistil som, že v tejto fáze, so štyrmi malými deťmi v dome a malým časovým oknom na tichú samotu každé ráno, je najlepšie pomalšie, neuponáhľané rozjímanie a meditácia nad veľmi malými časťami Písma.

PAMÄTAJTE NA SVOJU SMRTEĽNOSŤ

A pamätajte na to, že čoskoro budete mŕtvi. Vstúpite do jeden svojho života a budete si želať, aby ste si boli častejšie kontrolovali svoje podielové fondy? Alebo si boli viac pospali? Alebo si boli prečítali viac príspevkov na blogu? Pravdepodobne nie.

Ale nebudeme ľutovať ani jeden okamih času stráveného nad Bibliou. Urobte si z nej svojho celoživotného priateľa. Investujte. Zabudujte si ju do svojho života. Počas mnohých rokov čítania Biblie sa staňte hlbším, pevnejším človekom.

Dane Ortlund. ČLÁNOK PREBRATÝ ZSPOLOCENSTVOEVANJELIA.SK

4,9/5 (21 hlasov)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.